Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
JP Mοrgan: Στον Τζέιμι Ντάιμον το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής

JP Mοrgan: Στον Τζέιμι Ντάιμον το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής

Το στόρι του Τζέιμι Ντάιμον και το «θρίλερ» με την Viva Wallet

Με την ύψιστη γαλλική διάκριση, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, βραβεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντάιμον, καθώς η απόφαση της αμερικανικής τράπεζας να ενισχύσει τις γαλλικές δραστηριότητές της βοήθησε το Παρίσι να επεκτείνει τον ρόλο του ως ευρωπαϊκός οικονομικός κόμβος μετά το Brexit.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το παράσημο απένειμε στον Ντάιμον ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά το Brexit, η αμερικανική τράπεζα έκανε το Παρίσι το βασικό μέρος του αποτυπώματός του στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μάλιστα, όταν εγκαινίασε τα κεντρικά γραφεία της JP Morgan στο Παρίσι πέρυσι, ο Ντάιμον είπε ότι η πόλη είναι ο νέος ευρωπαϊκός εμπορικός κόμβος της τράπεζας. Και υποστήριξη την απόφαση αυτή αυξάνοντας το τοπικό εργατικό δυναμικό σε 800 άτομα από 260.

Κι άλλες αμερικανικές τράπεζες έχουν επίσης κατευθύνει τις επενδύσεις προς το Παρίσι, επιτρέποντας στη γαλλική πρωτεύουσα να αποκτήσει ένα μέρος των εμπορικών συναλλαγών του Λονδίνου μετά την ψήφιση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ. Η Goldman Sachs μετέφερε τις δραστηριότητές της στο Παρίσι σε ένα νέο γραφείο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου νωρίτερα φέτος, ενώ η Citigroup Inc. δημιούργησε έναν νέο χώρο συναλλαγών στο χώρο της κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Η Bank of America Corp. μετέφερε μέρος του προσωπικού στο Παρίσι το 2019.

Οι ελληνικές ρίζες 

Ο Τζέιμι Ντάιμον είναι τραπεζίτης τρίτης γενιάς και εγγονός ενός σμυρνιού τραπεζίτη που μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι γνωστός και ως ο άνθρωπος που έσωσε τη Γουόλ Στριτ όταν οι τράπεζες κατέρρεαν. Ο παππούς του, Πάνος Παπαδημητρίου, έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1921 και αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε Ντίμον πιστεύοντας ότι «ακούγεται γαλλικό».
Τελικά έγινε χρηματιστής και μετέδωσε το μικρόβιο στον γιο και στον εγγονό του. Ο παππούς και ο πατέρας του δούλευαν μαζί 19 χρόνια, ενώ ο ίδιος βοηθούσε τα καλοκαίρια στο γραφείο τους στη Νέα Υόρκη. Το παρατσούκλι του Τζέιμι Ντίμον στη Γουόλ Στριτ είναι Mr Teflon και όχι τυχαία. Ο Ντίμον κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από το τσουνάμι που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και να βγει ενισχυμένος από την κρίση. Σταθερός χρηματοδότης των Δημοκρατικών, ήταν φαβορί για τη θέση του Τίμοθι Γκάιτνερ το 2008. Ο ίδιος, πάντως, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «σχεδόν Δημοκρατικό», παρότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα κάνει δημόσιες αναφορές στον τρόπο με τον οποίον ο Ντίμον χειρίστηκε τη φούσκα των ακινήτων και την τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ ως επικεφαλής της JP Morgan. Τον έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «έναν από τους εξυπνότερους τραπεζίτες που έχουμε».

Οι σπουδές

Ο Ντίμον σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ταφτς και στη συνέχεια φοίτησε στο Harvard Business School. Τότε άρχισε να δουλεύει στην Goldman Sachs και στη συνέχεια στην American Express. Αργότερα ίδρυσε τη Citigroup, από την οποία αποχώρησε το 1997. Το 2000 έγινε διευθύνων σύμβουλος της έκτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Bank One. Οταν η JP Morgan Chase αγόρασε την τράπεζα, έγινε πρόεδρος της νέας εταιρείας και λίγο αργότερα, το 2006, διευθύνων σύμβουλος. Θεωρείται ένας από τους 20 ισχυρότερους αποφοίτους του Χάρβαρντ στον κόσμο, ενώ το 2006 και το 2009 ήταν στη λίστα με τους δέκα ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

To «θρίλερ» με την Viva Wallet

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan, καθώς παρά την αρχική συμφωνία των δύο πλευρών για την εξαγορά του 49% των μετοχών της πρώτης από τη δεύτερη, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαφωνίες για τους όρους του deal.

Αιτία είναι η αλλαγή των συνθηκών μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, που οδήγησε την αμερικανική τράπεζα στην απόφαση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας.

Πηγή: ot.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024