Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο 50% η θνησιμότητα από καρκίνο πνεύμονα σε προχωρημένα στάδια

Στο 50% η θνησιμότητα από καρκίνο πνεύμονα σε προχωρημένα στάδια

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα ξεκινά στην Ευρώπη με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και την μείωση της θνησιμότητας

Δεν χρειάζεται κανείς να καπνίζει ή να είναι παθητικός καπνιστής για να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα – όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Όμως, ο κόσμος συχνά δεν εξετάζεται, επειδή δεν γνωρίζει ότι διατρέχει κίνδυνο.

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας πάνω από 50% όταν ο καρκίνος του πνεύμονα ανακαλύπτεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν υπάρχει μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης. Πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο στην Ευρώπη.

Με το δεδομένο αυτό, ο οργανισμός Lung Cancer Europe (LuCE) των ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, σε συνεργασία με την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα και 19 οργανισμούς-μέλη, πραγματοποιούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, τον Νοέμβριο.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, εάν έχουν συμπτώματα ή εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου της νόσου. Όμως πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα.

«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε για τα συμπτώματα και τους κινδύνους του καρκίνου του πνεύμονα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εξετάζονται νωρίτερα για καρκίνο του πνεύμονα», ανέφερε η Πρόεδρος του Lung Cancer Europe (LuCE) Anne-Marie Baird.

Όποιος έχει πνεύμονες

«Να θυμάσαι πως όποιος έχει πνεύμονες, μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.  Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Μην αναβάλλεις τη διάγνωση!», επισημαίνουν οι φορείς που οργανώνουν την εκστρατεία ενημέρωσης, σημειώνοντας πως η εκστρατεία Get Diagnosed 2022 βασίζεται στην εκστρατεία Get Checked 2021, εστιάζοντας στη διαδικασία και στα βήματα για τη διάγνωση.

Η ιστοσελίδα getchecked.eu παρέχει σημαντική ενημέρωση στους Ευρωπαίους πολίτες σε 17 γλώσσες—Κροατικά, Δανέζικα, Ολλανδικά, Αγγλικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ουγγρικά, Ιταλικά, Νορβηγικά, Πολωνέζικα, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Ισπανικά, Σουηδικά και Ουκρανικά.

Οι εκπρόσωποι των φορέων σημειώνουν πως η εμφάνιση κάποιου από τα συμπτώματα ή η έκθεση σε οποιονδήποτε από τους παράγοντες κινδύνου, σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένεις άλλο.

«Μην αναβάλεις τις εξετάσεις σου! Μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί όχι μόνο να σώσει τη ζωή σου, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητά της», αναφέρεται στα μηνύματα της εκστρατείας.

Η εξέταση

Με το πρώτο σύμπτωμα, οι φορείς προτείνουν στους ασθενείς να συζητήσουν με το γιατρό τους, ο οποίος μπορεί να παραπέμψει σε κάποιον ειδικό. Ο ειδικός μπορεί με τη σειρά του να ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων για να διαπιστώσει την ύπαρξη καρκίνου του πνεύμονα.

Απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο εξέτασης, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της ιστοσελίδας του Lung Cancer Europe ή με την απευθείας επικοινωνία με τους τοπικούς οργανισμούς-μέλη της κάθε χώρας.

Η εκστρατεία ενημέρωσης υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνευμόνων και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών.

Sports in

Φραπάρ: Ενήμερη η UEFA για όσα έγιναν στο Πανθεσσαλικό

Η UEFA βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Στεφανί Φραπάρ για όσα συνέβησαν χθες στο Πανθεσσαλικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024