Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Unicef: Αλλα 4 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Unicef: Αλλα 4 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του πληθωρισμού βύθισαν επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια, αναφέρει μελέτη της Unicef, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτής της σύρραξης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους ζωής που επέφερε βύθισαν εκατομμύρια επιπλέον παιδιά στη φτώχεια στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία τους τελευταίους μήνες, προειδοποιεί μελέτη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Al Issa/Unicef).

Αύξηση κατά 19%

Στις περιοχές αυτές, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του πληθωρισμού βύθισαν επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια, με άλλα λόγια σημειώθηκε αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το 2021», τονίζεται στη μελέτη, που υπογραμμίζει ότι τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης που έχει πυροδοτήσει η συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη.

Δείτε ακόμα – ΕΛΣΤΑΤ: Στο φάσμα της φτώχειας το 17% του πληθυσμού – Πόσο έχουν μειώσει τον προϋπολογισμό τους τα νοικοκυριά

Ενώ τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού, σ’ αυτά αναλογεί σχεδόν το 40% των επιπλέον 10,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που περιέπεσαν σε κατάσταση φτώχειας φέτος, αναλύει η μελέτη, που καταπιάνεται με 22 χώρες.

Πλήττονται Ρωσία και Ουκρανία

Η Ρωσία, με επιπλέον 2,8 εκατ. παιδιά να ολισθαίνουν στη φτώχεια, αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης που μετρά η UNICEF. Δύο παράγοντες εξηγούν το στοιχείο αυτό: η Ρωσία έχει μεγάλο πληθυσμό και το Ταμείο υπολογίζει πως το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 8%, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυσή της.

«Οι συνέπειες της σύρραξης στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά μεγάλες στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος συνεπάγεται επιδείνωση της πρόσβασης σε ορισμένα βασικά είδη , σε καύσιμα και επίσης στη μείωση της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού», διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντελίν Αζάν, η πρόεδρος του παραρτήματος της UNICEF στη Γαλλία.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία μετρά μισό εκατομμύριο επιπλέον παιδιά που περιέπεσαν στη φτώχεια, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+110.000 επιπλέον παιδιά), κατά τη μελέτη.

«Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτού του πολέμου και καλεί τις κυβερνήσεις να προσφέρουν εξαιρετικά σθεναρή υποστήριξη στην κοινωνική προστασία και να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα αρωγής σε είδος για τις οικογένειες με τα πιο ευάλωτα παιδιά», τονίζει η κυρία Αζάν.

Οι συνέπειες της παιδικής φτώχειας ξεπερνά το πλαίσιο των οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών: όσο περισσότερο βυθίζεται στη φτώχεια μια οικογένεια, τόσο περισσότερο το μέρος των εσόδων της που δαπανά για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, είναι υψηλότερο.

Τραγικές συνέπειες

Και καθώς το κόστος βασικών προϊόντων έχει απογειωθεί, τα διαθέσιμα χρήματα για άλλες ανάγκες, όπως η υγεία ή η παιδεία, μειώνονται.

Αυτό συνεπάγεται πως τα φτωχότερα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόλυτα απαραίτητες υπηρεσίες κι εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους όπως η βία, η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση, εξηγεί το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών.

Η αύξηση της παιδικής φτώχειας στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο επιπλέον 4.500 παιδιών προτού συμπληρώσουν το ένα έτος και να προκαλέσει κενά στην εκπαίδευση επιπλέον 117.000 παιδιών μόνο το 2022, προειδοποιεί η UNICEF.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024