Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Ξένες κυβερνήσεις ξόδευαν αλόγιστα στο ξενοδοχείο του - Αποκαλυπτικά έγγραφα

Τραμπ: Ξένες κυβερνήσεις ξόδευαν αλόγιστα στο ξενοδοχείο του – Αποκαλυπτικά έγγραφα

Τι αποκαλύπτουν οι New York Times για την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ και τους «χουβαρντάδες» αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times, αναφέρουν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τουλάχιστον έξι κράτη ξόδεψαν πάνω από 750.000 δολάρια στο ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ την περίοδο 2017 – 2018 σε κρίσιμες στιγμές για τις σχέσεις αυτών των χωρών με τις ΗΠΑ. Οι ΝΥΤ επικαλούνται έγγραφα που παραδόθηκαν στο Κογκρέσο από λογιστική εταιρεία που εργαζόταν για λογαριασμό του ξενοδοχείου.

Πρόκειται για τις κυβερνήσεις της Μαλαισίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας και της Κίνας που φαίνεται να μην λυπήθηκαν τα έξοδα μισθώνοντας δωμάτια με κόστος άνω των 10.000 δολαρίων τη βραδιά, προσλαμβάνοντας προσωπικούς γυμναστές για τους αξιωματούχους και αξιοποιώντας με το αζημίωτο τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου.

Προσπαθούσαν να επηρεάσουν την αμερικανική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, για παράδειγμα, προσέλαβε έναν προσωπικό γυμναστή αξίας 1.500 δολαρίων κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο ξενοδοχείο Trump το 2017. Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας νοίκιασε αρκετές σουίτες, κόστους 10.500 δολαρίων η καθεμία, με την κράτηση στο όνομα «Αυτού Εξοχότητα». Αξιωματούχοι του Κατάρ ξόδεψαν εκεί περισσότερα από 300.000 δολάρια τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μιας συνάντησης με τον Τραμπ το 2018.

Τα νέα έγγραφα αφορούν μόνο μια περίοδο μηνών, αλλά προσφέρουν μία καθαρή εικόνα για το πώς ξένες κυβερνήσεις ξόδεψαν πολλά χρήματα στο ξενοδοχείο κατά τους μήνες-κλειδιά, όταν προσπαθούσαν να επηρεάσουν την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι λομπίστες που εργάζονταν για λογαριασμό αυτών των χωρών – μερικοί από τους οποίους λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εγγραφεί ως ξένοι πράκτορες, όπως απαιτεί ο νόμος – ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ περισσότερα στο ξενοδοχείο Trump κατά τις ίδιες περιόδους.

Οι κυρώσεις σε κρατική τουρκική τράπεζα και η αμερικανοτουρκική ΜΚΟ

Τα αρχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή των Αντιπροσώπων δείχνουν επίσης συνολικά 65.139 δολάρια σε χρεώσεις από το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Το εν λόγω Συμβούλιο βοήθησε να χρηματοδοτηθούν δύο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Trump στην Ουάσινγκτον το 2017 και το 2019, την ίδια περίπου εποχή που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεζε τον πρώην αμερικανό πρόεδρο και τους βοηθούς του να κλείσουν μια έρευνα για παραβιάσεις κυρώσεων από κρατική τουρκική τράπεζα. Η Αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Τουρκίας και η Πρεσβεία της Τουρκίας είχαν επίσης αρχεία χρέωσης στο ξενοδοχείο, αλλά όχι λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσά που καταβλήθηκαν.

Κέρδη εκατομμυρίων

Τα έγγραφα βασίζονται σε δημόσια αρχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το ξενοδοχείο του κ. Τραμπ είχε κέρδη εκατομμυρίων από ξένες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Η Επιτροπή Εποπτείας είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι το ξενοδοχείο έλαβε περισσότερα από 3,75 εκατομμύρια δολάρια από ξένες κυβερνήσεις από το 2017 έως το 2020, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της συνταγματικής ρήτρας περί ξένων αποδοχών.

Η δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της επιτροπής Καρολίν Μαλόνι, είπε ότι «διαμορφώνεται μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα», για να προσθέσει ότι τα έγγραφα «θέτουν σε έντονη αμφισβήτηση τον βαθμό στον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ καθοδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του από τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα του και όχι από το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Η απάντηση Τραμπ

Ο Έρικ Τραμπ, γιος του πρώην προέδρου, όταν ρωτήθηκε για αυτές τις δαπάνες, είπε ότι οποιοδήποτε κέρδος είχε η οικογενειακή εταιρεία από τις διαμονές στο ξενοδοχείο επιστράφηκε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω μιας εθελοντικής ετήσιας πληρωμής στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Ως εταιρεία, καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια για να αποφύγουμε ακόμη και την εμφάνιση σύγκρουσης συμφερόντων», είπε ο Έρικ Τραμπ, σημειώνοντας ότι «όχι λόγω νομικής απαίτησης, αλλά λόγω του σεβασμού που τρέφουμε προς το θεσμό της προεδρίας».

Ο «Οργανισμός Τραμπ» παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών επιταγές ύψους 355.687 δολαρίων, που κάλυπταν τα κέρδη στα ξενοδοχεία κατά τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αλλά ποτέ δεν δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για το ποιοι ξένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν μείνει στα ξενοδοχεία του ομίλου.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024