Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δοκάρι και… έξω για τον Τσιτσιπά: Η ευκαιρία που χάθηκε και ο αποψινός «τελικός»

Δοκάρι και… έξω για τον Τσιτσιπά: Η ευκαιρία που χάθηκε και ο αποψινός «τελικός»

Ο Ελληνας τενίστας έχασε μυθική ευκαιρία να ανέβει στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά παραμένει ζωντανός στη μάχη της πρόκρισης – Κομβικό το αποψινό ματς με τον Μεντβέντεφ.

Ονειρο ήταν και πάει η άνοδος στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Τουλάχιστον για φέτος. Ο Τσιτσιπάς μετά την ήττα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς (2-0) στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων των ATP Finals είδε τις πιθανότητές του για την κορυφή της ATP να εξανεμίζονται, αφού ακόμα και εάν κατακτήσει τον τίτλο δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον Κάρλος Αλκαράθ, ο οποίος «σφράγισε» και τυπικά το year-end No.1.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήγε στο Τορίνο έχοντας μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: Την άνοδο για πρώτη φορά στην κορυφή του παγκοσμίου τένις. Μαζί με την πρόκληση – ευκαιρία, όμως, είχε και ένα… βουνό να ανέβει, καθώς για να εκπληρώσει το όνειρό του και να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος, έπρεπε να κερδίσει όλα τα ματς των ομίλων (σ.σ τρία) και στο τέλος να πάρει τον τίτλο. Το όνειρο του Ελληνα τενίστα, όμως, «έσβησε» νωρίς, αφού ο συμπατριώτης μας δεν κατάφερε να κερδίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο πρώτο παιχνίδι των φετινών ATP Finals.

Ο 24χρονος μπήκε τρακαρισμένος στο κορτ και αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Σέρβος, με τον θρυλικό «Νόλε» να κάνει μπρέικ στο πρώτο game και ουσιαστικά να βάζει από τα πρώτα λεπτά τις βάσεις για τη νίκη. Εάν είχε αποφύγει σε εκείνο το σημείο το break ο Στέφανος, ίσως, όλα να ήταν διαφορετικά. Το break έριξε την ψυχολογία του Τσιτσιπά. Τον επηρέασε αγωνιστικά. Του έβαλε την αμφιβολία στο παιχνίδι του. Μια αμφιβολία που τον έκανε να έχει λάθος θέσεις μέσα στο κορτ και να κάνει παιδικά λάθη, ειδικά με το backhand.

Στο πρώτο σετ ειδικά είχε πολλά miss hitting, με τον συμπατριώτη μας να χτυπάει πολλές φορές το μπαλάκι με το πλαίσιο της ρακέτας και όχι στις χορδές. Κάτι που δείχνει λάθος θέση σώματος και φυσικά κακό υπολογισμό  της απόστασης που πρέπει να έχει με το μπαλάκι για να βγει το χτύπημα. Το μπαλάκι χτύπαγε στο… δοκάρι της ρακέτας (σ.σ στο ανθρακόνημα), με αποτέλεσμα να φεύγει μακριά από το κορτ και να παίρνει εύκολους πόντους ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Αυτό συνέβη αρκετές φορές στο πρώτο σετ. Στο δεύτερο έγιναν λιγότερες, αλλά και πάλι υπήρξαν πόντοι που έχασε ο Στέφανος έχασε λόγω… δοκαριού. Ισως εάν ο Τσιτσιπάς είχε πάρει τους συγκεκριμένους πόντους τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αφού η στατιστική της αναμέτρησης αναφέρει 58 κερδισμένοι πόντοι (47% – 58/124) για τον Ελληνα τενίστα και 66 για τον Νόβακ (σ.σ 53%, 66/124).

Μια ήττα, που μπορεί να έσβησε το όνειρο του Στέφανου για το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα, καθώς ο Τσιτσιπάς παραμένει ζωντανός στη μάχη της πρόκρισης στα ημιτελικά των ATP Finals. Μια ήττα, όμως, η οποία μετέτρεψε το αποψινό παιχνίδι με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ (22:00) σε ματς ζωής και θανάτου για τον Ελληνα τενίστα, που θα πρέπει πάση θυσία να κερδίσει τον Ρώσο. Μόνο με νίκη θα έχει ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψάχνει ένα… θαύμα στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική απέναντι στον έτερο Ρώσο του ομίλου, Αντρέι Ρούμπλεφ.

Το… δοκάρι και έξω στο παιχνίδι με τον Νόβακ Τζόκοβιτς θα πρέπει να γίνει «χορδή και winner» στο ματς με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, για να συνεχίσει ο Στέφανος να έχει ακέραιες τις ελπίδες του για πρόκριση στα ημιτελικά και φυσικά να παραμείνει ζωντανός στη μάχη για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή θα είναι η 11η φορά που θα κοντραριστούν ο Στέφανος με τον Ντανίλ, με το h2h να είναι στο 7-3 υπέρ του Ρώσου. Τελευταία φορά που έπαιξαν, πάντως, νίκησε ο Ελληνας τενίστας. Ηταν τον περασμένο Αύγουστο στο Σινσινάτι, όπου επικράτησε ο Στέφανος με 2-1 σετ.

Σε ATP Finals είχαν αναμετρηθεί το 2019. Τη χρονιά που κατέκτησε τον τίτλο ο Στέφανος. Οι δύο τενίστες είχαν παίξει και πάλι στη φάση των ομίλων και είχε νικήσει ο Τσιτσιπάς με 2-0 (7-6 [5], 6-4). Αυτή μάλιστα ήταν η πρώτη νίκη του συμπατριώτη μας απέναντι στον Ρώσο, ο οποίος είχε κερδίσει τα πέντε πρώτα παιχνίδια που είχαν δώσει οι δύο τενίστες.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024