Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
COP27: «Φιλικές» οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Συμφωνία να συνεργαστούν για το κλίμα

COP27: «Φιλικές» οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – Συμφωνία να συνεργαστούν για το κλίμα

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο της COP27 υπήρξαν «ειλικρινείς, φιλικές, θετικές και στο σύνολο πολύ εποικοδομητικές», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο απεσταλμένος της Κίνας για το Κλίμα, Σιε Τζενχουά, χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, που τερματίζει το «πάγωμα» της συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες είναι οι δύο μεγαλύτεροι παγκόσμιοι ρυπαντές.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της COP27 του ΟΗΕ για το Κλίμα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν στην επανάληψη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

Διαβάστε επίσης: Δημιουργία Ταμείου «απωλειών και ζημιών» για το κλίμα – Νέο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος

Η «πληγή» της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο, οργισμένο από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, διέκοψε τις συνομιλίες τον Αύγουστο.

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αναγκαία και κατά το παρελθόν είχε αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των διεθνών διασκέψεων για το Κλίμα, όπως η διάσκεψη του Παρισιού του 2015, που αποδείχθηκε σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής απορρύθμισης.

Οι συνομιλίες υπήρξαν «ειλικρινείς, φιλικές, θετικές και στο σύνολο πολύ εποικοδομητικές», δήλωσε ο Σιε.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε μετά την COP αυτές τις συνομιλίες μας, με συναντήσεις τετ-α-τετ», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι γνωρίζει τον Τζον Κέρι εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Το Πεκίνο θέλει να παραμείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ωστόσο, επεσήμανε τις διαφορές που παραμένουν με τις δυτικές χώρες και απέρριψε την ιδέα ότι η Κίνα – η οποία έχει γίνει η δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη – δεν θεωρείται πλέον αναπτυσσόμενη χώρα.

Σύμφωνα με την συνθήκη του ΟΗΕ του 1992, οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να βοηθήσουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ενεργειακή τους μετάβαση και στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Η συνθήκη του Παρισιού, είπε ο Σιε, προβλέπει επίσης «σαφέστατα ότι η ευθύνη για την οικονομική βοήθεια ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες».

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ακανθώδους συζήτησης κατά την COP27, για την σύσταση ταμείου «απωλειών και ζημιών», που θα προορίζεται για τις φτωχότερες χώρες οι οποίες πλήττονται από κλιματικές καταστροφές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστήριξε ότι η Κίνα και η Σαουδική Αραβία κυρίως, που έχουν πλουτίσει σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, οφείλουν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι το ταμείο θα πρέπει να προορίζεται για τις «ευάλωτες» χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από αυτές αποκλείεται η Κίνα.

«Ελπίζω ότι θα προορίζεται για τις εύθραυστες χώρες αρχικά. Αλλά οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες» στο σύνολό τους, είπε ο Σιε, εννοώντας ότι η Κίνα περιλαμβάνεται σε αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024