Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πανδημία, τα εμβόλια και ένα σκάνδαλο

Η πανδημία, τα εμβόλια και ένα σκάνδαλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια για τις προμήθειες και τις κατανομές εμβολίων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφτασε να ερευνάται για την πιθανότητα σκανδάλου αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού συγκεκριμένης φαρμοκοβιομηχανίας.

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, υπάρχουν ακόμη δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να αμφισβητούν ή να φοβούνται τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Και δεν μιλάμε για εκείνους που θεωρούν ότι με το εμβόλιο θα μας εμφυτεύσουν και… GPS για να μας παρακολουθούν οι «μεγάλοι αδελφοί» αυτού του πλανήτη, αλλά για πολίτες που απλά δεν πείστηκαν από τους πάσης φύσεως ειδικούς, οι οποίοι μας «βομβαρδίζουν» με πληροφορίες εδώ και δύο χρόνια για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αντιμετώπιση του ιού.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα «εξαφανισμένα» SMS ανάμεσα σε Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά

Αρχικά, είχαμε τις αναφορές για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αρκετών εμβολιασμένων ανθρώπων, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν σε θρομβώσεις αντιμετωπίσιμες, μέχρι και σε θανάτους.

Πολλοί τόνιζαν ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της επιστήμης, που παρασκευάστηκαν και κυκλοφόρησαν τόσο γρήγορα εμβόλια για την αντιμετώπιση ενός ιού, τον οποίο οι επιστήμονες τώρα μάθαιναν βήμα – βήμα και, μάλιστα, συχνά, «τρέχοντας» πίσω του.

Στη συνέχεια, άρχισαν τόσο οι πληροφορίες, όσο και οι θεωρίες συνωμοσίας για τον πόλεμο μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και τα τεράστια – και υπαρκτά – συμφέροντα πίσω από την παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι έκαναν λόγο για επιχείρηση σαμποτάζ κατά συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία παρήγαγε τα εμβόλια εκείνα που κατηγορήθηκαν περισσότερο για τις θρομβώσεις.

Και τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια για τις προμήθειες και τις κατανομές εμβολίων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφτασε να ερευνάται για την πιθανότητα σκανδάλου αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού μιας συγκεκριμένης φαρμοκοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενός ανεξάρτητου θεσμού που διερευνά και διώκει οικονομικά εγκλήματα και υποθέσεις διαφθοράς, μπήκαν τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων Covid-19 στην ΕΕ.

Και παρότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν διευκρίνισε ποιο είναι το αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας, ωστόσο, δύο άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν εγείρει θέμα για τις άμεσες διαπραγματεύσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Αλβέρτο Μπουρλά, πρόεδρο της Pfizer.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε στους New York Times ότι αντάλλασσε SMS με τον Αλβέρτο Μπουρλά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβολαίου αγοράς του εμβολίου κατά της Covid-19.

Σε περίπτωση που παρέδιδε όλα τα εμβόλια, η Pfizer θα είχε έσοδα 35 δισ. δολαρίων από τη συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε για την τιμή του εμβολίου.

Χωρίς να παραδεχτεί την ύπαρξη των SMS, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι η έρευνα για τα μηνύματα «δεν έφερε αποτέλεσμα», καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης «βραχύβιων, εφήμερων εγγράφων».

Η απάντηση αυτή, μάλιστα, προκάλεσε παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, η οποία κατηγόρησε την Κομισιόν για κακοδιαχείριση.

Η επόμενη εξέλιξη ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις της Φον ντερ Λάιεν με την Pfizer.

H πρόεδρος της Κομισιόν, διαπίστωνε η έκθεση, απέκλινε από την πεπατημένη προηγούμενων διαπραγματεύσεων για εμβόλια, καθώς ανέλαβε προσωπικά να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία, αντί να βασιστεί σε ομάδες διαπραγματευτών. Και σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες συμφωνίες, η Επιτροπή αρνήθηκε να παραδώσει στο συνέδριο έγγραφα για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Εν κατακλείδι, εάν υπήρχαν αμφισβητίες και αρνητές των εμβολίων μία φορά, τώρα θα πολλαπλασιαστούν το λιγότερο επί δέκα!

Ουδείς βέβαια μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα μίας ευρωπαϊκής έρευνας και, μάλιστα, για ένα κορυφαίο στέλεχο ή θεσμικό όργανο των Βρυξελλών.

Ωστόσο, τέτοιες υποθέσεις και τέτοιοι χειρισμοί, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πραγματικά, βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο – δυστυχώς, όμως, ουδείς πλέον θα το πιστέψει…

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024