Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελ Σαλβαδόρ: Γιατί η κυβέρνηση καταστρέφει τις επιτύμβιες πλάκες μελών συμμοριών

Ελ Σαλβαδόρ: Γιατί η κυβέρνηση καταστρέφει τις επιτύμβιες πλάκες μελών συμμοριών

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ζητά από τους πολίτες να υποδεικνύουν τη θέση επιτύμβιων πλακών μελών συμμοριών ώστε οι αρχές να προχωρούν στην καταστροφή τους.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ καταστρέφει επιτύμβιες πλάκες μελών συμμοριών (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter) όπως η MS-13, για ν’ αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να μετατρέπονται σε χώρους λατρείας, κι’ απαιτεί από τους πολίτες να υποδεικνύουν στις αρχές πού βρίσκονται.

«Δεν υπάρχει θέση»

«Σε τούτη τη χώρα, δεν υπάρχει πια θέση για τις συμμορίες», συνόψισε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Οσίρις Λούνα, εξηγώντας πως η καταστροφή των επιτύμβιων πλακών σκοπό έχει να εμποδίζονται μέλη των συμμοριών (ή «μάρας») να «τιμούν» νεκρούς συνεργούς τους.

Δείτε ακόμα – Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ έβγαλε selfie στο βήμα του ΟΗΕ

Επιτύμβιες πλάκες καταστράφηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, εν μέσω της γιορτής των Αγίων Πάντων, σε δημοτικό νεκροταφείο στην πόλη Σάντα Τέκλα, δέκα χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Τα λείψανα των θανόντων αφέθηκαν εκεί όπου κείτονταν. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής πόσες ακριβώς επιτύμβιες πλάκες μελών συμμοριών καταστράφηκαν.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μεταφόρτωσε οπτικό υλικό που δείχνει αρκετές επιτύμβιες πλάκες που αναγράφουν MS-13, το ακρώνυμο της συμμορίας «Μάρα Σαλβατρούτσα», από τις πιο βίαιες και ανελέητες στο Σαλβαδόρ.

Ο κ. Λούνα ζήτησε από τους πολίτες να υποδεικνύουν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης τη θέση επιτύμβιων πλακών μελών συμμοριών ώστε οι αρχές να προχωρούν στην καταστροφή τους.

Κήρυξε τον «πόλεμο»

Πάνω από 55.000 φερόμενοι ως «μαρέρος», μέλη των επίφοβων συμμοριών των δρόμων, έχουν συλληφθεί στη χώρα της κεντρικής Αμερικής αφότου ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε τους κήρυξε στα τέλη Μαρτίου τον «πόλεμο».

Επειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις μάρας, ο σαραντάρης αρχηγός του κράτους ζήτησε από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει η παράταξή του, το κόμμα Νέες Ιδέες, να εγκρίνει την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης, αναστέλλοντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στο πλαίσιο της επίθεσης που διέταξε να εξαπολυθεί.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση χαρίζει στον πρόεδρο δημοτικότητα-ρεκόρ στο κράτος των 6,5 εκατ. κατοίκων, παρά τις επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες στηλιτεύουν την αναστολή πρακτικά όλων των νομικών εγγυήσεων και τις φυλακίσεις πολλών αθώων.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μπουκέλε, τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον.

Πέρυσι, εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ρεπορτάζ κατά τα οποία η μείωση οφειλόταν εν μέρει σε μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με φυλακισμένους ηγέτες των μάρας, κάτι που αρνείται το Σαν Σαλβαδόρ.

Σχεδόν 70.000 μέλη

Οι μάρας, ιδίως η MS-13, ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ μετά το κύμα μετανάστευσης προς τη βόρεια Αμερική εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1979-1992).

Κατόπιν, μαζικές απελάσεις κακοποιών από τις αμερικανικές αρχές στη χώρα αυτή και σε άλλα κράτη της κεντρικής Αμερικής προκάλεσαν τη μετάσταση της δράσης τους.

Οι αρχές στο Σαν Σαλβαδόρ υπολογίζουν πως η MS-13, η αντίπαλη συμμορία Barrio 18 και άλλες μικρότερες εγκληματικές οργανώσεις έχουν συνολικά κάπου 70.000 μέλη.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ κατασκευάζει το τρέχον διάστημα γιγαντιαία φυλακή με ονομαστική χωρητικότητα 40.000 θέσεων.

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024