Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνική συνομιλία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι δύο υπερδυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τις διαφορές τους σε αρκετά θέματα.

Τηλεφωνική συνομιλία για την αντιπαλότητα ανάμεσα στις χώρες τους και τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι χθες Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε για την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να γίνει διαχείριση με υπεύθυνο τρόπο των σχέσεων» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Διαβάστε επίσης: Οι σειρήνες ηχούν ξανά στο Κίεβο – Νέες εκρήξεις

Οι δύο υπερδυνάμεις, βέβαια, εξακολουθούν να έχουν τις διαφορές τους σε θέματα όπως η Ταϊβάν, η Σινική Θάλασσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα), η τεχνολογική αντιπαλότητα, ακόμη και ο εμπορικός πόλεμος. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ ωστόσο δήλωσε το εξής: «Η επαναφορά της σινοαμερικανικής σχέσης στον δρόμο μιας σταθερής ανάπτυξης είναι όχι μόνον προς το συμφέρον των δύο πλευρών, αλλά και κάτι που αναμένεται παγκοσμίως από τη διεθνή κοινότητα».

Οι συνομιλίες που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αφορούσαν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και «τις απειλές που θέτει η Ρωσία στην παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα» διευκρίνισε ο Πράις σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ουάνγκ Γι κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, ο Γι ζήτησε επίσης «να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση».

Η Κίνα, η οποία επισήμως τηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, κρίνεται μερικές φορές υπερβολικά επιεικής με την Ρωσία από τους Δυτικούς.

Η συνομιλία αυτή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κίνας γίνεται μερικές ημέρες έπειτα από αυτήν που είχε ο Ουάνγκ Γι με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Η Κίνα προτίθεται να εμβαθύνει τις συναλλαγές με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα» διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Ουάνγκ τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024