Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσωπική διαφορά: Τα μυστικά για λογιστικές και πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις

Προσωπική διαφορά: Τα μυστικά για λογιστικές και πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, περισσότεροι από 930.000 συνταξιούχοι διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν την αύξηση 7,75% στο τέλος Ιανουαρίου, η οποία αναπροσαρμόζει τις εξής συντάξεις: εθνική, ανταποδοτική, αναπηρική, προσωρινή και χηρείας.

Από στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΦΚΑ προέκυψε ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς, μέσω των λογιστικών συμψηφισμών, το 88% θα πάρει αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μόνο μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια. Ετσι:

• Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ. Οσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση.

• Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.

Εντοπισμός της προσωπικής διαφοράς

Οσον αφορά στον εντοπισμό της προσωπικής διαφοράς, με λίγα κλικ μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν την προσωπική διαφορά στη σύνταξή τους και εάν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2023.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία για τη έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης.

Βήμα 1: Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ

Βήμα 2: Κλικ στον τίτλο «Συνταξιούχοι».

Βήμα 3: Κλικ στην επιλογή «εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

Βήμα 4: Κλικ στην επιλογή «Είσοδος στην υπηρεσία».

Βήμα 5: Κλικ στο «Συνέχεια στο taxisnet». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.

Βήμα 6: Κλικ στο «Σύνδεση».

Βήμα 7: «Συνέχεια» και «Αποστολή». Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ο ΑΦΜ. Ωστόσο δεν εμφανίζεται ο ΑΜΚΑ. Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ.

Βήμα 8: Κλικ στην επιλογή «Είσοδος». Βγαίνει η σελίδα που έχει τα στοιχεία του συνταξιούχου και το συνολικό πληρωτέο ποσό, όπου αναγράφεται το ποσό της σύνταξης.

Βήμα 9: Κλικ στο «Ενημερωτικά σημειώματα Συντάξεων». Στο σημείο αυτό, επιλέγουμε το 2022 για «Το έτος πληρωμής» και τον Μάιο για το «μήνας πληρωμής».

Βήμα 10: Κλικ στο «αναζήτηση» και μετά στο «Εκτύπωση», «Εκτέλεση» και «ΟΚ».

Τώρα πλέον οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν το εκκαθαριστικό. Σε αυτό φαίνεται η σύνταξη πριν από τις περικοπές – η μία στήλη είναι ο νόμος Κατρούγκαλου και η άλλη η στήλη ο νόμος Βρούτση. Κάτω φαίνεται η «Συνολική Προσωπική Διαφορά».

Πώς διαβάζεται

Οσοι δουν στην έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης:

1. Μεγάλη «Συνολική Προσωπική Διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δουν οι συνταξιούχοι άμεσα τις αυξήσεις. Οι αυξήσεις αυτές μειώνουν σιγά σιγά την προσωπική διαφορά ούτως ώστε κάποια να μηδενιστεί – α γίνει αρνητική. Και μετά οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο ΑΤΜ.

2. «Αρνητική Συνολική Προσωπική Διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα δει από 1/1/2023 κανονική αύξηση στο ΑΤΜ του.

3. «Χωρίς προσωπική διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα πάρει κανονικά αύξηση διότι έχει γίνει ο επανυπολογισμός με τον νόμο Κατρούγκαλο και Βρούτση και προέκυψε ότι δεν υπάρχει καθόλου προσωπική διαφορά.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης. Λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε 1.104 ευρώ.

Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 946 ευρώ + 158 ευρώ προσωπική διαφορά. Η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75% και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 72,44 ευρώ, χωρίς να μεταβληθεί το μηνιαίο εισόδημά του.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024