Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απολύσεις: Κορυφαίες εταιρείες προβαίνουν σε περικοπές

Απολύσεις: Κορυφαίες εταιρείες προβαίνουν σε περικοπές

Την ίδια ώρα που οι τράπεζες σκέφτονται τους τρόπους που θα μειώσουν τον πληθωρισμό, οι εταιρείες μειώνουν το προσωπικό τους.

Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται υπό απειλή, οι απολύσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως συνεχίζονται. Οι επιχειρηματίες προβαίνουν σε οικονομία κλίμακος, όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, ενώ προειδοποιούν τους εργαζομένους πως πρόκειται να ενταχθούν σε ένα «σκληροπυρηνικό πρόγραμμα» εργασίας, με «πολλές ώρες υπό μεγάλη πίεση».

Σύμφωνα δε με μία πρόσφατη έρευνα του Ifo, που συμμετείχαν 1.060 επιχειρήσεις, το 25% σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας στη Γερμανία, τη στιγμή που στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου το ποσοστό αυτό περιοριζόταν στο 14%, ενώ το 90% αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Διαβάστε επίσης: Έλον Μασκ στους εργαζόμενους του Twitter: Θα γίνετε «σκληροπυρηνικοί» ή θα φύγετε

Χάος στον τεχνολογικό τομέα

Οι αυξήσεις των επιτοκίων και το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν προκαλέσει κύμα περικοπών θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό τομέα. 800 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν περικόψει 1.200 θέσεις εργασίας μόνο κατά την διάρκεια του 2022.

Μόνο τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 9.500 απολύσεις στον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο. Από κοντά και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει είτε να περικόπτουν δραστηριότητες είτε να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε άλλες αγορές, προκειμένου να επιβιώσουν του υψηλού ενεργειακού κόστους που «κατατρώει» την κερδοφορία τους.

Επιπλέον, οι επενδυτές ασκούν πίεση για τη μείωση του κόστους, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι έχουν υπερδιογκωθεί και πως καθυστερούν να ανταποκριθούν στα σημάδια της επιβράδυνσης.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google και του YouTube, ο επενδυτής Κρίστοφερ Χον ζήτησε να γίνουν περικοπές σε υπαλλήλους και μισθούς. Η Alphabet, έγραψε ο Χον, έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη με τα κόστη και να περικόψει τις απώλειες από πρότζεκτ όπως εκείνο της εταιρείας αυτόνομων οχημάτων, Waymo.

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει μικρότερη ανοχή σε μεγάλες δαπάνες για high-tech στοιχήματα- όπως η εικονική πραγματικότητα ή τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα- που μπορεί να μην αποδώσουν βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, επενδυτές θεωρούν ότι οι υψηλοί μισθοί και τα προνόμια που απολαμβάνουν κάποιοι σε αυτό τον κλάδο είναι μη βιώσιμα.

Υπό πίεση και ο αεροπορικός κλάδος

Η πίεση στον αεροπορικό κλάδο έχει αυξηθεί σε τέτοιο σημείο που πλέον πιέζουν να υπάρχει μόνο ένας κυβερνήτης στο πιλοτήριο των επιβατικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του κόστους και αποσυμπίεση από τις ελλείψεις προσωπικού. Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλείας στην Αεροπλοΐα (EASA) συνεργάζεται με εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, ώστε να αποφασίσει πώς θα γίνονται οι πτήσεις με έναν πιλότο και να δημιουργήσει κανόνες για την επίβλεψή τους, αρχής γενομένης από το 2027, σύμφωνα με το Bloomberg.

H Αir France βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την περικοπή 300 θέσεων προσωπικού εδάφους μέσω εθελούσιας εξόδου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», ενώ η φινλανδική «Finnair» θα περικόψει περί τις 150 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου επιστροφής σε κερδοφορία. Στον αντίποδα, η Lufthansa, η οποία ξεκινά εκστρατεία πρόσληψης 20.000 εργαζομένων στην Ευρώπη, εν μέσω ισχυρής ανάκαμψης της αεροπορικής κίνησης και έλλειψης εργατικού δυναμικού στον κλάδο.

Ανησυχία για αλλαγή έδρας

Πέρα από τα παραπάνω προβλήματα, η Ευρώπη έχει ακόμα μία πηγή ανησυχίας, την αλλαγή της έδρας κάποιων κραταιών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ χάρη στα κίνητρα που προσφέρει η νομοθεσία τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Μάλιστα, ήδη η Γαλλία κάνει κινήσεις σε εταιρείες όπως -Engie, Oracle, Ericsson, Unilever, AstraZenecea, Volvo, BMW, Air Liquide και Solvay- προκειμένου να τους πιέσει να επενδύσουν στην Ευρώπη και όχι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κύμα απολύσεων στην Ευρώπη

Η ολλανδική Philips ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας ή 5% του εργατικού δυναμικού της προκειμένου να αντισταθμίσει την πτώση των πωλήσεων, ενώ η ισπανική εταιρεία Siemens Gamesa που κατασκευάζει τουρμπίνες σχεδιάζει περικοπές 2.900 θέσεων εργασίας, κυρίως στην Ευρώπη, ώστε να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Η γερμανική εταιρεία χημικών Henkel, γνωστή από τη μάρκα βαφής μαλλιών Schwarzkopf, θα περικόψει περί τις 2.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης για προϊόντα της.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024