Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Οι δισεκατομμυριούχοι ευθύνονται για… 1 εκατ. φορές περισσότερες εκπομπές άνθρακα από τον μέσο άνθρωπο

Κλιματική αλλαγή: Οι δισεκατομμυριούχοι ευθύνονται για… 1 εκατ. φορές περισσότερες εκπομπές άνθρακα από τον μέσο άνθρωπο

Ενόψει της COP27, επιστήμονες πιστεύουν πως είναι καιρός οι εξαιρετικά πλούσιοι να τεθούν προ των ευθυνών τους

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ένας δισεκατομμυριούχος ευθύνεται για… ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Oxfam τη Δευτέρα, στηρίζει τα ευρήματά της στη λεπτομερή ανάλυση των επενδύσεων 125 από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με τον μέσο άνθρωπο, οι επενδύσεις των πλουσιότερων ανθρώπων ευθύνονται για το 70% των εκπομπών τους.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, οι επενδύσεις των δισεκατομμυριούχων παράγουν κατά μέσο όρο 3 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο τον χρόνο, το οποίο είναι ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο των 2,76 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο που παράγει το φτωχότερο 90% του πλανήτη.

«Μεγάλη και αυξανόμενη ευθύνη των πλουσίων»

Η Ναφκότε Ντάμπι, επικεφαλής του τομέα κλιματικής αλλαγής της Oxfam επεσήμανε ότι οι εκπομπές που παράγουν οι δισεκατομμυριούχοι λόγω του τρόπου ζωής τους, για παράδειγμα μέσα από τη χρήση ιδιωτικών τζετ και γιοτ, ήδη υπερβαίνουν κατά χιλιάδες φορές εκείνες ενός μέσου ανθρώπου. Όμως, όταν εξετάζουμε τις εκπομπές που προκύπτουν από τις επενδύσεις τους, οι εκπομπές τους είναι μεγαλύτερες κατά περισσότερο από 1 εκατ. φορές.

«Αυτοί οι λιγοστοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αθροιστικά “εκπομπές επενδύσεων” που αντιστοιχούν στο αποτύπωμα άνθρακα ολόκληρων κρατών του μεγέθους της Γαλλίας, της Αιγύπτου ή της Αργεντινής».

«Η μεγάλη και αυξανόμενη ευθύνη των πλουσίων για τις συνολικές εκπομπές άνθρακα σπανίως συζητιέται ή λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό κλιματικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να αλλάξει», εξηγεί.

«Τεράστιες ευθύνες για την κλιματική καταστροφή»

«Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές στην κορυφή της πυραμίδας έχουν τεράστιες ευθύνες στην πρόκληση της κλιματικής καταστροφής. Έχουν καταφέρει να μην λογοδοτήσουν για υπερβολικά πολύ καιρό», τόνισε.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κατά μέσο όρο το 14% των επενδύσεων των δισεκατομμυριούχων αφορούσαν βιομηχανίες που μολύνουν, όπως η ενέργεια και η παραγωγή υλικών όπως το τσιμέντο. Μόνο ένας δισεκατομμυριούχος στο δείγμα είχε επενδύσει και σε μια εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Πρέπει η COP27 να αποκαλύψει και να αλλάξει τον ρόλο που παίζουν οι μεγάλες εταιρείες και οι πλούσιοι επενδυτές τους, βγάζοντας κέρδος από τη ρύπανση που πυροδοτεί την παγκόσμια κλιματική κρίση», προειδοποίησε η Ντάμπι.

Πηγή: CNN

Sports in

Super League: Πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα για τη σεζόν 2024/2025

Οι αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024