Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Περιστέρης: «Υπό διωγμό τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα»

Περιστέρης: «Υπό διωγμό τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα»

Το δίλημμα «κλιματική καταστροφή ή ανάπτυξη της εγχώριας πράσινης ενέργειας» έθεσε ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Την απαισιοδοξία του ως προς την προώθηση της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μιλώντας στο CEO Initiative Forum.

Ο Γιώργος Περιστέρης τόνισε πως «απαιτείται μία πανστρατιά ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη σημασία της διείσδυσης των ΑΠΕ και ιδίως των αιολικών πάρκων και της αποθήκευσης ενέργειας», ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο παρά την ενεργειακή κρίση «ο πολιτικός κόσμος και η τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργούν εμπόδια ως προς την ανάπτυξη έργων παραγωγής καθαρής ενέργειας».

Διαβάστε επίσης: Πολλαπλάσια η συνολική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS για τη ΛΑΡΚΟ, έναντι των Ιρλανδών

Η ενεργειακή κρίση

Ο κ. Περιστέρης ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση είπε ότι «αντίστοιχες κρίσεις και ίσως σε χειρότερη μορφή είχαμε και τις δεκαετίας του ’70, ’80 και το 2000. Η παρούσα κρίση θα ήταν αμελητέα αν επιταχυνόταν η πράσινη μετάβαση», είπε κι εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ενεργειακή προίκα καθώς έχει εγχώριες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος, ο άνεμος, τα υδροηλεκτρικά και ο λιγνίτης».

Σύμφωνα με τον ίδιο με την παρούσα ενεργειακή κρίση «πρέπει να προσανατολιστούμε στον λιγνίτη και τις ΑΠΕ. Ο λιγνίτης θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί αλλά αυτό θα έπρεπε να συμβεί με την επιτάχυνση των ΑΠΕ. Και όταν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές δεν μιλάμε μόνο για τα φωτοβολταϊκά αλλά μιλάμε για τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, την αποθήκευση και τα υδροηλεκτρικά».

Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση στην αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας ως εξής: «Είμασταν επιπόλαιοι και μυωπικοί. Κοιτάγαμε να γίνουμε είμαστε οπαδοί των οπαδών μας.  Χαϊδεύαμε τους επικριτές των ΑΠΕ. Θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ: Τι σημαίνει να έχεις την ενέργεια παραγώμενη στη χώρα από το να την κυνηγάς και να την πληρώνεις ακριβά», συμπλήρωσε.

Τα εμπόδια

Ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως «δεν έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και δεν σοβαρευόμαστε προκειμένου να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας και τη διασύνδεση. Δεν εννοώ τις μπαταρίες όπου η χώρα χάνει σε προστιθέμενη αξία αφού εισάγονται. Μιλάω για την αντλησιοταμίευση και τα υδροηλεκτρικά».

Ο ίδιος επίσης καυτηρίασε και το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Όπως είπε υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το 2010. Έχουν ληφθεί κάποια νομοθετικά μέτρα αλλά δεν είναι ικανά. Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο και δεν βλέπω αυτό να συμβαίνει πριν το 2030».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα στην Ε.Ε. με ποσοστό 81% όταν στην Ε.Ε. είναι στο 57%.

Ερωτηθείς ο κ. Περιστέρης για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ έφερε ως παράδειγμα την αντίδραση του πολιτικού κόσμου με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια: «Κάηκαν ατελείωτα δάση εξαιτίας της κλιματικής καταστροφής. Ποια ήταν η αντίδραση του πολιτικού κόσμου; Να απαγορευτούν οι ανεμογγενήτριες. Ποια είναι η λογική αυτής της απόφασης όταν ο μεγαλύτερος φύλακας του δάσους είναι ο ιδιοκτήτης της ανεμογεννήτριας για να μην καεί η επένδυση του»

Συνέχισε επίσης και για τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Την τοπική αυτοδιοίκηση δεν την ενοχλεί η μόνιμη αυθαίρετη δόμηση όπως στα ρέματα, η καταπάτηση των δασών αλλά την ενοχλεί η ανεμογεννήτρια…»

Το δίλημμα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως «τα αιολικά έχουν τεθεί υπό διωγμό», φέρνοντας παραδείγματα αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες αρχές.

 Και πρόσθεσε: «Πρέπει να απαντήσουμε στο δίλημμα: Θέλουμε την κλιματική καταστροφή ή να έχουμε τη δική μας πράσινη και φθηνή ελεγχόμενη ενέργεια;»

«Θα έπρεπε να υπάρχει πρωτοβουλία για ενημέρωση», επανέλαβε ο κ. Περιστέρης και δήλωσε απαισιόδοξος: «Η κλιματική καταστροφή έρχεται. Και η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει. Η κατά κεφαλή επιβάρυνση υπολογίζεται στα 91 ευρώ ανά κάτοικο όταν στην Ε.Ε. είναι στα 27 ευρώ».

Sports in

Μέλι: «Ο Μεσίνα με έδιωξε από την Αρμάνι με ένα τηλεφώνημα 45 δευτερολέπτων»

Τον τρόπο που αποχώρησε από την Αρμάνι αποκάλυψε ο Νικολό Μέλι, ο οποίος τόνισε ότι δεν ήταν δική του απόφαση να φύγει απ΄το Μιλάνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024