Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Μουντιάλ και οι στιγμές του

Το Μουντιάλ και οι στιγμές του

Η φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανήκει στο παρελθόν και τα νοκάουτ που έρχονται μπροστά μας θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου

Με τα συναισθήματα ήδη να μας πλημμυρίζουν απ’ όλα όσα είδαμε απ’ τις 20 Νοεμβρίου και έπειτα, το Μουντιάλ έχει αρχίσει να αφήνει πίσω του σε μεγάλο βαθμό τα άσχημα που συνέβησαν κυρίως πριν γίνει σέντρα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, ο οποίος βλέπει ποδόσφαιρο, σχολιάζει ποδόσφαιρο, ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Ποια ήταν αυτά που ξεχώρισαν από τη φάση των ομίλων; Πάμε να τα δούμε.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ξεκινώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο η κουβέντα γύρω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο δεν αφορούσε τις επιδόσεις του, τα αγωνιστικά του κατορθώματα και το απίθανο ρεκόρ με το οποίο φλέρταρε. Αφορούσε όλα όσα είπε στην περιβόητη συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν, μια συνέντευξη που τον έφερε εκτός Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Και μάλιστα τον μετέτρεψε τον μοναδικό παίκτη απ’ όσους αγωνίζονται στο Μουντιάλ του Κατάρ χωρίς σύλλογο. Απίθανο αν σκεφτούμε σε ποιον αναφερόμαστε. Η συζήτηση για τα εξωαγωνιστικά τελείωσε όταν ο Κριστιάνο μπήκε στο γήπεδο.

Εκεί την έφερε και πάλι στα δικά του μέτρα. Σκόραρε απέναντι στην Γκάνα και έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει σκοράρει σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα. Μυθικό, αν αναλογιστούμε τι παίκτες έχουν αγωνιστεί σε Μουντιάλ. Ο Ρονάλντο οδήγησε την Πορτογαλία στην πρόκριση πριν φτάσει η ομάδα του στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων και κατάφερε να γυρίσει όλα τα φώτα πάνω του ακόμα και στο ματς που απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Μπρούνο Φερνάντες. Η ιστορία για το αν άγγιξε το… μαλλί του η μπάλα στη φάση του 1-0 ή όχι έγινε viral. Η FIFA πίστωσε το γκολ στον Μπρούνο. Ο ίδιος επέμενε ώρες μετά ότι είναι δικό του το γκολ. Κριστιάνο είναι αυτός…

Ριτσάρλισον

Ο Νεϊμάρ και ο Βινίσιους. Ο Ζεσούς και ο Ραφίνια. Ο Ροντρίγκο και ο Πακετά. Αν μας έβαζαν να επιλέξουμε από μια πλειάδα αστέρων της Εθνικής Βραζιλίας εκείνους που θα μπορούσαν να προσφέρουν ορισμένες στιγμές μαγείας, πιθανότατα θα ήταν αυτοί. Αλήθεια ποιος θα περίμενε ότι ο έως τώρα κάτω του μετρίου με τη φανέλα της Τότεναμ, Ριτσάρλισον, θα ήταν εκείνος που θα μας πρόσφερε αυτή τη στιγμή;

Κι όμως, όταν στο αίμα σου κυλά το βραζιλιάνικο αίμα, θα σου δοθεί μία ευκαιρία που θα είναι η στιγμή σου. Εκείνη που θα σε κάνει να σε θυμούνται όλοι. Αυτό μας πρόσφερε ο Ριτσάρλισον στο ματς της Βραζιλίας με τη Σερβία. Κοντρόλ με το ένα πόδι τόσο ώστε να σηκωθεί η μπάλα εκεί που ήθελε και ένα απίθανο γυριστό σουτ που έστειλε την μπάλα να καρφωθεί στα δίχτυα. Ο Ριτσάρλισον έμεινε στην αιωνιότητα. Σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, στα αφιερώματα με τα καλύτερα γκολ, θα τοποθετούμε ανάμεσα στα υπόλοιπα το υπέροχο τέρμα του Βραζιλιάνου απέναντι στη Σερβία.

Σαουδική Αραβία

Εκπλήξεις υπάρχουν πολλές. Κάποιες είναι ξεχωριστές. Αυτή η Σαουδική Αραβία (άγνωστο την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν τελικά είχε καταφέρει να φτάσει στους «16») θα είναι στη σκέψη μας για πολλά χρόνια. Αν βρεθεί στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό του 2026, θα λέμε ότι ο στόχος της είναι να παίξει το ίδιο ποδόσφαιρο. Θα αναφέρουμε ότι εκείνη η… φουρνιά, του 2022, πως εκείνη η εικόνα είναι ο οδηγός της.

Η Σαουδική Αραβία είναι ένα από τα μεγαλύτερα highlights της διοργάνωσης. Πρώτα με την ανατροπή που έκανε απέναντι στην Αργεντινή. Η παρέα του Μέσι προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο και έδειξε πως θα τελειώσει το ματς, αλλά οι Ασιάτες έφεραν την κατάσταση τούμπα στο δεύτερο μέρος. Και απέναντι στην Πολωνία, παρά την ήττα τους, ήταν εκείνοι που κέρδισαν το χειροκρότημα. Με ένα ποδόσφαιρο που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά στην ιστορία από χώρα της συγκεκριμένης ηπείρου. Μπαλάρα! Μια ομάδα που κέρδισε το χειροκρότημα και αν συνεχίσει να χτίζει πάνω στις φετινές βάσεις είναι δεδομένο πως θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια.

Το κλάμα του Λεβαντόφσκι

Στην πρεμιέρα δεν κατάφερε ούτε εκείνος, ούτε κάποιος συμπαίκτης του, να σκοράρουν απέναντι στο Μεξικό. Στο δεύτερο ματς με τη Σαουδική Αραβία έβλεπε την ομάδα του να υποφέρει από το ποδόσφαιρο που έπαιζαν οι Αραβες. Βρισκόταν στα σχοινιά, κατάφερνε με κάποιο τρόπο να κρατάει το 1-0 που είχε σημειώσει κόντρα στη ροή του αγώνα από το πρώτο ημίχρονο. Εβλεπε την αντίπαλο να κάνει ευκαιρίες, να έχει δοκάρια, να επιμένει.

Αλλά ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι χρειάζεται μισή ευκαιρία. Μισή φάση. Μερικά δευτερόλεπτα. Στο 82′ εκείνου του αγώνα ο Λεβαντόφσκι βρήκε την ευκαιρία του και σκόραρε για το 2-0. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που έχει σημειώσει σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και έκανε όλα του τα παιδικά όνειρα πραγματικότητα. Αυθόρμητα ήρθε το κλάμα κατά τη στιγμή του πανηγυρισμού του, αυθόρμητες ήταν και οι κουβέντες του μετά το τέλος του ματς. «Οσο μεγαλώνω, τόσο πιο συναισθηματικός γίνομαι. Ξέρω ότι μπορεί να είναι το τελευταίο μου Μουντιάλ. Μετά το γκολ, όλα όσα είχα μέσα μου, τα όνειρα και η μεγάλη σημασία του γκολ και ο τρόπος που μπήκε, όλα αυτά τα όνειρα της παιδικής μου ηλικίας έγιναν πραγματικότητα και ήταν απίστευτο».

Η εφτάρα της Ισπανίας

Ισως δεν έχει σημασία πού ακριβώς συναντούσαμε την Ισπανία πριν αρχίσει η διοργάνωση. Την είχαν μεταξύ έκτης και όγδοης θέσης, πίσω από τα ισχυρά και ακλόνητα φαβορί. Αυτό που μετρά, όμως, σχετίζεται με το τι… βγάζει η Φούρια Ρόχα. Είναι εκείνη η νεανικότητα που συνοδεύει την Ισπανία του Λουίς Ενρίκε, σε μια πασιφανή προσπάθεια ανανέωσης στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Το έκαναν και στο μπάσκετ.

Και βρέθηκαν πριν από δύο μήνες στην κορυφή της Ευρώπης. Το κάνουν και στο ποδόσφαιρο. Είναι έτσι φτιαγμένοι. Είτε έχουν εμπειρία στην ομάδα τους, είτε όχι, θα είναι πάντα στην επικαιρότητα και «κάτι θα έχουν να πουν με το παιχνίδι τους». Και το μήνυμα της σοβαρής προσπάθειας και ανανέωσης το έστειλαν από το ξεκίνημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πιο εκκωφαντική νίκη της πρεμιέρας ήταν αυτή της Ισπανίας απέναντι στην Κόστα Ρίκα. Αυτό το 7-0 ήταν εντυπωσιακό στο χορτάρι. Πολύ απλά γιατί δεν έρχονται έτσι εύκολα τέτοια σκορ στο ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα με το ποιον έχεις απέναντί σου και αν αυτός είναι εύκολη λεία. Πρέπει να διαθέτεις και δυνατή ομάδα. ‘Η να δουλεύεις σε βάσεις στέρεες. Και οι Ισπανοί, διαχρονικά το κάνουν αυτό σε όλα τα αθλήματα. Χωρίς η όλη διαδρομή τους να ταυτίζεται απόλυτα με τη θέση που παίρνουν  σε κάθε τουρνουά – μετρά το σωστό σκεπτικό.

Το… μπάχαλο στο Βέλγιο

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, είμαστε πολύ μεγάλοι. Πιστεύω ότι η ευκαιρία μας ήταν το 2018. Εχουμε καλή ομάδα αλλά έχουμε μεγαλώσει. Χάσαμε μερικούς παίκτες-κλειδιά. Ερχονται μερικοί νέοι παίκτες αλλά δεν είναι στο επίπεδο όσων είχαμε το 2018. Μας βλέπω πιο πολύ ως outsider». Η… βόμβα του Ντε Μπρόινε, αρχηγού της εθνικής ομάδας του Βελγίου, στον «Guardian» έκανε κρότο. Ηρθε μία μέρα πριν από το παιχνίδι με το Μαρόκο, έφερε ήδη αναστάτωση και όλη αυτή η αναστάτωση έφερε την ήττα με 2-0 από τους Μαροκινούς.

Κι αν όλα όσα είπε ο Ντε Μπρόινε ήταν μια φωτιά που άρχισε να σιγοκαίει τα αποδυτήρια, η ήττα έφερε έκρηξη. «Πιστεύω πως δεν κάνουμε καλές επιθέσεις, διότι είμαστε αρκετά γερασμένοι και στην κορυφή της επίθεσης», ήταν η απάντηση του Γιαν Βερτόνχεν, ενός από τους πλέον έμπειρους αμυντικούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι προφανές πως ο Ντε Μπρόινε ούτε εκτίμησε σωστά την κατάσταση στα αποδυτήρια, ούτε ζύγισε τα λόγια του πριν δώσει τη συνέντευξη στον «Guardian». Και παίζοντας τόσα χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εμπρηστικές και προσβλητικές προς τους υπόλοιπους. Είναι σίγουρα μία ιστορία που θα συνοδεύει για καιρό το Βέλγιο και που απασχόλησε τα media ανά τον κόσμο με μπαράζ δημοσιευμάτων.

Η διαιτησία

Τι ρόλο παίζει το VAR στην – ποδοσφαιρική μας – ζωή; Πόσο βοηθάει στην πορεία του ποδοσφαίρου; Πόσο δίκαιο είναι; Οι απαντήσεις είναι απλές. Αυτοί που το χειρίζονται είναι και εκείνοι που φέρνουν ή όχι τη δικαιοσύνη. Από μόνο του το VAR είναι ένα υπέροχο εργαλείο, αλλά σε ποιων χέρια; Υπάρχουν διαιτητές που μπορεί κάτι να χάσουν και να τους βοηθήσει. Υπάρχουν και εκείνοι που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν εμείς είμαστε αυτοί που δεν γνωρίζουμε τους κανονισμούς ή εκείνοι. Υπήρξαν αγώνες στη φάση των ομίλων που τα διαιτητικά σφάλματα σε εξόργιζαν.

Οπως εκείνο στο Καναδάς – Βέλγιο, όταν ο βοηθός διαιτητή έδωσε οφσάιντ σε γύρισμα ποδοσφαιριστή του Βελγίου προς συμπαίκτη του και δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Καναδά. Περίμενες πως μία τόσο οφθαλμοφανέστατη φάση σαν αυτή θα διορθωνόταν από το VAR. Δεν συνέβη. Το ίδιο και στα δύο πέναλτι που κέρδισε η Πορτογαλία στο τουρνουά. Το ίδιο και στο οφσάιντ του Λαουτάρο Μαρτίνες στο ματς της Αργεντινής με τη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο σε πολλές φάσεις ακόμα. Η FIFA πρέπει να δει τι επιλογές έκανε στους διαιτητές. Και να τις διορθώσει στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024