Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ευλογιά των πιθήκων: Η ασθένεια μετονομάζεται σε «mpox» για να καταπολεμηθεί το στίγμα

Ευλογιά των πιθήκων: Η ασθένεια μετονομάζεται σε «mpox» για να καταπολεμηθεί το στίγμα

Ειδικοί της δημόσιας υγείας και οργανώσεις ΛΟΑΚΤΙ είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ονομασία της ιογενούς ασθένειας.

Τη σταδιακή κατάργηση της ονομασίας «ευλογιά των πιθήκων» ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μια αλλαγή που αποφασίστηκε λόγω ανησυχίας για στιγματισμό των ασθενών και των κατοίκων της Αφρικής.

Ο νέος όρος «mpox» θα χρησιμοποιείται «παράλληλα με την παλιά ονομασία για έναν χρόνο ενώ το ‘ευλογιά των πιθήκων΄ σταδιακά καταργείται» ανακοίνωσε ο οργανισμός από την έδρα του στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι δημόσιο διάλογο για τη μετονομασία του ιού.  Μια από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις ήταν το «Mpox» ή «mpox», το οποίο προτάθηκε μεταξύ άλλων από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO.

Ο διευθυντής της οργάνωσης είχε πει τότε πως το να έρχεται στο μυαλό η εικόνα του πιθήκου δεν βοηθά τον κόσμο να πάρει σοβαρά την υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο άρθρο του Politico, ο ΠΟΥ είχε δεχτεί πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση να επισπεύσει την αλλαγή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει να αλλάξει μονομερώς την ονομασία της ασθένειας αν ο ΠΟΥ δεν προχωρούσε αρκετά γρήγορα.

Αιτία ήταν η ανησυχία ότι το όνομα ευλογιά των πιθήκων στιγματίζει τους ασθενείς, ειδικά τους μαύρους, και αποθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας και οργανώσεις ΛΟΑΚΤΙ είχαν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ονομασία που απέκτησε η ασθένεια όταν ανακαλύφθηκε σε πιθήκους στην Αφρική το 1958. Υποστήριξαν ότι το όνομα είναι ανακριβές, ενθαρρύνει τα ρατσιστικά στερεότυπα και εμποδίζει τη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησής της.

Η ασθένεια έγινε ευρύτερα γνωστή τον Μάιο, όταν ξέσπασε η πρώτη επιδημία εκτός Αφρικής.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί σχεδόν 21.000 κρούσματα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Sports in

Μια κίνηση που «έδειξε» πολλά

Η πάσα του Κωστούλα στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού φανερώνει τον σωστό τρόπο σκέψης του νεαρού στράικερ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024