Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνδέοντας παρελθόν και παρόν

Συνδέοντας παρελθόν και παρόν

Ο μοναδικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο 2010 και το σήμερα θέλει να κλείσει ιδανικά τον κύκλο του στην Εθνική

Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ισπανίας που πλαισίωναν τον Ικερ Κασίγιας, την ώρα που αυτός σήκωνε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον ουρανό του Γιοχάνεσμπουργκ στις 11 Ιουλίου 2010, ήταν και ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Σε ηλικία 22 ετών είχε χρειαστεί μόλις έναν χρόνο για να μονιμοποιηθεί στην ενδεκάδα της Φούρια Ρόχα, έχοντας προηγουμένως αποκτήσει ρόλο-κλειδί στη μεγάλη Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα και των Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα.

Δώδεκα χρόνια αργότερα ο Μπουσκέτς παραμένει βασικό στέλεχος της Εθνικής Ισπανίας. Είναι πια ο αρχηγός της, ένας ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει 138 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο και είναι τρίτος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του πίσω από τον Σέρχιο Ράμος (180) και τον Κασίγιας (167). Είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 και τη σημερινή ομάδα. Είναι αυτός που θα προσπαθήσει στο Κατάρ να κλείσει τον κύκλο του στην Εθνική Ισπανίας έτσι ακριβώς όπως τον άρχισε. Σηκώνοντας το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ.

Στο μεταξύ, εκτός από το Μουντιάλ του 2010, έχει κερδίσει μαζί της το Euro του 2012 και μια τρίτη θέση στο περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής κάθε προπονητή, επειδή κάνει άριστα μέσα στο γήπεδο όλες εκείνες τις δουλειές που περνούν απαρατήρητες, αλλά είναι τόσο απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της ομάδας. «Μπορεί να παρακολουθήσεις έναν ολόκληρο αγώνα και να μη δεις καθόλου τον Μπουσκέτς. Αλλά αν παρακολουθήσεις τον Μπουσκέτς, τότε θα έχεις δει όλο τον αγώνα», είπε κάποτε γι’ αυτόν ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε θέλοντας να προσδιορίσει την αγωνιστική ταυτότητα του ποδοσφαιριστή, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό του για τις ικανότητές του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτός τον καθιέρωσε στην Εθνική Ισπανίας.

Στην Μπαρτσελόνα τον καθιέρωσε ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Τον είχε παίκτη στη Β ομάδα κι όταν ανέλαβε την πρώτη το καλοκαίρι του 2008, τον πήρε μαζί του. Τον έβαλε αμέσως να παίξει δίπλα στους Ινιέστα και Τσάβι σε ηλικία 20 ετών. Και έκτοτε ο Μπουσκέτς δεν φόρεσε άλλη φανέλα.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2008 και τον αγώνα με τη Σανταντέρ για το πρωτάθλημα, όπου έκανε το ντεμπούτο του, μέχρι σήμερα μετρά πάνω από 600 εμφανίσεις με την Μπάρτσα. Εχει κερδίσει μαζί της τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, 8 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα Ισπανίας και συνολικά 30 τίτλους. Εχει μία καριέρα από την οποία δεν λείπει τίποτα, εκτός ίσως από ένα θριαμβευτικό φινάλε με τα χρώματα της Εθνικής Ισπανίας.

O ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ

Μετά από μια σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής, κατά την οποία φόρεσε 62 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο το διάστημα 1991-2002 σκοράροντας 12 γκολ, ο Λουίς Ενρίκε κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας τον Ιούλιο του 2008 αντικαθιστώντας τον Φερνάντο Ιέρο. Το πρώτο δείγμα που παρουσίασε σε μεγάλη διοργάνωση ήταν θετικό, καθώς η «φούρια ρόχα» κατέλαβε την τρίτη θέση στο περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είχε δεχθεί μεγάλη κριτική πριν από το Euro, διότι δεν είχε μαζί του στην ομάδα κανέναν παίκτη από τη Ρεάλ και πολλοί τον κατηγόρησαν ότι το έκανε λόγω του ότι προέρχεται από την Μπαρτσελόνα. Ομως το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Λίγους μήνες αργότερα η Ισπανία ολοκλήρωσε το Nations League 2021 στη δεύτερη θέση πίσω από τη Γαλλία.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024