Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To Τwitter μόνο από το κακό στο χειρότερο θα πηγαίνει

To Τwitter μόνο από το κακό στο χειρότερο θα πηγαίνει

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του «νέου αφεντικού», Ίλον Μασκ, ότι «δε θα γίνει κολαστήριο, αλλά θα αλλάξει».

Το πρωί της Κυριακής, ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και νέος ιδιοκτήτης του Twitter, απάντησε σε ένα tweet της Χίλαρι Κλίντον. Το tweet της Κλίντον ήταν ένας σύνδεσμος προς ένα δημοσίευμα των L.A. Times που περιγράφει λεπτομερώς το ταραγμένο, γεμάτο θεωρίες συνωμοσίας διαδικτυακό παρελθόν του άνδρα που εισέβαλε στο σπίτι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι νωρίς το πρωί της Παρασκευής και επιτέθηκε στον σύζυγό της. Ο Μασκ υπέθεσε ότι «ίσως υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την ιστορία από όσα φαίνονται» και μοιράστηκε έναν εξωφρενικό σύνδεσμο από έναν ιστότοπο που είναι γνωστό ότι διακινεί ψευδείς ειδήσεις. Ο Μασκ, ο οποίος εκείνη τη στιγμή είχε στην κατοχή του το Twitter για λιγότερο από 72 ώρες, διέγραψε τελικά το tweet μετά από αντιδράσεις. Σε απάντηση, ορισμένοι χρήστες του Twitter εξοργίστηκαν.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Μασκ ήταν επίσης απασχολημένος να ενεργεί με την ιδιότητά του ως διευθύνων σύμβουλος του Twitter, όπου, σύμφωνα με το Platformer, έχει εγκαταστήσει μια συμβουλευτική ομάδα που περιλαμβάνει αρκετές προσωπικότητες της Silicon Valley ενώ σκέφτεται πώς θα εκτελέσει μια επικείμενη σειρά απολύσεων. Ο Μασκ και η ομάδα του φέρεται επίσης να έχουν προωθήσει διάφορες ιδέες προς δοκιμή, όπως το να ζητούν από τους ισχυρούς χρήστες και τους μεγάλους λογαριασμούς του Twitter να πληρώνουν για τις αναρτήσεις τους – μια προκλητική κίνηση για μια εταιρεία που, μόλις την περασμένη εβδομάδα, λέγεται ότι εγκαταλείφθηκε σωρηδόν από τους πιο αφοσιωμένους πιστούς της.

«Το πορνό είχε ήδη καταλάβει την εξουσία και θα γίνει χειρότερο»

Όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από εδώ και πέρα. Σύμφωνα με συζητήσεις που είχε το Atlantic με υπαλλήλους του Twitter από διάφορα τμήματα της εταιρείας, οι υπάλληλοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Λένε ότι η εμπειρία των χρηστών μπορεί να βυθιστεί σε απόλυτο χάος τις επόμενες ημέρες. Ποτέ δεν ήταν ένα ιδιαίτερα ισορροπημένο περιβάλλον εξ αρχής, το Twitter αντιμετωπίζει τώρα μια σειρά από εφιαλτικά σενάρια υπό την ηγεσία του Μασκ που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την πλατφόρμα, εκθέτοντας μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε πιο προσβλητικό περιεχόμενο, καθώς λιγότεροι υπάλληλοι θα λειτουργούν ως βαλβίδες ασφαλείας. «Πρόκειται να δούμε πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα πραγματικά» λένε κάποιοι από το προσωπικό.

«Ακόμα κι αν συμφωνείτε ιδεολογικά μαζί του δεν είναι ένας χώρος εργασίας για να βρίσκεστε σε αυτόν» είπε στο Atlantic ένας υπάλληλος του Twitter, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του για το φόβο των επαγγελματικών επιπτώσεων. «Όσο για τους χρήστες, θα πρέπει ήδη να βλέπετε την άνοδο της ρητορικής μίσους. Το πορνό είχε ήδη καταλάβει την εξουσία και θα γίνει χειρότερο».

Το άτομο αυτό είπε επίσης ότι ««το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας αναμένει ότι θα απολυθεί αυτή την εβδομάδα χωρίς αποζημίωση. Όλοι πανικοβάλλονται και προετοιμάζονται νομικά όσο το δυνατόν καλύτερα» είπε. Ένας δεύτερος εργαζόμενος συμφώνησε: «Οι άνθρωποι είναι σίγουροι ότι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους και ότι το ακραίο περιεχόμενο θα συνεχίσει να αυξάνεται στην πλατφόρμα».

Η Washington Post ανέφερε ότι το 25 τοις εκατό της εταιρείας θα απολυθεί αυτή την εβδομάδα – αν και προηγούμενες αναφορές μιλούσαν για περικοπή του 50 έως 75 τοις εκατό. Η ρητορική μίσους έχει διογκωθεί στην πλατφόρμα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Ο Γιόελ Ροθ, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και ακεραιότητας του Twitter, δήλωσε το Σάββατο ότι μεγάλο μέρος αυτής της ρητορικής μίσους προέρχεται από «μη αυθεντικούς» λογαριασμούς, κάτι που είναι παρήγορο. Και τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters λίγες ημέρες πριν από την αγορά του Μασκ δείχνουν ότι η πορνογραφία είναι ένα από τα «υψηλότερα αναπτυσσόμενα θέματα ενδιαφέροντος μεταξύ των αγγλόφωνων βαρέων χρηστών» στο Twitter – ένα σημαντικό ζήτημα για τους διαφημιστές. Αυτά δεν είναι τα σημάδια μιας υγιούς πλατφόρμας.

Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοί του. Ο Μασκ, από την πλευρά του, δεν έχει δώσει πολλές ενδείξεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σύντομα. Ήταν ξεκάθαρος σε ένα μόνο σημείο: ότι, ως επικεφαλής του Twitter, δεσμεύεται να διατηρήσει την ευρεία προστασία του λόγου ακόμη και για τους πιο απεχθείς χρήστες της πλατφόρμας.

Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους

Φυσικά, κάποιοι το απολαμβάνουν αυτό. Δεξιές προσωπικότητες όπως οι εκπρόσωποι Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και Τζιμ Τζόρνταν πανηγυρίζουν για τον Μασκ που έφερε την «ελευθερία του λόγου» στο Twitter. Η Λαβέρν Σπίτσερ, μια αποτυχημένη υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την εικοστή τέταρτη περιφέρεια του Κογκρέσου της Φλόριντα, έγραψε στο Twitter ως απάντηση στην νέα ιδιοκτησία του Μασκ ότι αναμένει τη «λαμπρή στιγμή» όταν «όλες οι αποσιωπημένες και καταπιεσμένες φωνές μπορούν να επιστρέψουν στο Twitter». Αργότερα, απαντώντας στον συγγραφέα Φρέντερικ Τζόζεφ, ο οποίος επέκρινε τον Μασκ για διασπορά παραπληροφόρησης, η Σπίτσερ έγραψε: «Για κάτσε αγόρι μου. Του ανήκει αυτό. Εσύ είσαι απλώς ένας παρατηρητής». Αυτό είναι μια καλή ένδειξη για το πού βρισκόμαστε: Οι πιο δυνατές φωνές στην αίθουσα θα γιορτάσουν την ανοιχτή έκφραση, μόνο και μόνο για να πουν σε όλους τους άλλους να το βουλώσουν και να συνταχθούν πίσω από τον μεγάλο, ισχυρό άνδρα που είναι επικεφαλής.

Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι το Twitter είναι μια μηχανή ενίσχυσης. Είναι φτιαγμένο για να επιτρέπει στους ανθρώπους, με εκπληκτικά μικρή προσπάθεια, να φτάνουν σε πολλούς άλλους ανθρώπους. (Αυτός είναι και ο λόγος που αρέσει στα εμπορικά brands). Όταν ο Ίλον Μασκ και οι θαυμαστές του μιλούν για ελευθερία λόγου στο Twitter, στην πραγματικότητα μιλούν για κραυγές. Ποιος επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να κάνει το μήνυμά του δυνατό, αποκλείοντας άλλα μηνύματα; Ο Μασκ φαίνεται πρόθυμος να παραχωρήσει αυτή τη δύναμη σε ρατσιστές, θεωρητικούς συνωμοσίας και τρολ. Αυτό είναι εφιάλτης για τους λογικούς ανθρώπους που θέλουν να έχουν διαφοροποιημένες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter δεν είναι αυτό το μέρος και δεν θα γίνει ποτέ.

Αντιθέτως, αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με τσίρκο. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του Μασκ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να απολύσει τον επικεφαλής πολιτικής της εταιρείας -ένα άτομο που είχε δηλώσει δημόσια τη δέσμευσή του τόσο για την ελευθερία του λόγου όσο και για την πρόληψη της κατάχρησης. Την Παρασκευή που μας πέρασε, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι «θα σχηματίσει ένα συμβούλιο συντονισμού περιεχομένου με ευρέως διαφορετικές απόψεις» σημειώνοντας ότι «δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το περιεχόμενο πριν συγκληθεί αυτό το συμβούλιο». Μόλις τρεις ώρες αργότερα, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την άρση του αποκλεισμού στον Τζόρνταν Πίτερσον, ο οποίος είχε κάνει ένα τρανσφοβικό σχόλιο και το Twitter τον απέκλεισε, ο Μασκ απάντησε: «Όποιος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα για ασήμαντους και αμφίβολους λόγους θα απελευθερωθεί από τη φυλακή του Twitter». Λέει ότι θέλει ένα δημοκρατικό συμβούλιο, ωστόσο καθορίζει επίσης την πολιτική με διάταγμα.

Τις πρώτες του ώρες ως αυτοκράτορας του Twitter, ο Μασκ μοιάζει με άνθρωπο που ξύπνησε στη μέση της νύχτας σε ένα καινούργιο σπίτι, ψαχουλεύοντας στο σκοτάδι και χτυπώντας σε τοίχους, ενώ έψαχνε τον διακόπτη του φωτός. Ο Μασκ -ο οποίος ήδη γράφει επιστολές προς τους διαφημιστές φορτωμένες με στελεχιακό λόγο για την ασφάλεια των εμπορικών σημάτων- πέρασε επίσης το Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να αποκρούσει τις ανησυχίες ότι η εξαγορά της πλατφόρμας από αυτόν ενεργοποίησε τα τρολ και τους νεοναζί που τουιτάρουν τη λέξη N για να γιορτάσουν την αγορά του. Παρόλο που ο Μασκ θέλει οι διάσημοι χρήστες να πιστεύουν ότι δεν είναι ο ίδιος το πρόβλημα, υπονομεύει τα λόγια του, δημοσιεύοντας περιεχόμενο βγαλμένο από τους βάλτους του ακροδεξιού πυρετού. Στην πορεία, ανακαλύπτει ότι είναι δύσκολο να τα έχεις και τα δύο ως διευθύνων σύμβουλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ δεν ανέλαβε απλώς ένα σχεδόν αδύνατο έργο- δημιούργησε επίσης τις προϋποθέσεις για την αποτυχία της νέας του εταιρείας. Λειτουργώντας ασυνάρτητα ως ηγέτης και επιβάλλοντας την προοπτική μαζικών απολύσεων στους υπαλλήλους του, δημιούργησε ένα δυσλειτουργικό και χαοτικό εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους που τελικά θα εκτελέσουν τις αλλαγές του στην πλατφόρμα. Οι ρατσιστές και τα τρολ ενεργοποιούνται και ενθουσιάζονται, ενώ οι υπάλληλοι του Twitter φοβούνται για τις δουλειές τους.

Ο Μασκ ξεκίνησε το Σαββατοκύριακό του λέγοντας ότι δεν θέλει το Twitter να γίνει ένα «κολαστήριο ελεύθερης πρόσβασης» και το τελείωσε τρολάροντας τους New York Times και υπονοώντας ότι η εφημερίδα δημοσιεύει «ψευδείς ειδήσεις». Ανεξάρτητα από το αν συμφωνείτε με τα shitposts και την πολιτική του, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε επιτέλους τα επίμονα ζητήματα που προκαλούν τον ανοιχτό διάλογο. Και το Twitter, ακόμη και αν με κάποιο τρόπο σωθεί μακροπρόθεσμα, θα γίνει χειρότερο πριν γίνει καλύτερο.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο theatlantic.com

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024