Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Ποιο είναι το σχέδιο αποκατάστασης του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας

Μητσοτάκης: Ποιο είναι το σχέδιο αποκατάστασης του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την επίσκεψή του στην Άμφισσα

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.

Στόχος όπως είπε, είναι να μετατρέψουμε αυτό το μοναδικό συστατικό του Δελφικού τοπίου σε έναν παραγωγικό Ελαιώνα, έναν χώρο στον οποίο να μπορούμε να συνδυάζουμε αγροτική παραγωγή αλλά και δράσεις πολιτισμού και αναψυχής». Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η φύτευση 60.000 καινούριων ελαιόδεντρων για να αντικαταστήσουν αυτά τα οποία έχουν καεί. Περίπου 45.000 κάηκαν στις φετινές πυρκαγιές και άλλα 15.000 από τη φωτιά του 2013.

Διαβάστε επίσης: Αμφισσα: Βίντεο drone δείχνει την καταστροφή στον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Αμφισσας

Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή του ΕΛΓΑ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ενώ όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες χορηγίες», εκτιμώντας ότι τα πρώτα δέντρα μπορούν να φυτευτούν τον επόμενο Μάρτιο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός καινούργιου ειδικού φορέα διαχείρισης του παραδοσιακού Ελαιώνα, στον οποίο θα συμμετέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας

Εξηγώντας για τον σκοπό αυτών των δράσεων είπε, ότι είναι «για να μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν γίνεται -να το πω έτσι όπως το αισθάνομαι- το λάδι, οι ελιές που παράγονται στον ελαιώνα της Άμφισσας να μην πωλούνται πολύ πιο ακριβά από ότι λάδι και ελιές που παράγονται σε έναν άλλον ελαιώνα που δεν έχει αυτό το τεράστιο ιστορικό βάρος που έχει ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας στη χώρα, απολύτως ταυτισμένος με το Δελφικό τοπίο. Άρα να βρούμε ένα brand name, «Sacred Delphi» ή οτιδήποτε άλλο καταφέρουμε να επιλέξουμε, για να μπορέσουμε να δείξουμε και στους παραγωγούς -οι οποίοι σε έναν βαθμό, μην κοροϊδευόμαστε, έχουν παραμελήσει, δεν υπήρχε ενδιαφέρον οικονομικό για την ανάπτυξη του ελαιώνα- ότι υπάρχει μέλλον. Υπάρχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις ότι φέτος «το λάδι μας πάει καλά, έχουμε και μεγάλη παραγωγή και καλές τιμές», τονίζοντας ότι «ο σκοπός μας δεν είναι να παράγουμε λάδι και να το πουλάμε στη χονδρική στην Ιταλία. Σκοπός μας είναι να μπορούμε να καρπωνόμαστε εμείς όλη την υπεραξία. Και η υπεραξία είναι η ποιότητα, είναι η συσκευασία, είναι το brand και είναι τελικά η ιστορία την οποία «λέει» κάθε προϊόν. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία μπορούν να πουν μια πιο όμορφη διαχρονική ιστορία από το λάδι, τις ελιές που θα παράγονται εδώ στον Ελαιώνα της Άμφισσας».

Τρόποι αξιοποίησης

Ως ένα εργαστήρι καινοτομίας θα αξιοποιηθεί ο Ελαιώνας της Άμφισσας για «το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παραγωγικότητα στη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το λόγο αυτό, έχει έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Microsoft και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «του είπα να φέρουμε τη Microsoft εδώ, στον Ελαιώνα της Άμφισσας, να δούμε πώς μπορούμε να συνενώσουμε καινοτόμες δράσεις για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου. Και μπορώ να σας πω ότι ενθουσιάστηκε με αυτή την ιδέα διότι και οι μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα βλέπουν την προστιθέμενη αξία για αυτές από τέτοιου είδους συμπράξεις».

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024