Τα αχλάδια «Κρυστάλια» δεν έχουν διεξόδους μέσω εξαγωγών αλλά καταναλώνονται εγχώρια

Την αρχή του τέλους για την καλλιέργεια της αχλαδιάς μπορεί να σημάνει τόσο η χαμηλή τιμή του προϊόντος όσο και το αυξημένο κόστος παραγωγής, προειδοποιούν οι παραγωγοί,

Η φετινή χρονιά, η οποία χαρακτηρίστηκε και από την σοβαρή απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς αχλαδιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας «Κρυστάλια», η οποία καλλιεργείται κατά κόρον στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου, ήταν ιδιαίτερη.

Διαβάστε επίσης: Μήλα-αχλάδια: Η παραγωγή τη νέα σεζόν – Εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, έθεσαν στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, αγρότες από τα Πλατανούλια του δήμου Τυρνάβου. Ανέφεραν μάλιστα, ότι το μείζον πρόβλημα για το σύνολο των παραγωγών των εν λόγω αχλαδιών στην καλλιεργητική περίοδο που τελείωσε, ήταν η πώληση των προϊόντων τους στο εμπόριο σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από ότι τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για την καλλιέργεια.

Όπως εξήγησαν, επίσης, σοβαρά ζητήματα αποτελούν η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακή κρίσης που βιώνει όλη η Ευρώπη και η αύξηση των ημερομισθίων των εργατών γης, που προκλήθηκε από την έλλειψή τους.

Επιπροσθέτως, τα αχλάδια «Κρυστάλια» δεν έχουν διεξόδους μέσω εξαγωγών αλλά καταναλώνονται εγχώρια. Καθότι η τιμή του προϊόντος στον καταναλωτή δεν μειώνεται, παρά τη μείωση των τιμών αγοράς από τον παραγωγό, η εγχώρια κατανάλωση δεν αυξάνεται και συνεπώς δημιουργείται ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και απειλεί ευθέως την επιβίωση των ίδιων των καλλιεργητών.

Τέλος, τόνισαν ότι ο κύριος όγκος της καλλιέργειας πανελλαδικά εντοπίζεται στα Πλατανούλια και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Τυρνάβου, και φέτος, σημαντικές ποσότητες αχλαδιών έμειναν ασυγκόμιστες στα δένδρα λόγω της περιορισμένης ζήτησης και τις χαμηλές τιμές που προσέφερε το εμπόριο.

Συνεπώς, το εισόδημα πολλών αγροτικών οικογενειών έχει πληγεί σημαντικά και ζήτησαν παρεμβάσεις προς την πολιτεία, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιούργησε η ανέλπιστα χαμηλή τιμή των εν λόγω αχλαδιών φέτος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των αχλαδοπαραγωγών και κατανοώντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος, καθώς ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στα μήλα, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του αρμοδιοτήτων θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr