Νέοι φόβοι για όξυνση της επισιτιστικής ανασφάλειας μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία, αντί της μεταφοράς τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από την συμφωνία για την εξαγωγή δια θαλάσσης των ουκρανικών σιτηρών.

«Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (…) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω ενός συστήματος που δεν μας ρίχνει στα χέρια και την καλή διάθεση, ή, στην περίπτωσή μας, την κακή διάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Μαρκ Φενό.

Αυξήθηκαν οι τιμές των σιτηρών

Το Σάββατο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διακόπτει επ’ αόριστον την συμμετοχή της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

Παρά την αποχώρηση της Μόσχας, η Τουρκία και η Ουκρανία επέμειναν στην εφαρμογή της συμφωνίας και συμφώνησαν επί σχεδίου διέλευσης 16 πλοίων σήμερα.

Η απόφαση της Ρωσίας θα πλήξει την τροφοδοσία των χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών. Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν σήμερα στις αγορές.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr