Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει σχέδιο «ιστορικής καταστροφής» με ανατίναξη φράγματος

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει σχέδιο «ιστορικής καταστροφής» με ανατίναξη φράγματος

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με ευρωπαίους ηγέτες, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παρουσιάσει τη βομβιστική επίθεση ως ουκρανική προβοκάτσια.

Η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα και ετοιμάζεται να το ανατινάξει και να προκαλέσει «ιστορική καταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια επίθεση θα πλημμύριζε τεράστιες εκτάσεις και θα διέκοπτε την ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με ευρωπαίους ηγέτες, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παρουσιάσει ως ουκρανική προβοκάτσια τη σχεδιαζόμενη καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Κάκοβα στον Δνείπερο.

Διαβάστε επίσης: Σε αναμονή γενικού μπλακ άουτ η Ουκρανία – Δεν σταματούν οι σειρήνες στο Κίεβο

«Η Ρωσία το κάνει για να πραγματοποιήσει ακόμα μια επιχείρηση με ψεύτικη σημαία, να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική επίθεση και να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι το έκανε» είπε ο ουκρανός πρόεδρος, αν και η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι αυτή που ετοιμάζει προβοκάτσια στο Κάκοβα.

Η τεχνητή λίμνη «περιέχει περίπου 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Αν οι ρώσοι τρομοκράτες ανατινάξουν το φράγμα, περισσότερες από 80 κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, θα βρεθούν στην πλημμυρική ζώνη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα υποφέρουν» δήλωσε ο Ζελένσκι σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι, εάν οι ρώσοι σκοπεύουν πράγματι να ανατινάξουν το φράγμα, αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζουν πως θα χάσουν τον έλεγχο όχι μόνο της Χερσώνας αλλά ολόκληρου του νότου συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ενδεχόμενη επίθεση στο φράγμα θα διέκοπτε την παροχή νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων του σταθμού της Ζαπορίζια, κάτι που θα δημιουργούσε κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος, είπε.

Ο τεχνητός ταμιευτήρας του Κάκοβα υδροδοτεί μεταξύ άλλων την Κριμαία

Σημείο στρατηγικής σημασίας

Το φράγμα του Κάκοβα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν στο πλαίσιο της πρόσφατης, εντυπωσιακής αντεπίθεσης.

Ο αυτοκινητόδρομος που περνά πάνω από το φράγμα είναι μια από τα λιγοστά εναπομείναντα σημεία μέσω των οποίων οι Ρώσοι μπορούν να διασχίσουν τον Δνείπερο στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία κατέλαβαν μόνο εν μέρει.

Οι αξιωματούχοι που τοποθετήθηκαν από τη Ρωσία στη Χερσώνα κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι βομβάρδισε την Παρασκευή ένα διαφορετικό πέρασμα, τη γέφυρα Αντονίφσκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα.

Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι  Σουροφίκιν, ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί μπορεί να στραφούν σε «απαγορευμένες μεθόδους πολέμου» στην περιοχή της Χερσώνας και το φράγμα, κάτι που δικαιολογεί την εκκένωση του φιλορωσικού πληθυσμού.

Στη Μόσχα, όμως, ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου Μικάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η ναρκοθέτηση του φράγματος ήταν «σχέδιο του Σορφίκιν» για να σταματήσει η ουκρανική αντεπίθεση, αναφέρει το BBC.

Όπως αναγνώρισε ο Ζελένσκι, ενδεχόμενη ανατίναξη του φράγματος θα κατέστρεφε το Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας, το οποίο καλύπτει το 85% των αναγκών υδροδότησης της ρωσοκρατούμενης περιοχής.

Ήδη από την αρχή της εισβολής, η Ρωσία βομβάρδισε ένα φράγμα που κατασκεύασε η Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2018, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν πληρώνει για το νερό.

Αρκετοί σχολιαστές στη Ρωσία, επισημαίνει το BBC, επισημαίνουν ότι οι κατεχόμενες περιοχές θα δέχονταν το μεγαλύτερο χτύπημα στην περίπτωση ανατίναξης του φράγματος, ωστόσο η καταστροφή θα επηρέαζε και δεκάδες κοινότητες που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Sports in

«Πρώτη» για Κόντη στον Παναθηναϊκό – Τι είπε στους ποδοσφαιριστές

Ο Χρήστος Κόντης πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό..

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024