Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Ράλι στις τιμές - Ξεπέρασε τα 90 δολ/βαρέλι το αμερικανικό αργό

Πετρέλαιο: Ράλι στις τιμές – Ξεπέρασε τα 90 δολ/βαρέλι το αμερικανικό αργό

Ανησυχία στην αγορά ενόψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο πετρέλαιο

Η υποχώρηση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, το ευρωπαϊκό εμπάργκο που αναμένεται να επιβληθεί στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και οι προσδοκίες για χαλάρωση των περιορισμών λόγω κοροναϊού στην Κίνα, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση, οδήγησε σε ισχυρή άνοδο την τιμή του πετρελαίου με το αμερικανικό αργό να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,44 δολάρια ή 5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 92,61 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας υψηλό περίπου ένα μήνα. Στην εβδομάδα, το WTI πρόσθεσε 5,4% για την εβδομάδα, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Ανάλογη εικόνα και για το πετρέλαιο τύπου Brent που είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως να κερδίζει 3,90 δολάρια ή 4,1% στα 98,57 δολάρια το βαρέλι, πιάνοντας το υψηλότερό του επίπεδο από τις 30 Αυγούστου. Στην εβδομάδα το Brent σημείωσε άνοδο της τάξης του 5,1%.

Καταλύτης το δολάριο και η Κίνα

«Η ελαφρά αδυναμία του δολαρίου, η επερχόμενη απαγόρευση των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου είναι σίγουρα υποστηρικτικά, καθώς η εστίαση μετατοπίζεται από τους φόβους ύφεσης στα ζητήματα εφοδιασμού», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga.

«Ο κύριος καταλύτης, ωστόσο, είναι οι αναφορές ότι η Κίνα μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για μηδενική Covid, κάτι που θα ήταν όφελος για την οικονομία της και τη ζήτηση πετρελαίου».

Η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών της G7 με στόχο την άμβλυνση των περιορισμών στις ρωσικές ροές εκτός ΕΕ είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Πολλές «επηρεαζόμενες από την Κίνα αγορές» άρχισαν να κάνουν ράλι από το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, με βάση τις αναφορές για πιθανή «πιο κανονική» επαναλειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα, επισημαίνει o αναλυτής Κόλιν Σιενζίσκι στο MarketWatch.

Τα εμπορεύματα έλαβαν σήμερα περαιτέρω στήριξη από το αδύναμο δολάριο που υποχώρησε μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο τραπέζι που θα πρέπει να διατηρήσουν την πορεία του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα», σημειώνει αναλυτής για να τονίσει πως «αν το δολάριο διολισθήσει και άλλο, η δύναμη του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι τεράστια».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024