Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ερρίκος Ντυνάν: Πρόγραμμα για τις πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Ερρίκος Ντυνάν: Πρόγραμμα για τις πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδικούς ελέγχους λοιμώξεων για ευαίσθητους χώρους του νοσοκομείου, όπως η ΜΕΘ, η Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας κ.ά.

Ειδικό πρόγραμμα Επιμελητείας λοιμώξεων με συμμετοχή όλων των ιατρών του ιδρύματος, υπό τον γενικό συντονισμό του ομότιμου καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Γεωργίου Σαρόγλου, δημιούργησε και λειτουργεί το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των ασθενών, των επισκεπτών, του ανθρώπινου δυναμικού του και γενικότερα του νοσοκομειακού χώρου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η εμφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο επιδημίας λοιμώξεων από παθογόνα μικρόβια με αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά τόσο στην κοινότητα όσο και στους χώρους παροχής υγείας, καθώς και σε ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην μετά-COVID εποχή. Δράσεις αντιμετώπισης αυτής της επιδημίας έχουν αναληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Διαβάστε επίσης: Mega deal στην Υγεία: Συγχωνεύονται Euromedica – Ερρίκος Ντυνάν

Το πρόγραμμα

Πρόκειται για καινοτόμο πρωτοβουλία, σημειώνεται, που βασίζεται στα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα για την εφαρμογή ενός προγράμματος (Infectious Diseases Nosocomial Stewardship) που περιλαμβάνει δράσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα: α) δράσεις στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου (Lab Stewardship), β) δράσεις ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών (Antibiotic Stewardship), γ) δράσεις ελέγχου και πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων (Infection Control Stewardship).

Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται από τα πλέον οργανωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, προβλέπει ειδικούς ελέγχους λοιμώξεων για ευαίσθητους χώρους του νοσοκομείου, όπως η ΜΕΘ, η Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, τα Εργαστήρια Επεμβατικής Καρδιολογίας, Εργαστήρια Βρογχοσκοπήσεων, Γαστροσκοπήσεων και Επεμβατικής Ακτινολογίας. Μέσα από το τριπλό πλέγμα δράσεων, μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτερη και εγκυρότερη διάγνωση του παθογόνου αιτίου μιας λοίμωξης, που αποτελεί κύριο ζητούμενο, επιτρέποντας παράλληλα και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από το νοσοκομείο για την εργαστηριακή διάγνωση και έγκαιρη έκδοση αποτελεσμάτων.

Δηλώσεις

Καλωσορίζοντας τον κ. Σαρόγλου στην οικογένεια του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου κ. Θέμος Χαραμής, τόνισε: «Η συνολική δράση των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε πλέον στο Ερρίκος Ντυνάν ενισχύει σημαντικά τον σχεδιασμό καταπολέμησης και πρόληψης των λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και το καθιστά ένα ίδρυμα εφάμιλλο προς σύγκριση με μεγάλες Μονάδες του εξωτερικού.  Την κορυφαία θέση του Ερρίκος Ντυνάν εγγυάται, άλλωστε, ο εγκυρότερος οργανισμός πιστοποίησης Joint Commission International (JCI) και από την πλευρά μας οφείλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια ανοδική πορεία με πρωτοποριακές κινήσεις».

Παρουσιάζοντας την οργάνωση και λειτουργία της ειδικής Επιμελητείας Λοιμώξεων, ο κ. Σαρόγλου επισήμανε: «Έχει τεκμηριωθεί από πολλές εθνικές και ευρωπαϊκές μελέτες ότι σημαντικό πρόβλημα και των ελληνικών νοσοκομείων είναι οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, ιδίως στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Μέσα από το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στο Ερρίκος Ντυνάν, δίνουμε έμφαση και στη συνεχή εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στις λοιμώξεις, που αποτελούν και την μεγαλύτερη εγγύηση για τη θωράκιση του νοσοκομείου».

Sports in

Τρίτη Euroleague και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό για τον Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός πήρε την Euroleague και ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στην καριέρα του, ενώ συνολικά έχει έξι ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024