Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρέας Πάτσης: Το παρασκήνιο της διαγραφής του, η εμμονή του με την έδρα και η στάση της ΝΔ

Ανδρέας Πάτσης: Το παρασκήνιο της διαγραφής του, η εμμονή του με την έδρα και η στάση της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «κοράκια» και κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση Πάτση

Το σήριαλ που ξεκίνησε με πρωταγωνιστή τον μέχρι χθες βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση, αναμένεται να μας απασχολήσει και τις επόμενες ημέρες.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν στυλώσει τα πόδια και εμμένουν στα όσα ζητούν από χθες. Ο μεν πρώτος αρνείται κατηγορηματικά να παραδώσει την έδρα του, λέγοντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής, ο δε ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τόσο το Πόθεν Έσχες του Ανδρέα Πάτση, όσο και ο ρόλος και άλλων παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας.

Πώς ξεκίνησε…

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τις καταγγελίες του για την επιχειρηματική δράση του Ανδρέα Πάτση.

Οι καταγγελίες ξεκίνησαν από τον Παύλο Πολάκη και συνεχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. και κερδοσκοπεί από αυτό. Επίσης, ότι έχει λάβει διάφορα κονδύλια και δουλειές από εταιρείες του δημοσίου (ΕΛΤΑ).

Ο Ανδρέας Πάτσης με δήλωσή του επιχείρησε να απαντήσει στον Παύλο Πολάκη, ωστόσο δεν είχε καμία κάλυψη από το κόμμα του.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται πως «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Λίγο πριν την ανακοίνωση της διαγραφής του βουλευτή Πάτση, και έχοντας περάσει η δημόσια κουβέντα, εκτός από την νομιμότητα των κινήσεων του βουλευτή Γρεβενών και στην ηθική διάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «Εμείς είμαστε απολύτως ευαίσθητοι σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα συμπεριφοράς, του ήθους, των στελεχών της παράταξής μας, είτε είναι κοινοβουλευτικά στελέχη είτε οτιδήποτε άλλο» φωτογραφίζοντας την αποπομπή του βουλευτή εάν οι εξηγήσεις του δεν ήταν επαρκείς.

Τι λέει ο βουλευτής Πάτσης

Ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης πάντως επέμεινε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό και δήλωσε ότι θα κρατήσει την έδρα του ως ανεξάρτητος βουλευτής, παρά την στάση που κράτησε απέναντί του το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε στους ψηφοφόρους του στα Γρεβενά τονίζοντας: «Αγαπητοί Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες παραμένω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά» κατέληξε.

Σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Ανδρέα Πάτση, «μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) σύμφωνα με το οποίο «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Αναφέρεται επίσης στην παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου με βάση την οποία «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Παραιτήθηκε ο CEO των ΕΛΤΑ

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας για την υπόθεση Πάτση υπέβαλε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποστηρίζοντας προηγουμένως ότι «δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα». «Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη τη», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα. Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία».

Ανακοίνωση σχετικά με την παραίτηση του Γ. Κωνσταντόπουλου εξέδωσε το Υπερταμείο: «Το Υπερταμείο, μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛΤΑ, προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης. Ακολούθως, έλαβε την επιστολή παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου για λόγους ευθιξίας».

Στο στόχαστρο και ο Πιερρακάκης

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που ενώ όπως είπε γνώριζαν για τις ύποπτες κινήσεις του εδώ και χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια.

«Γιατί διαγράφηκε ο κ. Πάτσης; Έχω μία απορία. Ο κ. Πάτσης είχε συστήσει μία εταιρία με έδρα το εξωτερικό, έτσι άνηκε αν και είναι βουλευτής στα λεγόμενα κοράκια. Αγόρασε 63 εκ. δάνεια με 4,3 εκ. ευρώ. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των κόκκινων δανείων παίρνει σημαντικές διαστάσεις». Ωστόσο υποστήριξε ότι το θέμα δεν περιορίζεται στον κ. Πάτση: «είναι ο Πάτσης, είναι ο Μαραβέγιας, είναι η κ. Νικολάου, είναι τα 7 δις απευθείας αναθέσεις, είναι ο κ. Στάσης της ΔΕΗ που μοιράζει μισθούς και μπόνους. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Δεν γνώριζε τι έκανε ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ;

Σε ερώτηση γιατί ζητά παραίτηση του κ. Πιερρακάκη απάντησε: « Ο κ. Πιερρακάκης δεν γνώριζε τι έκανε ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ; Μου θυμίζει η στάση του κ. Πιερρακάκη την στάση του κ. Μητσοτάκη που για όλα δεν γνώριζε. Τα έκανε ο κ. Πάτσης όλα αυτά από μόνος του;». Σε παρατήρηση ότι και ο ίδιο καλύπτει πρώην υπουργούς του όπως ο κ. Παππάς απάντησε ότι « Είναι άλλο να κατηγορείται κάποιος για πολιτικούς λόγους όπως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και άλλο να κατηγορούνται βουλευτές σαν τρωκτικά.

Πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ΙΚΕ που παίρνουν κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής». Συνδέοντας το ζήτημα και με την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην μεσαία τάξη είπε: «Υπάρχει μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή. Εμείς με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα χωρίς τρόικα μοιράζουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024