Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ένα βήμα πριν τον σχηματισμό Κυβέρνησης

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ένα βήμα πριν τον σχηματισμό Κυβέρνησης

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιθυμεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με ακόμα δύο θρησκευτικά πολιτικά κόμματα.

Από τις αρχές του μήνα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου το δεξιό μπλοκ κατάφερε να νικήσει στις εκλογές, έχει ξεκινήσει την διαδικασία σχηματισμού Κυβέρνησης. Την Κυριακή λοιπόν υπέγραψε μία νέα συμφωνία που θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον σχηματισμό Κυβέρνησης.

Το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Νοάμ του Αβί Μαόζ. Ήδη την Παρασκευή το Λικούντ είχε καταλήξει σε συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη» του Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ.

Διαβάστε επίσης:  Τι φέρνει η επανεκλογή Νετανιάχου – Ο δύσκολος γρίφος Ερντογάν και η Ελλάδα

Η επιθυμία του Νετανιάχου να συμφωνήσει με δύο θρησκευτικά κόμματα

Τώρα ο Νετανιάχου επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με δύο ακόμη θρησκευτικά κόμματα και τον επικεφαλής του Θρησκευτικού Σιωνισμού, τον Μπεζαλέλ Σμότριτς. Ο Μπεν-Γκβιρ και ο Μαόζ είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον Σμότριτς για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, αλλά διεξήγαγαν χωριστά συνομιλίες για την συμμετοχή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μπεν-Γκβιρ, που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Εκτός από την αστυνομία θα είναι υπεύθυνος και για την αστυνομία συνόρων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την Παλαιστινιακή Αρχή να έχει ήδη προειδοποιήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις του διορισμού του στη θέση αυτή.

Η κριτική του Εργατικού Κόμματος

Από την πλευρά του ο Μαόζ πρόκειται να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής «μιας αρχής για την εθνική, εβραϊκή ταυτότητα», σύμφωνα με αναφορές του Τύπου. Στο παρελθόν ο Μαόζ έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του κατά των ομοφυλόφιλων, ενώ θεωρεί τα εναλλακτικά μοντέλα οικογένειας απειλή για την ισραηλινή κοινωνία.

Η Μεράβ Μιχαέλι, του Εργατικού Κόμματος, πιστεύει ότι το Ισραήλ οδεύει προς «μια μαύρη εποχή», με τον Νετανιάχου να επιλέγει να συνεργαστεί με ρατσιστές, σοβινιστές και αντιγκέι πολιτικούς. «Σου γυρίζει το στομάχι», κατήγγειλε και δήλωσε αποφασισμένη να πολεμήσει κατά της νέας κυβέρνησης.

Πόσες έδρες κατέχει στο Κοινοβούλιο

Με 64 έδρες, το μπλοκ της δεξιάς, του οποίου ηγείται ο Νετανιάχου, ο οποίος έχασε την εξουσία τον Ιούνιο του 2021 έπειτα από 12 συναπτά χρόνια παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη.

Το κόμμα του, το Λικούντ, εξασφάλισε 32 έδρες, οι υπερορθόδοξοι σύμμαχοί του 18 και η συμμαχία «Θρησκευτικός Σιωνισμός» 14, αριθμό ρεκόρ για την άκρα δεξιά.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024