Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήταν ο Λιούις Κάρολ παιδόφιλος; Τι υποδηλώνουν οι φωτογραφίες του

Ήταν ο Λιούις Κάρολ παιδόφιλος; Τι υποδηλώνουν οι φωτογραφίες του

Ένα ντοκιμαντέρ του BBC, το 2015, ρίχνει φως στον δημιουργό της «Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων».

To 2015 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από το αριστούργημα του Λιούις Κάρολ, το εξαιρετικά ευφάνταστο βιβλίο «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του 1865. Όμως η τότε πρόσφατη ανακάλυψη μιας σοκαριστικής εικόνας μέσα στη συλλογή φωτογραφιών του ανέτρεψε τους εορτασμούς, υποδηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον του Άγγλου συγγραφέα για τα παιδιά μπορεί να μην ήταν τελικά τόσο αθώο.

Το BBC μετέδωσε ένα αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ με τίτλο The Secret World of Lewis Carroll, στο οποίο θα αποκαλυφθεί ότι ο Κάρολ -φωτογράφος καθώς και συγγραφέας μυθιστορημάτων και μαθηματικός- τράβηξε αμέτρητες φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στις περισσότερες από τις εικόνες, τα παιδιά είναι ντυμένα, αλλά υπάρχουν και άλλες στις οποίες είναι γυμνά.

Στούντιο φωτογραφήσεων

Ο Κάρολ -του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Τσαρλς Λούτγουιτζ Ντότζσον- έστησε ένα φωτογραφικό στούντιο στα δωμάτιά του στην Οξφόρδη, όπου ήταν λέκτορας μαθηματικών. Εκεί, έβγαζε αυτοπροσωπογραφίες και πορτρέτα διάσημων καλλιτεχνών της εποχής, όπως ο Dante Gabriel Rossetti. Όμως οι φωτογραφίες παιδιών κυριαρχούν στην παραγωγή του και ανάμεσα στις πιο προβληματικές εικόνες, υπάρχει μία που εκνεύρισε ιδιαίτερα τους ειδικούς του BBC.

Πρόκειται για την εικόνα ενός κοριτσιού στην εφηβεία που ονομάζεται Lorina Liddell γυμνό σε ολόσωμη πόζα, η οποία περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ ως μια εικόνα στην οποία «κανένας γονιός δεν θα συναινούσε ποτέ» όπως αναφέρει η Telegraph. Η αμφιλεγόμενη φωτογραφία βρέθηκε σε ένα γαλλικό μουσείο, με ένα σημείωμα στο κάδρο που την αποδίδει στον Λιούις Κάρολ.

Δείτε το βίντεο

Η μικρή Alice

Η Lorina ήταν η μεγαλύτερη αδελφή της Alice Liddell, του μικρού κοριτσιού που ενέπνευσε τον διάσημο χαρακτήρα της Αλίκης. Ο Κάρολ έγινε φίλος με την οικογένεια Liddell και ξετρελάθηκε με τις κόρες του ζευγαριού: Lorina, Edith, και, κυρίως, την Alice. Στο ντοκιμαντέρ του BBC, ο καθηγητής λογοτεχνίας Hugh Haughton λέει ότι η σχέση του Κάρολ με τα κορίτσια Liddell ήταν γνωστό ότι είχε μια «τεράστια ένταση», η οποία θα φαινόταν «αρκετά περίεργη τώρα».

«Η αντίληψή μου είναι ότι ήταν ερωτευμένος με την Alice, αλλά ήταν τόσο καταπιεσμένος που δεν θα ξεπερνούσε ποτέ τα όριά του» λέει η Vanessa Tait, δισέγγονη της Alice Liddell, στο ντοκιμαντέρ. Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία μπορεί να εξηγήσει το ρήγμα που έκανε τον Κάρολ να διακόψει την επαφή με τα κορίτσια Liddell το 1863, όταν η Alice ήταν 11 ετών. Είναι κρίσιμο ότι λείπουν τα ημερολόγια του Κάρολ από τον Απρίλιο του 1858 έως τον Μάιο του 1862, περίοδος που συμπίπτει με τη φιλία του με τα κορίτσια Liddell.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Ένα αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ, ο αναγνωρισμένος συγγραφέας Will Self δεν μασάει τα λόγια του: «Νομίζω ότι ο Κάρολ ήταν ένας έντονα καταπιεσμένος παιδόφιλος, χωρίς αμφιβολία. Είναι πρόβλημα, έτσι δεν είναι, όταν κάποιος γράφει ένα σπουδαίο βιβλίο αλλά δεν είναι σπουδαίος άνθρωπος».

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με τον Self. Μια βιογραφία του 2015 με τίτλο «Lewis Carroll, The Man and His Circle του Edward Wakeling» παρουσιάζει τον Κάρολ ως ένα αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας, με φίλους σε υψηλές θέσεις. Ωστόσο, όπως γράφει η Ελίζαμπεθ Γουίνκλ στο περιοδικό New Republic: «Είναι δυνατόν η ιστορία να έχει παρερμηνεύσει τη συλλογή φωτογραφιών του και τη σχέση του με την Αλίκη; Ναι. Είναι πιθανό να ήταν συμπαθής αλλά και παιδόφιλος; Ναι».

Δείτε το βίντεο

Photo: YouTube

Είναι λυπηρό…

Αν και οι λεπτομέρειες για τη σχέση του Κάρολ με τα παιδιά γενικά και με τα κορίτσια της οικογένειας Λίντελ ειδικότερα μπορεί να μη γίνουν ποτέ γνωστές, οι αποδείξεις ότι είχε μια κάπως νοσηρή εμμονή με τα ανήλικα παιδιά φαίνεται συντριπτική. «Είναι λυπηρό ότι αυτό είναι το πράγμα που όλοι θα θέλουν να μάθουν, ειδικά τη χρονιά της επετείου του βιβλίου» λέει ο Tait στο ντοκιμαντέρ.

Photo: YouTube

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024