Εχουμε εκπαιδεύσει 1.100 ουκρανούς στρατιωτικούς, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ αναμένεται συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να εκπαιδεύσει ως και 15.000 σε 20 χώρες μέλη της.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που οργανώνει η ΕΕ 1.100 στρατιωτικοί της Ουκρανίας.

Κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ

Ο κ. Μπορέλ έδωσε τον αριθμό αυτόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδο όπου εκπαιδεύονται μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στην Μπζεγκ της Πολωνίας (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter).

Δείτε ακόμα – Γερμανία: Δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της Ουκρανίας μόνο και μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν πράσινο φως στην εκπαιδευτική αποστολή τη 14η Νοεμβρίου. Η έναρξή της επισήμως έγινε την επομένη.

Αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, δυνάμει διμερών συμφωνιών, εκπαίδευαν ήδη ουκρανούς στρατιωτικούς.

Συνολικά, ως και 15.000 στρατιωτικοί αναμένεται να εκπαιδευτούν σε 20 χώρες μέλη.

Το κόστος, που ο κ. Μπορέλ είπε πως θ’ ανέλθει σε 100 εκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθεί από την ΕΕ.

Και 15 εκατομμύρια για πυρομαχικά

Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει τη δαπάνη 15 εκατομμυρίων ευρώ για πυρομαχικά και την κάλυψη των δαπανών κάθε χώρας που συμμετέχει.

Η Μπούντεσβερ – οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας – θα συμμετάσχει οργανώνοντας εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών σε τακτικές μάχης καθώς και γυμνάσια.

Συνολικά, στη γερμανική επικράτεια αναμένεται να εκπαιδευτούν ως και 5.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Φόβοι για νέα μεγάλη επίθεση

Στο μεταξύ, φόβους για επικείμενη νέα, μεγάλης κλίμακας, επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλούν στοιχεία που δείχνουν υψηλή συγκέντρωση δυνάμεων και αυξημένη δραστηριότητα σε αεροπορική βάση.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη δραστηριότητα στη βάση Ενγκελς-2, με πάνω από 20 βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας (Tu-95, Tu-160) να φαίνονται να προετοιμάζονται.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr