Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Οι ΗΠΑ οδήγησαν την Ουκρανία να αλλάξει θέση για τη συμμετοχή του Πούτιν σε διαπραγματεύσεις

Politico: Οι ΗΠΑ οδήγησαν την Ουκρανία να αλλάξει θέση για τη συμμετοχή του Πούτιν σε διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άλλαξε τη θέση του, κατόπιν ήπιων παραινέσεων από τις ΗΠΑ, ότι για να διαπραγματευτεί θα πρέπει ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να μην βρίσκεται στην εξουσία.

Η νέα στάση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορούν να ξεκινήσουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία οφειλόταν ευθέως στις ήπιες παραινέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, γράφει το politico.

Η εξαίρεση… του Πούτιν

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε τη Δευτέρα σε πέντε προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες που είχε θέσει στο παρελθόν, όπως η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η τιμωρία των εγκλημάτων πολέμου και οι αποζημιώσεις. Αυτό που δεν είπε, σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις, ήταν ότι ο Πούτιν πρέπει να βρίσκεται εκτός εξουσίας πριν γίνουν τέτοιες συνομιλίες.

Η αλλαγή, είπε μια από τις πηγές, ήρθε μετά από πολυήμερες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Ουάσιγκτον – συμπεριλαμβανομένης μιας προσωπικής συνάντησης του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν με τον Ζελένσκι (φωτογραφία, επάνω, από Ukrainian Presidential Press Office/AP).

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είπαν απευθείας στον Ζελένσκι και στους βοηθούς του στην Ουκρανία ν’ αλλάξουν τη θέση τους, σημείωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, αλλά ανέφεραν ότι το Κίεβο πρέπει να δείξει την προθυμία του να τερματίσει τον πόλεμο λογικά και ειρηνικά.

Η ελπίδα είναι ότι θα ενίσχυε στον κόσμο την πεποίθηση πως η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, είναι αυτή που θέλει να επιλύσει τη σύγκρουση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα. Δεν πιστεύουμε καν ότι αυτή η στιγμή είναι η κατάλληλη με βάση αυτά που κάνει η Ρωσία», συνέχισε ο αξιωματούχος.

«Να δείξουν προθυμία»

«Αλλά πρέπει να δείξουν προθυμία να επιλύσουν τη σύγκρουση γιατί κανείς δεν θέλει περισσότερο από την Ουκρανία να τελειώσει». Οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία προκειμένου να συζητήσουν ευαίσθητες και ιδιωτικές συνομιλίες.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν τις τελευταίες εβδομάδες πίεση στην ομάδα του Μπάιντεν για μια διπλωματική επίλυση του πολέμου. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν έκτοτε ότι έχουν έρθει σ’ επαφή με τους ουκρανούς και τους ρώσους ομολόγους τους για ν’ αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να αποφύγουν λάθος υπολογισμούς, αν και δεν υπάρχει επικείμενη διαβούλευση για συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

Ο Ζελένσκι έκανε γνωστή τη νέα του στάση λίγο πριν τις εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, από τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι αναμενόταν να επικρατήσουν τουλάχιστον σ’ ένα Σώμα του — δυνητικά θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε, επίσης, να σχολιάσει αυτή την ιστορία, αλλά επισήμανε τις παρατηρήσεις του Σάλιβαν, ενώ βρισκόταν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

«Για τους όρους μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης»

«Η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι για τους όρους μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης… Σ’ αυτό σκοπεύουμε να οδηγηθούμε, αυτό θα υποστηρίξουμε και αυτό πιστεύουμε ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθεί», δήλωσε ο Σάλιβαν κατά την επίσκεψή του.

Ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι οι πέντε προϋποθέσεις της Ουκρανίας είναι λογικές, δεδομένου ότι τηρούν το διεθνές δίκαιο και υποχρεώνουν τη Ρωσία να πληρώσει για τις παραβάσεις της. Είπε επίσης ότι ο Ζελένσκι φαίνεται ειλικρινής στην προσφορά του για ειρηνευτικές συνομιλίες εφόσον ο Πούτιν είναι σοβαρός.

«Είδαμε τον πρόεδρο Πούτιν να επανέρχεται στην πραγματικότητα», είπε ο Τέιλορ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία αποχώρησε και προσχώρησε ξανά στη συμφωνία για τα σιτηρά και μείωσε τις πυρηνικές απειλές. Ωστόσο, οι πραγματικές διαπραγματεύσεις πιθανότατα δεν θα γίνουν έως ότου η Μόσχα «υποστεί μερικές ακόμη στρατιωτικές ήττες».

Ο εκπρόσωπος… του Τραμπ

Ο Κούρτ Βόλκερ, ειδικός εκπρόσωπος για την Ουκρανία στην κυβέρνηση Τραμπ, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πιέσουν δημόσια το Κίεβο προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων – τουλάχιστον όχι τώρα.

«Σαφώς ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά ή να αποδεχτεί αυτούς τους όρους. Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να πολεμά και να στοχεύει πόλεις της Ουκρανίας. Η Ουκρανία πρέπει αποφασιστικά νε κερδίζει επί του πεδίου, ανακτώντας τα εδάφη της – και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να το κάνουν αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε.

Η Washington Post ανέφερε πρώτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε το Κίεβο να εγκαταλείψει τον όρο για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν εκτός εξουσίας.

Πηγή: politico

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024