Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνή υπουργός: Αστεία η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν

Πολωνή υπουργός: Αστεία η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν

Η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας εξέφρασε την αντίδραση της πάνω στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν.

Έντονη αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται, στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η η ελληνική πλευρά προσέρχεται αποφασισμένη να πιέσει και να δημιουργήσει συμμαχίες για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/ Mwh.

Ως «αστεία» σχολίασε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο, δήλωσε η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα.  Η θέση της Μόσκβα έρχεται στον απόηχο της διαφωνίας που εκφράστηκε μεταξύ των «27» για το ύψος του πλαφόν στα 275 ευρώ που προτάθηκε από την Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης: Κώστας Σκρέκας: Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε για πλαφόν κάτω από 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου

Τι ανέφερε η Πολωνή υπουργός

«Η πρόταση για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου είναι κρίσιμη, αλλά αυτό που προέκυψε προχθές ήταν αστείο. Παρουσιάστηκε τελευταία στιγμή, αποκλίνει από αυτό που είχε προταθεί και δεν είναι αποδεκτό καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς», δήλωσε η Μόσκβα στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, 15 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας – ζητούν επιβολή ανώτατου ορίου τιμών, ενώ ένα στρατόπεδο υπό την ηγεσία της Γερμανίας υποστηρίζει ότι το πλαφόν ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. «Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτήν την πρόταση. Δεν συνιστά καν βάση για συζήτηση», πρόσθεσε η κ. Μόσκβα.

Τελειώνει ο χρόνος της Ευρώπης – Νέα απειλή Gazprom

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η Gazprom εντείνει τις απειλές μείωσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ποσότητες που προορίζονται για τη Μολδαβια παρακρατούνται από την Ουκρανία και από την επόμενη εβδομάδα θα εφαρμόσει ισόποσες περικοπές.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η Gazprom παρατήρησε ότι το ρωσικό αέριο που προορίζεται για παράδοση σε μολδαβούς καταναλωτές σύμφωνα με τη σύμβαση με τη Moldovagaz εγκαθίσταται στην Ουκρανία. Ο όγκος του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Gazprom στον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha για διαμετακόμιση στη Μολδαβία μέσω του εδάφους της Ουκρανίας υπερβαίνει τον φυσικό όγκο που μεταφέρεται στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Η Moldovagaz πλήρωσε για ένα μέρος των παραδόσεων του Νοεμβρίου στη Gazprom σύμφωνα με τη σύμβαση στις 21 Νοεμβρίου. Ο πραγματικός όγκος του παρεχόμενου ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνοντας υπόψη την παραβιασμένη πληρωμή για τις τρέχουσες παραδόσεις τον Νοέμβριο είναι 24,945 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο συνολικός όγκος που απομένει στο έδαφος της Ουκρανίας είναι 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα», αναφέρει η Gazprom.

«Εάν η ανισορροπία διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας παραμείνει για τους Μολδαβούς καταναλωτές, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha στις 28 Νοεμβρίου, ξεκινώντας στις 10:00 π.μ. στον όγκο της καθημερινής έλλειψης», προσθέτει η εταιρεία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αντέδρασαν ήπια ανοδικά φτάνοντας έως τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024