
Γρίπη: Αυξήθηκαν τα κρούσματα την τελευταία βδομάδα – Τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ
Στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 359 «ύποπτα» κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς.
Αύξηση κατά 8,4% στις επισκέψεις σε γιατρό ή δομή υγείας από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης παρουσιάστηκε της τελευταίες μέρες, ενώ τρεις ασθενείς μπήκαν για νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Ειδικότερα, αυξητική είναι η τάση που καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τη διασπορά της εποχικής γρίπης.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα από 21 έως 27 Νοεμβρίου, εισήχθησαν σε ΜΕΘ τρεις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι προστίθενται στους δύο της προηγούμενης περιόδου ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους πέντε ασθενείς.
- Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με εποχική επιδημία
Παράλληλα, αύξηση κατά 8,4% σημειώνεται στον αριθμό των ασθενών, που επισκέφθηκαν γιατρό με συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής», δηλαδή υψηλό πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια.
Χαρακτηριστικά στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 359 «ύποπτα» κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς.
Τα 20 (5,6%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2).
Κατά την τελευταία εβδομάδα 21 έως 27 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 37 κλινικά δείγματα (11 απο νοσοκομεία και 26 από γιατρούς) και βρέθηκαν 2 θετικά στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης δεν είναι ενδεικτικός του πραγματικού αριθμού των περιστατικών στην κοινότητα, καθώς το σύστημα επιτήρησης της εποχικής γρίπης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να λειτουργεί κανονικά, λόγω πρώιμης έναρξης του κύματος.
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.
- Μετωπική Κωνσταντοπούλου-Γεωργιάδη στη Βουλή με κατηγορίες για παρακρατικούς μηχανισμούς
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκανε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Το κόλπο με 19.610 εικονικές φυσικοθεραπείας
- Συνελήφθη ο τουρίστας που πετούσε πέτρες σε απειλούμενη φώκια – Το βίντεο που προκάλεσε σάλο
- ΠΑΟΚ: Στα ασπρόμαυρα ο Μπαζίνας – Υπέγραψε μέχρι το 2030
- Πρωτοφανές: Ο Γκαγκάτσης έτρεξε να προλάβει τις ομάδες για τον Λανουά
- Μετωπική σύγκρουση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική του «όλοι ίδιοι είναι», τα focus group και το ακίνητο Ανδρουλάκη



