
Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους για τα παιδιά μας
Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν για το σεξ. Αλλά, τι μαθαίνουν, σε ποια ηλικία το μαθαίνουν και ποιος τους τα μαθαίνει!
Όταν ο γιος ή η κόρη ήταν μικρά, σε νηπιακή ηλικία, σαν γονείς παίρναμε μέτρα προστασίας στο σπίτι. Καλύπταμε την πρίζα με προστατευτικό κάλυμμα, κρύβαμε τα απορρυπαντικά καθαρισμού σε χώρο που δεν είχε πρόσβαση το παιδί, απομακρύναμε αιχμηρά αντικείμενα και οτιδήποτε βρει και μπορεί να το καταπιεί.
Και όλα αυτά για την ασφάλεια του παιδιού μας.
Μακάρι να ήταν εξίσου εύκολο να φροντίσουμε για την ασφάλεια του παιδιού μας και στην εφηβική ηλικία. Όλοι οι γονείς έχουν περισσότερες ανησυχίες.
Λέξεις όπως «αιδοίο», «ωάρια», «οργασμός», «πέος», «περίοδος», «αυνανισμός», «σπέρμα», «εκσπερμάτιση», «AIDS», «προφύλαξη», εκφράζουν απορίες, σκέψεις και ερωτήματα για έναν έφηβο.
Η ευθύνη για να ενημερωθούν τα παιδιά ανήκει αποκλειστικά στους γονείς. Και τώρα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ!
Τον τελευταίο καιρό γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 2004-2008 εξετάστηκαν 56 περιστατικά που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και 20 που αφορούσαν σωματική κακοποίηση, ενώ από το 2020 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 72 παιδιά με δεδομένες σωματικές βλάβες και 60 ανήλικα αγόρια και 88 ανήλικα κορίτσια για σεξουαλική κακοποίηση.
Από τους αριθμούς των εξεταζόμενων παιδιών προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για σεξουαλική κακοποίηση στο 60%, ενώ στο 40% το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων είναι από τα πιο ειδεχθή αδικήματα στα μάτια της κοινής γνώμης και δικαιολογημένα, καθώς τα παιδιά αποτελούν κατεξοχήν θύματα ανυπεράσπιστα.
Και το εξωφρενικό είναι ότι η σεξουαλική κακοποίηση από κάποιον γείτονα, φίλο ή συγγενή έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε κοντά στο παιδί μας και να το διδάξουμε απλές μεθόδους αυτοπροστασίας. Να του πούμε τι πρέπει να κάνει αν κάποιος προσπαθήσει να το παρενοχλήσει σεξουαλικά ενώ εμείς δεν είμαστε κοντά του.
Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν για το σεξ. Αλλά, τι μαθαίνουν, σε ποια ηλικία το μαθαίνουν και ποιος τους τα μαθαίνει!
- Fight for Glory 4: Άγριο νοκ-άουτ σε αγώνα πυγμαχίας στο Γαλάτσι – «Εκτοξεύτηκε» έξω από τα σχοινιά (vid)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Απολογούνται οι 17 συλληφθέντες από τη Βόρεια Ελλάδα
- «Μια γυναίκα που είναι εύκολο να αγαπήσεις» – Ο Κιάνου Ριβς μιλά για τον έρωτά του με την Αλεξάνδρα Γκραντ
- Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε 49χρονη που είχε γάτες δεμένες με σχοινί στο μπαλκόνι της
- Νέα σενάρια για Βλαχοδήμο: «Θέλει Σεβίλλη, αλλά η Νιουκάστλ μιλάει με άλλη ομάδα»
- «Διακήρυξη της Ρόδου» με επίκεντρο τις τοπικές πραγματικότητες και την ισχυρή περιφερειακή συνεργασία






