Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένα συγκλονιστικό θέατρο μέσα σε ένα λατομείο στην Κίνα

Ένα συγκλονιστικό θέατρο μέσα σε ένα λατομείο στην Κίνα

Τρία από τα εννέα εγκαταλελειμμένα λατομεία πέτρας στην κινεζική επαρχία Zhejiang των οποίων η μετατροπή σε χώρους πολιτισμού παραγγέλθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο DnA_Design and Architecture είναι έτοιμα. Σε ένα υπάρχει και ένα μοναδικό θέατρο.

Τρία από τα εννέα εγκαταλελειμμένα λατομεία πέτρας στην κινεζική επαρχία Zhejiang των οποίων η μετατροπή σε χώρους πολιτισμού παραγγέλθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο DnA_Design and Architecture είναι έτοιμα. Οι τρεις χώροι προσφέρουν πλέον μια βιβλιοθήκη, έναν χώρο εκδηλώσεων και έναν χώρο συνεύρεσης.

Αντλώντας από την πλούσια σε μνημεία και ανάγλυφες επιγραφές στους βράχους ιστορία της περιοχής, το αρχιτεκτονικό γραφείο εστίασε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάδειξη του χαρακτήρα των λατομείων. «Το πρότζεκτ είναι μια οικολογική βελτίωση για γιατρειά της διακεκομμένης φύσης» τόνισαν, μιλώντας στο Dezeen. «Η επανάχρηση αυτών των εγκαταλελειμμένων λατομείων επανασυνδέει την τοπική κοινότητα με τη χιλιετή ιστορία και κληρονομιά της» πρόσθεσαν.

View this post on Instagram

A post shared by Dezeen (@dezeen)

Ο πρώτος χώρος, που ακούει στο όνομα Λατομείο 8, έχει μετατραπεί σε ανοιχτή βιβλιοθήκη. Έχουν διατηρηθεί οι υπάρχοντες πέτρινοι εξώστες, με νέα σκαλοπάτια από τσιμέντο και χώρους όπου μπορεί να κάθεται κανείς, κατασκευασμένους από χάλυβα και πεπιεσμένο μπαμπού. Ντουλάπια με βιβλία έχουν κατασκευαστεί μέσα στις μεγάλες βαθμίδες του λατομείου, το οποίο καθώς στενεύει προσφέρει σημεία με φυσική προστασία για ανάγνωση. «Κάθε εξώστης είναι ένα πολυπολιτισμικό αναγνωστήριο όπου μπορεί κανείς να διαβάσει, να επιδοθεί σε καλλιγραφία και, στο μέλλον, να έχει πρόσβαση σε e-books» εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

Ο χώρος της σκηνής

Το Λατομείο Νο 9 είναι χαραγμένο στο βράχο σαν με μαχαίρι και μετά από μια στενή είσοδο διευρύνεται σε μια περίπου ορθογώνια περιοχή που στενεύει προς τα πάνω στο εσωτερικό σαν μια πολύ ψηλή στέγη με μια στενή σχισμή που αφήνει το φως της ημέρας να εισέλθει. Ο χώρος που μοιάζει με καθεδρικό ναό (το πίσω μέρος του οποίου είναι εν μέρει καλυμμένο), έχει εξαιρετική ακουστική, παρόλο που το σχήμα του δημιουργήθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια της εξόρυξης των πετρών. Αφού πραγματοποιήθηκαν διάφορες δοκιμές, οι ακουστικές ιδιότητες βελτιώθηκαν μέσω του δαπέδου, των πάνελ στα πλευρικά κιγκλιδώματα και των μέτρων ηχοαπορρόφησης για τη διευκόλυνση της ευέλικτης χρήσης.

Photo: Wang Ziling, courtesy of DnA_Design and Architecture

Photo: Wang Ziling, courtesy of DnA_Design and Architecture

Photo: Wang Ziling, courtesy of DnA_Design and Architecture

Photo: Wang Ziling, courtesy of DnA_Design and Architecture

Photo: Wang Ziling, courtesy of DnA_Design and Architecture

Photo: Wang Ziling, courtesy of DnA_Design and Architecture

Οι υπάρχουσες συνθήκες σε συνδυασμό με την τεχνική βελτιστοποίηση καθιστούν την τοποθεσία αυτή κατάλληλη για διαλέξεις, παραστάσεις ή τη σκηνοθεσία της παραδοσιακής όπερας Wuju, η οποία είναι κοινή μόνο σε αυτή την περιοχή και απευθύνεται τόσο στο τοπικό κοινό όσο και στους επισκέπτες. Ο έξυπνα σκηνοθετημένος τεχνητός φωτισμός δημιουργεί μια εορταστική ατμόσφαιρα που τονίζει τις χωρικές ιδιότητες και φέρνει στο προσκήνιο τις ογκώδεις, ραγισμένες επιφάνειες των τοίχων. Όταν βρέχει, το νερό συγκεντρώνεται στην ελαφρώς χαμηλότερη εσωτερική επιφάνεια και καθρεφτίζει το περιβάλλον. Ελαφροί κυματισμοί αντανακλώνται στους τοίχους του χώρου ανάλογα με την πρόσπτωση του φωτός και ο ήχος του νερού που στάζει ακούγεται ως πρόσθετη ακουστική εμπειρία.

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024