Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει χάσει το 15% της μαχητικής του ισχύος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει χάσει το 15% της μαχητικής του ισχύος

Ο ιστότοπος proekt που μελέτησε σχετικά στοιχεία αναφέρει ότι από την αρχή του πολέμου τουλάχιστον 12 πολεμικά πλοία και σκάφη περιπολίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίσθηκαν ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέθετε 275 πλοία και σκάφη, εκ των οποίων μόνον 58 ήταν μάχιμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σκάφη περιπολίας στη σύνθεση του στόλου υπήρχαν 74 μάχιμες μονάδες.

Ο ιστότοπος proekt μελέτησε τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις απώλειες πολεμικών πλοίων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από την αρχή του πολέμου τουλάχιστον 12 πολεμικά πλοία και σκάφη περιπολίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίσθηκαν ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Διαβάστε επίσης – Γιατί θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει ανακοινώσει τις γενικές απώλειες που έχει υποστεί ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας κατά την διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.

Το καταδρομικό Moskva

Στις 13 Απριλίου, η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva, το οποίο συμμετείχε στον πόλεμο με την Ουκρανία, βυθίστηκε. Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους.

Η ρωσική πλευρά το αρνείται αυτό, κάνοντας λόγο για καταστροφή του καταδρομικού ως συνέπεια πυρκαγιάς που οδήγησε στην πυροδότηση πυρομαχικών.

Οι ρωσικές επιλογές και η ουκρανική απάντηση

Σε ανάλυσή του το Politico σημείωνε τέλη Αυγούστου ότι όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την ολομέτωπη εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο στόλος με έδρα την Κριμαία βρισκόταν στο επίκεντρο της δράσης, εκτοξεύοντας πυραύλους κρουζ σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους βαθιά μέσα στη ενδοχώρα, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα λιμάνια της χώρας και απειλώντας με αμφίβια απόβαση στην Οδησσό.

Από εκείνες τις πρώτες ημέρες, ωστόσο, το Κίεβο έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, καθώς πυραυλικές επιθέσεις και μυστηριώδεις εκρήξεις έχουν προκαλέσει χάος στον ρωσικό στόλο, βυθίζοντας αρκετά πλοία – συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του, του καταδρομικού Moskva – και καταστρέφοντας την αεροπορική δύναμη που εδρεύει στην Κριμαία σε μια δραματική επίθεση αυτόν τον μήνα, θυμίζει το Politico.

Ενώ ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας ήταν αρκετά ισχυρός για να κρατήσει το μικρό ουκρανικό ναυτικό σε απόσταση, δεν ήταν ποτέ το καμάρι του ρωσικού ναυτικού. Ο Βόρειος Στόλος, που εδρεύει στο Σεβερομόρσκ, είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη δύναμη του Κρεμλίνου και είχε στείλει μερικά από τα δικά του πλοία για να βοηθήσει λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή.

Όμως, ο στόλος με έδρα την Κριμαία αναμενόταν να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη συγκράτηση των ουκρανικών δυνάμεων στον νότο για την άμυνα έναντι μιας αναμενόμενης αμφίβιας επίθεσης που δεν ήρθε ποτέ, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε την κατεχόμενη χερσόνησο. Ενώ τα ρωσικά υποβρύχια βάλλουν κατά καιρούς στην Ουκρανία, ο στόλος δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαν τεθεί στην αρχή του πολέμου και βρίσκεται είτε στο λιμάνι είτε σε μεγάλη απόσταση από την ακτή για να αποφύγει την ουκρανική επίθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.proekt.media, Svoboda.org

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024