Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: «Κυνηγώντας» τους απόδημους - Οι 2 λόγοι και οι 2 τρόποι

Εκλογές: «Κυνηγώντας» τους απόδημους – Οι 2 λόγοι και οι 2 τρόποι

Γιατί και πώς σπεύδει η ΝΔ να κινητοποιήσει τους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε το 2023 να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους – Λιγότερες από 4.000 οι εγγραφές ψηφοφόρων «απέξω»

Μια απλή παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς στελέχη και μέλη της ΝΔ, προ ημερών, στο Λονδίνο κρύβει πίσω της ένα ειδικό πρότζεκτ (και κυβερνητικό και κομματικό), το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. «Σας συνιστώ να γραφτείτε στην πλατφόρμα και να κρατήσετε την επιλογή αν θέλετε να ψηφίσετε από το εξωτερικό (…) Εκτός αν είστε απολύτως σίγουροι ότι θέλετε να κατεβείτε και στις δύο εκλογές στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός από τη συνοικία Μέιφερ, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μίας από τις πιο δραστήριες οργανώσεις εξωτερικού της γαλάζιας παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές: Το γαλάζιο «ραντάρ» στρέφεται στα… δεξιά – Προεκλογικές αγωνίες

Ηταν ευθεία προτροπή στους παρευρισκόμενους να μπουν στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να μπορέσουν (όσοι δικαιούνται) να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να πάρουν – δύο φορές – το αεροπλάνο.

Η αναφορά του πρωθυπουργού δεν έγινε τυχαία. Τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό εκείνων που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών απογοητεύουν τη ΝΔ. Προς το παρόν είναι λιγότερες από 4.000 οι εγγραφές ψηφοφόρων «απέξω».

«Επιθετική» καμπάνια με δύο τρόπους

Εξού και αρχίζει νέα καμπάνια – «επιθετική» σύμφωνα με τα λεγόμενα γαλάζιων στελεχών. Το «κυνήγι» των απόδημων προσπαθεί εκ νέου τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα. Από τη μία ζητείται εντονότερη κινητοποίηση των προξενικών αρχών προκειμένου να ενημερώνονται οι Έλληνες του εξωτερικού για το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2019 από τον αριθμό ρεκόρ των 288 βουλευτών. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα θα τρέξει τις επόμενες εβδομάδες μια τέτοια εκστρατεία.

Από την άλλη στην κομματική έδρα στην Πειραιώς εξελίσσονται τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής οργανώσεων του εξωτερικού αλλά επιπλέον ετοιμάζονται νέες κινήσεις: από την αποστολή newsletters έως και τη λειτουργία ενός call center στο κόμμα προκειμένου να λύνονται απορίες, να δίνονται πληροφορίες, να ξεκαθαρίζονται παρερμηνείες.

Γιατί η ΝΔ ποντάρει σε μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων;

Δύο είναι οι λόγοι που η κυβερνώσα παράταξη ποντάρει στην αύξηση των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα μέχρι την ώρα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γαλάζιοι θεωρούν πως είναι πολύ πιο μπροστά στην κομματική οργάνωση εκτός συνόρων σε σχέση με τους πολιτικούς αντιπάλους του. Και αυτό με δεδομένο ότι ειδικά ενόψει απλής αναλογικής «κάθε ψήφος μετράει», όπως λέγεται στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Ο δεύτερος λόγος αφορά περισσότερο την… επόμενη μέρα. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει – εφόσον προκύψουν οι προϋποθέσεις στην επόμενη Βουλή – τη νομοθεσία, ώστε να μην υπάρχουν πια οι σημερινοί περιορισμοί (τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος). Όσα είχαν προκύψει δηλαδή κατά την αναζήτηση διακομματικής συναίνεσης το 2019 προκειμένου να φτιαχτεί ο νομός. Το σκεπτικό απλό: όσο πιο ισχυρό θα είναι το ποσοστό συμμετοχής τόσο πιο πιθανός θα είναι στη συνέχεια ένας νέος μοχλός πίεσης, ώστε να ανοίξει ξανά κάποια στιγμή η επανεξέταση της νομοθεσίας.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024