Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μαμά υπάρχει Άι Βασίλης;» - Τι απαντάμε στην αιώνια παιδική απορία

«Μαμά υπάρχει Άι Βασίλης;» – Τι απαντάμε στην αιώνια παιδική απορία

Όλα όσα χρειάζεται να σκεφτείτε και να λάβετε υπόψη, πριν να απαντήσετε με ειλικρίνεια σχετικά με την ύπαρξη του Άι Βασίλη.

Καθώς μεγαλώνουν και αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον κόσμο καλύτερα, τα παιδιά ξεκινούν και τις πιο… δύσκολες ερωτήσεις. Μία από αυτές που θα ακούσετε αυτήν την περίοδο με μεγάλη συχνότητα είναι «Μαμά είναι αληθινός ο Άι Βασίλης;». Πιθανότατα θα σας αιφνιδιάσει, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το χειριστείτε για να δώσετε την πιο κατάλληλη απάντηση.

Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν και εγκαταλείπουν τις πιο αθώες παραδόσεις της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, πριν να απαντήσετε είναι σημαντικό να το κάνετε με γνώμονα την ηλικία και την πρόθεση της ερώτησης του παιδιού:

Παιδιά 6 έως 7 ετών

Αν και οι ερωτήσεις για τον Άγιο Βασίλη μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως ξεκινούν από τον έκτο χρόνο του παιδιού, καθώς τα παιδιά ακούν φήμες στο σχολείο και θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο Άγιος Βασίλης θα εμφανιστεί όντως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Πριν βιαστείτε να το πείσετε ότι υπάρχει, προσπαθήστε να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να αφήσει την ιδέα του Άγιου Βασίλη ή αν απλώς έχει κάποιες αμφιβολίες. Μόλις μάθετε από πού προέρχονται οι ερωτήσεις του παιδιού σας, θα ξέρετε καλύτερα πώς να απαντήσετε.

Παιδιά 8 έως 9 ετών

Ένα παιδί 8 ή 9 ετών μπορεί στην πραγματικότητα να σας ρωτάει αν είναι ακόμα εντάξει να προσποιούνται ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης για να μην χάσουν την διασκέδαση ή τα δώρα τους. Σε αυτή την ηλικία, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας ως προς την πραγματική τους πρόθεση πίσω από τις ερωτήσεις.

Μερικά παιδιά είναι έτοιμα για την αλήθεια σε αυτή την ηλικία ενώ άλλα όχι. Εάν χρειάζεται, κάντε μερικές διερευνητικές ερωτήσεις όπως, «Γιατί ρωτάς;» πριν αποφασίσετε να του απαντήσετε ανοιχτά.

Παιδιά 10 έως 11 ετών

Μέχρι να φτάσουν τα 10 ή τα 11, το παιδί σας πιθανότατα δεν θα πιστεύει πλέον στον Άγιο Βασίλη. Αυτή η μετάβαση είναι αναπτυξιακά κατάλληλη, καθώς σε αυτήν την ηλικία αποκτούν μεγαλύτερη αυτογνωσία. Αρχίζουν επίσης να αντιλαμβάνονται αρκετά καλά την πραγματικότητα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε αν το παιδί εξακολουθεί να προσποιείται ότι πιστεύει ή θέλει να πιστεύει. Μερικά παιδιά θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν αυτές τις πεποιθήσεις για όσο περισσότερο μπορούν.

Εξηγήστε του για τον Άι Βασίλη

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας τα έχει καταλάβει όλα, είναι καλή ιδέα να είστε ειλικρινείς. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εξηγήσετε ότι ο  Άι Βασίλης ήταν στην πραγματικότητα ένα πραγματικό πρόσωπο από πολύ παλιά. Ήταν γνωστός για το ότι άφηνε δώρα στα παιδιά του χωριού του και ότι νοιαζόταν για τους λιγότερο τυχερούς. Ο θρύλος μαθεύτηκε με τον καιρό και έγινε η ιστορία που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Η συζήτηση για τον Άγιο Βασίλη είναι μια καλή στιγμή για να εμφυσήσετε τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας στα παιδιά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ενισχύοντας την ιδέα ότι το πνεύμα του Άγιου Βασίλη αντιπροσωπεύει αυτό που υπάρχει στις καρδιές όλων των ανθρώπων, που δεν είναι άλλα από την ευγένεια και την γενναιοδωρία.

Αυτή η μοναδική ερώτηση μπορεί να είναι μια πρόκληση αλλά τελικά θα συμβεί. Εάν το παιδί σας είναι έτοιμο, η καλύτερη απάντησή σας μπορεί να είναι: «Ναι, είναι. Αλλά όχι ακριβώς με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Να τι εννοώ…».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024