Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά: Πώς θα παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο

Ελιά: Πώς θα παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο

Οδηγίες προς τους παραγωγούς και τα ελαιοτριβεία ενόψει της συγκομιδής ελιάς

Το μάζεμα της ελιάς στην Ελλάδα πραγματοποιείται συνήθως από το Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο.

Για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές κατά την συγκομιδή και επεξεργασία τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τα ελαιοτριβεία.

Διαβάστε επίσης: Ελιά: Πώς γίνεται το κλάδεμα ανανέωσης

Έτσι, ενόψει την νέας ελαιοκομικής περιόδου οι παραγωγοί κατά την χρήση φυτοφαρμάκων πρέπει να τηρούνται οι χρόνοι συγκομιδής σύμφωνα με τις οδηγίες για να μην υπάρχουν υπολείμματα στο λάδι:

 • Οι ελιές πρέπει να συλλέγονται όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, όταν το μαύρο χρώμα της επιφάνειας του καρπού δεν έχει εισχωρήσει σε όλη τη σάρκα και να τοποθετούνται σε σκιά και προστασία από το άμεσο ηλιακό φως και όχι σε άμεση επαφή με το έδαφος.
 • Απαγορεύεται η μεταφορά του ελαιοκάρπου σε πλαστικά σακιά. Ο ελαιόκαρπος πρέπει να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται με κατάλληλα υλικά συσκευασίας, πιστοποιημένα για μεταφορά τροφίμων.
 • Η μεταφορά των ελιών από τους ελαιώνες στο ελαιοτριβείο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες
 • Μην αφήνετε πολλά φύλλα μαζί με τον ελαιόκαρπο υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου
 • Μεταφέρετε τον ελαιόκαρπο σε μέσο μεταφοράς που θα επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα για να μην αναπτυχθούν μύκητες. Το καλύτερο μέσο είναι τα κιβώτια μεσαίου μεγέθους με ανοίγματα στα πλευρικά τοιχώματα ή τα τελάρα
 • Για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου βασική προϋπόθεση είναι ο υγιής καρπός
 • Απαγορεύεται η μεταφορά και αποθήκευση ελαιολάδου σε υλικά συσκευασίας που δεν είναι κατάλληλα για ελαιόλαδο όχι οποιοδήποτε πλαστικό δοχείο γιατί υπάρχει κίνδυνος ξένες ουσίες π.χ. πλαστικοποιητές, από τα υλικά συσκευασίας να μεταναστεύσουν στα έλαια και να τα επιμολύνουν

Οδηγίες προς ελαιουργεία

Οι χώροι των ελαιουργείων, ως χώροι παραγωγής τροφίμων οφείλουν να εφαρμόζουν τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής και την τήρηση τους από τους εισερχόμενους ελαιοπαραγωγούς.

 • Ο χώρος να είναι καθαρός και τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός να είναι σε καλή κατάσταση (όχι σκουριασμένα ή φθαρμένα).
 • Προσοχή ο ελαιόκαρπος να είναι υγιής.
 • Η ελαιοποίηση να γίνεται την ημέρα που ο ελαιόκαρπος φτάνει στο ελαιοτριβείο και να αποθηκεύεται σε σωστές συνθήκες (15ο C, σκιά).
 • Το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι πόσιμο και να αλλάζει τακτικά.
 • Η θερμοκρασία σε όλες τις διαδικασίες ελαιοποίησης (μάλαξη, διαχωρισμό κλπ.) δεν πρέπει να ξεπερνά, κατά κανόνα,   τους 27-30oC και όχι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30΄-40΄. Η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του μαλακτήρα να είναι μικρότερη από 19 στροφές το λεπτό. Παρατεταμένη μάλαξη προκαλεί μείωση των αντιοξειδωτικών ουσιών, πολυφαινολών.

Προσοχή το ελαιόλαδο λόγω της λιπαρής φύσης του απορροφά εύκολα οσμές (π.χ. καυσαέρια) και ουσίες επιβλαβείς όπως οι πλαστικοποιητές. Τα υλικά συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με το ελαιόλαδο πρέπει να είναι κατάλληλα για επαφή με λιπαρή ουσία όχι μόνο για τρόφιμο.

Να σημειωθεί ότι επιτρέπεται η εμπορία ελαιολάδου μόνο από εγκεκριμένα συσκευαστήρια και επιχειρήσεις, οι παραβάτες θα παραπέμπονται.

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024