Σε μια πολιτιστική στιγμή που διαμορφώνεται από αμέτρητες προκλήσεις, το χρώμα της χρονιάς της Pantone για το 2023 είναι μια τολμηρή απόχρωση του κόκκινου που μιλάει για τη δύναμη και τη ζωτικότητα που απαιτούνται για τη σφυρηλάτηση ενός πιο θετικού μέλλοντος.

Το PANTONE 18-1750 Viva Magenta, μια ζωντανή και αποχρωματισμένη απόχρωση του βυσσινί κόκκινου, είναι μια σπουδή στις ισορροπίες: αντλώντας τόσο από θερμούς όσο και από ψυχρούς τόνους, η προέλευση του χρώματος εδράζεται στη φύση με μια ηλεκτρισμένη απόχρωση που μπορεί να βρεθεί τόσο στη φυσική όσο και στην εικονική σφαίρα, μιλώντας για την ποικιλομορφία του σύγχρονου κόσμου μας.

Διανύοντας τώρα την 23η χρονιά επιλογής του ετήσιου χρώματος, το Ινστιτούτο Pantone εξέτασε την επίθεση των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία COVID-19, και το πώς διαμόρφωσαν την προοπτική, τις αξίες και τις συμπεριφορές για την εύρεση του χρώματος για το 2023.

«Επιλέξαμε αυτό το χρώμα επειδή αισθανθήκαμε ότι ήταν μια αντισυμβατική απόχρωση για μια αντισυμβατική εποχή, κάτι που θα μπορούσε να μας παρουσιάσει ένα νέο όραμα» λέει στο TIME η Leatrice Eiseman, εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου.

Το χρώμα Viva Magenta, σημειώνει η Esieman, επικοινωνεί δύναμη -αλλά με έναν διεκδικητικό, όχι επιθετικό τρόπο. «Είναι ένα χρώμα που δονείται πραγματικά με ζωντάνια και σθένος, που επιδεικνύει ένα νέο σήμα δύναμης, το οποίο είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Η Eiseman, η οποία περιέγραψε το Viva Magenta ως ένα «ζωηρό κόκκινο, που πάλλεται από κίνηση» επισημαίνει τη φύση ως μία από τις κύριες εμπνεύσεις για την επιλογή του χρώματος φέτος, και συγκεκριμένα τις χρωστικές ουσίες από κοχινέλαιο που προέρχονται από έντομα, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. για να προσδώσουν πλούσιες κόκκινες αποχρώσεις σε υφάσματα και χαρτί.

Με την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας στον σύγχρονο κόσμο μας, η οποία αντανακλάται έντονα στην εμπνευσμένη από την οθόνη αφής απόχρωση του περσινού χρώματος της χρονιάς, το δυναμικό «μπλε του περικαλλούς», το αγαπημένο Very Peri, η υπενθύμιση του αρχέγονου κόσμου με μια απόχρωση όπως η Viva Magenta είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε, να τιμήσουμε και να επανασυνδεθούμε με την ιστορία, ενώ παράλληλα φανταζόμαστε ένα λαμπρότερο μέλλον.

«Ελπίζουμε ότι ο συμβολισμός αυτού του χρώματος θα δημιουργήσει έναν δυναμικό κόσμο που θα ενθαρρύνει τον πειραματισμό» λέει η Eiseman. «Έναν που αξιοποιεί το εικονικό μέσα στο φυσικό πεδίο και ενθαρρύνει το πνεύμα μας να εξερευνήσει πρωτοποριακές δυνατότητες».

Photo: Courtesy of Pantone Institute

*Με στοιχεία από time.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr