Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ΤΧΣ και το παιχνίδι με τις τράπεζες

Το ΤΧΣ και το παιχνίδι με τις τράπεζες

Τι πραγματικά συμβαίνει

Έχουν να διαβάσουν τα ματάκια μας και να ακούσουν τα αυτάκια μας πολλά τους επόμενους μήνες για τις τράπεζες και το ενδιαφέρον ξένων που θέλουν να επενδύσουν στον εγχώριο κλάδο, αποκτώντας τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Ειδικά σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς που διατηρεί ποσοστά 40% και 27% αντίστοιχα, ικανά να ανατρέψουν τις σημερινές ισορροπίες. Όχι ότι δεν θα υπάρξει ζήτηση. Το αντίθετο. Οι συστημικοί όμιλοι έχουν εξυγιανθεί και μπορούν πλέον να πουλήσουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story.

Ωστόσο, η φημολογία θα κυριαρχήσει και όπως μας είπε παλιά καραβάνα, «μην πιστεύετε σε ό,τι σας σερβίρουν».

Χθες λοιπόν κυκλοφόρησε στη χρηματιστηριακή πιάτσα το σενάριο ότι ένα fund, ονόματι ION, θέλει να μπει στην Πειραιώς, πληρώνοντας μάλιστα και ένα καλό premium για την εξαγορά όλων των μετοχών του ΤΧΣ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τίτλος της τράπεζας στο ταμπλό πήρε φωτιά, κλείνοντας με κέρδη κοντά στο 5%. Πηγές από την Πειραιώς δήλωναν άγνοια, σημειώνοντας άλλωστε πως πωλητής είναι το Ταμείο και όχι εκείνοι.

Άλλοι κύκλοι τόνιζαν ότι αυτές οι δουλειές μόνο έτσι δεν γίνονται. «Δεν μπορεί κάποιος να κάνει προτάσεις όπως του καπνίσει. Προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για όσους θέλουν να τοποθετηθούν μέσω του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για να έλθει το ίδιο το ΤΧΣ αργά το βράδυ της Τρίτης με ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει πως «οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει, θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Στρατηγική Αποεπένδυσής του, η οποία, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ιδρυτικού του νόμου 3864/2010, βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση».

Πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο, όπως ξεκαθαρίζει το Ταμείο, που εκτός του ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί, για την εφαρμογή του είναι απαραίτητη η λήψη της σύμφωνης γνώμης του υπουργείου Οικονομικών».

Άρα; «Για να το πω αλλιώς, ο καθένας μπορεί να εκφράζει το ενδιαφέρον του για ο,τιδήποτε. Δημοκρατία έχουμε. Το θέμα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα πουλήσει το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Τουλάχιστον έχετε να γράφετε ιστορίες εσείς οι δημοσιογράφοι» είπε πηγή μας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024