Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κιβωτός του Κόσμου: «Ο αδερφός μου είναι ακόμα στην απομόνωση, ανησυχώ» - Η τιμωρία της... τουαλέτας

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο αδερφός μου είναι ακόμα στην απομόνωση, ανησυχώ» – Η τιμωρία της… τουαλέτας

Συγκλονίζουν τα όσα λένε πρώην τρόφιμοι των δομών της ΜΚΟ

Την ώρα που οι καταθέσεις συνεχίζονται, πληθαίνουν οι μαρτυρίες αναφορικά με τις σκληρές συνθήκες που φέρεται να βίωναν τα παιδιά που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ένας 27χρονος πρώην φιλοξενούμενος της δομής μίλησε αποκλειστικά στο «MEGA Καλημέρα»  για αυτά που πάθαιναν -όπως είπε- τα παιδιά, αν δεν έκαναν ότι τους ζητούσαν τα στελέχη της Κιβωτού.

Μία ακόμη κοπέλα εκφράζει την ανησυχία της για τον αδερφό της, που εξακολουθεί να παραμένει σε δομή της ΜΚΟ, δεδομένου όπως λέει, βρίσκεται πολύ καιρό στη απομόνωση (!). Η ίδια όπως περιγράφει, πέρασε τρία χρόνια στην απομόνωση.

Ένας ακόμη τρόφιμος είπε ότι «τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί».

«Ο αδερφός μου είναι ακόμα στην απομόνωση, ανησυχώ»

Η Ευγενία, ένα κορίτσι που ήταν έζησε για ένα διάστημα στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, μίλησε στον ΣΚΑΙ για τις συνθήκες που ζούσε και τις καταστάσεις που βίωσε ως φιλοξενούμενη της Κιβωτού.

Η Ευγενία είπε ότι βγαίνει να μιλήσει γιατί ανησυχεί για τον αδερφό της που μένει ακόμα σε δομή της Κιβωτού. «Είναι ένα δύσκολο παιδί, όπως ήμουν και εγώ, και σίγουρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι στην απομόνωση. Δεν με αφήνουν να έχω επικοινωνία μαζί του» είπε η κοπέλα.

Η Ευγενία πήγε μαζί με άλλα 4 αδέρφια της (από τα 10 της οικογένειας) με εισαγγελική απόφαση στην Κιβωτό όταν ήταν 9 ετών και το μικρότερο παιδί 3 ετών. Στην αρχή ήταν όλα τα αδέρφια μαζί σε δομή και στη συνέχεια χωρίστηκαν και στάλθηκαν σε διαφορετικές δομές, σε όλη την Ελλάδα.

Η τιμωρία της… τουαλέτας

Η Ευγενία στάλθηκε στη δομή της Χίου όταν οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν ότι είχε σχέση με ένα άλλο αγόρι της δομής και έμεινε έγκυος στα 17 της και έκανε άμβλωση με εισαγγελική απόφαση. Για τρία χρόνια ήταν σε καθεστώς απομόνωσης, δεν είχε καμία επαφή και επικοινωνία με τα αδέρφια της.

Η Ευγενία είχε μιλήσει παλιότερα σε εισαγγελέα στη Χίο για το τι συμβαίνει μέσα στη δομή αλλά δεν άλλαξε τίποτα.

«Μας κλείδωναν στην τουαλέτα μέχρι να πούμε συγνώμη, εγώ έμεινα σε τουαλέτα κλειδωμένη από το απόγευμα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχαν καλοί άνθρωποι στις δομές και είτε τους διώχνανε είτε έφευγαν από μόνοι τους γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν τι συμβαίνει» είπε η Ευγενία.

Όταν ενηλικιώθηκε, την ημέρα των γενεθλίων της, έφυγε από τη δομή, χωρίς να έχει τίποτα στον έξω κόσμο.

«Τρώγανε… χαστούκια και τους έπαιρναν το φαγητό»

«Παιδιά που δουλεύανε εθελοντικά στην Κιβωτό του Κόσμου τρώγανε χαστούκια όταν δεν έκαναν πράγματα που τους έλεγαν. Ένα κορίτσι από την Τουρκία θυμάμαι κάτι έκανε και εκεί που τρώγαμε μεσημεριανό, ο (…) τη χαστούκισε, την έβαλε τιμωρία όρθια μπροστά σε όλους και της πήραν το πιάτο με το φαγητό».

«Στην κατασκήνωση στη Ραφήνα όταν πηγαίναμε στην παραλία για μπάνιο, ο (…) για κάποιον λόγο δεν ήθελε να τον φωνάζουμε (…) μπροστά στον κόσμο. Σε ένα παιδί κάποια στιγμή ξέφυγε και τον φώναξε έτσι κι εκείνος πήγε και το χαστούκισε μπροστά μου. Ακόμη και τα παιχνίδια που ερχόντουσαν στην Κιβωτό από δωρεές, τα καλά και τα καινούργια, τα κράταγαν στο γραφείο και στα παιδιά μάς έδιναν για να παίξουμε τα σπασμένα και βρώμικα».

Κι ενώ πολλές καταγγελίες και μαρτυρίες τοποθετούν στο στόχαστρο και την πρεσβυτέρα, ο 27χρονος πρώην φιλοξενούμενος δήλωσε πως ήταν καλή απέναντι στα παιδιά και τα παρηγορούσε.

«Η γυναίκα του πατέρα Αντώνιου θυμάμαι ήταν πολύ καλή. Όταν χαστούκιζαν και τιμωρούσαν τα παιδιά πήγαινε και τα αγκάλιαζε και τα παρηγορούσε. Πρεσβυτέρα τη φωνάζαμε. Δεν ξέρω εάν ήταν αυτό το όνομά της».

«Η γυναίκα του σίγουρα ήξερε τι γινόταν, αλλά θα τα κατάπινε γιατί από τη θέση της μάλλον δεν θα μπορούσε να κάνει και πολλά. Πιστεύω όμως και θέλω να πιστεύω ότι η γυναίκα του δεν είχε ανάμειξη σε όσα γίνονταν, γιατί ήταν πολύ ευγενική και είχε καθαρό βλέμμα. Εγώ την αγαπούσα πολύ εκείνη τη γυναίκα», κατέληξε ο 27χρονος.

«Μόλις είχε χειρουργηθεί τον έκλεισαν σε ντουλάπι»

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου» μιλώντας στην ΕΡΤ .

«Τα παιδιά έχουν φάει ξύλο, ο αδελφός μου έχει φάει ξύλο από παιδαγωγό. Επειδή κούναγε μια σακούλα, έφαγε σφαλιάρα, ενώ επειδή κάπνιζε χασίς στο σχολείο έφαγε ξύλο και τραμπούκισμα, ενώ του έκοψαν και το σχολείο από τα 15» τονίζει.

«Αν δεν ήσουν καλό παιδί, πήγαινες να δουλέψεις σαν τιμωρία. Είχα δει και μια κοπέλα να την χτυπάνε πάνω σε καβγά. Τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί» υποστηρίζει ο νεαρός.

«Δεν άφηναν τα κινητά γιατί ήξεραν ότι θα τραβούσαμε βίντεο τα όσα γίνονταν. Ο πατέρας είχε κάποια παιδιά πιο κοντά του, ενώ είχα δει κάποια και στο δωμάτιό του» καταλήγει.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις για τα περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς στη δομή.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα οικονομικά της ΜΚΟ, καθώς η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα διεξάγει έρευνα και αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε τη συνεργασία του με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα καθώς και με έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξαν σήμερα Τετάρτη νέες εντάσεις  έξω από το κτήριο της Κιβωτού στον Κολωνό.

Σύροι γονείς επιμένουν να δουν τα παιδιά τους, τονίζοντας την επιθυμία τους να τα πάρουν πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί ένα ραντεβού για το μεσημέρι, όταν και αναμένεται κάποιοι από τους γονείς να συναντήσουν τα παιδιά τους.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024