Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζα Πειραιώς - Η πράσινη μετάβαση επαναπροσδιορίζει την ελληνική οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς – Η πράσινη μετάβαση επαναπροσδιορίζει την ελληνική οικονομία

Σε πλήρη αναπροσανατολισμό των παραγωγικών, επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων οδηγεί η πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους πυλώνες της στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτή ορίζεται από τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Κεντρικός άξονας των πολιτικών για την πράσινη μετάβαση, που δεν αφορά μόνο τους βασικούς προσανατολισμούς και τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά εξίσου τις επιχειρηματικές και επενδυτικές στρατηγικές, είναι η πράσινη ενέργεια.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, πέραν της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφορά και στην προώθηση δράσεων και έργων τόσο από τα νοικοκυριά, όσο και από τις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πράσινες χρηματοδοτήσεις 

Στο πλαίσιο αυτό, για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί διαχρονική στρατηγική και επιχειρηματική επιλογή να στηρίζει ολοκληρωμένα τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας, διαθέτοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία και τους αναγκαίους πόρους για να προσφέρει τις καταλληλότερες λύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με:

* Πράσινες χρηματοδοτήσεις άνω του 2,2 δισ. ευρώ έως σήμερα, τα οποία ισοδυναμούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ισχύ άνω των 2,2 GW

* Χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ που θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

* Αξιολόγηση επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG)

Τα προϊόντα 

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει και προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και ολοκληρωμένες λύσεις, στηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν την «πράσινη» μετάβαση, να εξοικονομούν ενέργεια και να μειώσουν τα κόστη και τις δαπάνες τους.

Αναλυτικότερα, με το «Πειραιώς Green Επιχειρείν 360ο » δίνεται η δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βελτιώσουν το ενεργειακό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με την κάλυψη δαπανών έργων και παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων για συμψηφισμό ενέργειας (net metering).

Μέσω αυτών επιτυγχάνεται συμψηφισμός της ενέργειας που παράγεται από σύστημα ΑΠΕ (αυτοπαραγωγή) με την ενέργεια που καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε βάθος τριετίας.

Για την ανάπτυξή τους η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, που φθάνει μέχρι το 80% του κόστους της εγκατάστασης. Παράλληλα διαθέτει και υπηρεσίες ασφαλιστικής κάλυψης της επένδυσης.

Μέσω του προγράμματος αυτού μπορούν να αντικατασταθούν κεντρικές μονάδες ψύξης – θέρμανσης, ενεργοβόρα μηχανήματα στη βιομηχανική παραγωγή, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ιδιαίτερα οφέλη μπορεί να έχει το σύστημα αυτό για τις τουριστικές μονάδες.

Αντίστοιχες καινοτόμες λύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, παρέχονται για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, με παράλληλη διασφάλιση των φυσικών πόρων, με βάση καινοτόμες επιλογές.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα προσφέρει και χρηματοδότηση για την αγορά επαγγελματικού e-car ή/και υβριδικού αυτοκινήτου.

Τι χρηματοδοτείται

Αναλυτικότερα, το «Πειραιώς Green Επιχειρείν 360ο » δίνει δυνατότητα για:

* εξαγορά ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και σταθμών με ευνοϊκό επιτόκιο και προνομιακούς όρους.

* Αυτοπαραγωγή ενέργειας (net metering) για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

* χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για ΑΠΕ τα οποία εντάσσονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ η/και άλλα επιδοτούμενα προγράμματα.

* χρηματοδότηση για την προεξόφληση επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων για ΑΠΕ

* χρηματοδότηση για την κάλυψη αναγκών για αντικατάσταση ή ανανέωση παγίου εξοπλισμού του φωτοβολταϊκού σταθμού με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας

* χρηματοδότηση εργασιών και εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης επαγγελματικών και εμπορικών χώρων.

* χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης με εφάπαξ εκταμίευση και προκαθορισμένο πλάνο αποπληρωμής για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας του φωτοβολταϊκού σταθμού.

* χρηματοδότηση για την αγορά επαγγελματικού e-car ή/και υβριδικού αυτοκινήτου.

Αντίστοιχα, η Πειραιώς προσφέρει και στους ιδιώτες πελάτες της εξειδικευμένα προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση.

Ειδικότερα, έχει δημιουργήσει τα «Green Στεγαστικά» για την αγορά, ανέγερση ή επισκευή κατοικίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εξόδων των νοικοκυριών για ψύξη και θέρμανση, προσφέροντας παράλληλα επιβράβευση μέσω προνομιακής τιμολόγησης.

Ατζέντα ESG

Εξάλλου, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την συμβολή της στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει υιοθετήσει και υλοποιεί μια πολύπλευρη ESG ατζέντα που εμπεριέχει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ως προς τις δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές της επιλογές.

Είναι αξιοσημείωτο πως την περίοδο 2022 – 2025 θα προχωρήσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 9 δισ. ευρώ.

Είναι δε η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που εισήγαγε και ενσωμάτωσε στις εταιρικές χρηματοδοτήσεις της κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε κλάδους από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι και τη ναυτιλία.

Τα κριτήρια αυτά παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που μεταξύ άλλων αφορούν:

  • Την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • Την βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται
  • Τη μείωση των εκπομπών CO2
  • Την μείωση της κατανάλωσης νερού
  • Την μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία
  • Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών

Σημειώνεται επίσης πως η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων του Ομίλου ήταν η πρώτη που πρόσφερε αμοιβαία κεφάλαια με κριτήρια ESG.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε το 2021 και στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της (Green Bond) με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας και πράσινα κτήρια.

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος 

Πέραν όμως από τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ο συστημικός όμιλος αναπτύσσει στρατηγικές και προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τη λειτουργία του και από τις χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις του (Scope 1, 2, 3).

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και διεθνώς πιστοποιημένο σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Έτσι επιτυγχάνει:

* Εκτίμηση έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 3) που προκύπτουν από τα επιχειρηματικά δάνεια της Τράπεζας.

* Συνεχή αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας λειτουργίας της Τράπεζας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

* Συστηματική μείωση κατά 50% των άμεσων εκπομπών Scope 1 της Τράπεζας με χρονικό ορίζοντα το 2030,

* Μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών Scope 2 από το 2020 και εφεξής.

* Περιορισμό των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1, 2, 3), με στόχο έως το 2050 το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας να έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών CO2 (net-zero)

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024