Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία

Πόσο πιθανό θα ήταν να μπει ο στρατός στον πόλεμο

Σε συναγερμό για λόγους τρομοκρατίας έθεσε τη Λευκορωσία, και ιδιαίτερα τις ένοπλες δυνάμεις, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, ο λευκορώσος ηγέτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάπτυξη της συμμαχικής (ρωσικής) ομάδας δυνάμεων» οι οποίες φαίνεται να κινούνται κοντά σε ουκρανικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Ο «μυστικός αρχηγός των Ουκρανών πρακτόρων

Ηταν κάτι που ο Λουκασένκο είχε προαναγγείλει ήδη από τις 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της γενικότερης συμμαχίας που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία.

Πόσο πιθανό θα ήταν να μπει ο στρατός της Λευκορωσίας στον πόλεμο

Οι δηλώσεις που έγιναν από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες πως ο στρατός του θα μπορούσε να συνδράμει τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, μα ο απολυταρχικός ηγέτης φαίνεται διστακτικός να στείλει δυνάμεις παρά τις πιέσεις που θεωρείται ότι δέχεται από τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία, επί μακρόν σύμμαχό της, ως σημείο εξόρμησης για στρατεύματα και πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας. Αναλυτές λένε πως αν μπουν στη σύγκρουση οι μικρές και χωρίς εμπειρία ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, τα επιπλέον στρατεύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να αποκόψει κάποιους σημαντικούς «διαδρόμους» μεταφοράς, μα το πιθανότερο είναι πως δεν θα ενίσχυαν σημαντικά τις ρωσικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών.

«Ο λευκορωσικός στρατός είναι αδύναμος και χωρίς κίνητρο, και δεν είναι πρόθυμος να πολεμήσει με την Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει να δώσει στον Πούτιν οτιδήποτε άλλο από Λευκορώσους στρατιώτες» είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτές Όλεχ Ζντάνοφ στο Associated Press την Τρίτη. «Ο Λουκασένκο δείχνει στον Πούτιν: “Θα βοηθήσω, μα δεν θα πολεμήσω”».

Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και ο Πούτιν συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή «τοπική συγκέντρωση δυνάμεων» και ότι αρκετές χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες θα σταθμεύουν στη Λευκορωσία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα βρίσκονται τα στρατεύματα και τα κίνητρα της Ρωσίας δεν ήταν ξεκάθαρα, αν και τα σχόλια λαμβάνουν χώρα καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αναπληρώσει απώλειες.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι το Κίεβο σχεδιάζει να επιτεθεί στη Λευκορωσία, και προειδοποίησε την Ουκρανία να μην επιτεθεί «ούτε σε ένα μέτρο επικράτειάς μας με τα βρώμικα χέρια τους». Ο υπουργός Άμυνάς του, Βίκτορ Χρένιν, προειδοποίησε επίσης την Ουκρανία να μην προκαλέσει τη Λευκορωσία, λέγοντας «δεν θέλουμε να πολεμήσουμε» και τονίζοντας μια ημέρα μετά, ωστόσο, πως η κοινή δύναμη ήταν για άμυνα.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, είπε στην ουκρανική τηλεόραση την Τρίτη ότι η Λευκορωσία ήταν «όμηρος της Ρωσίας».

Οι φόβοι περί ρωσικής πίεσης στη Λευκορωσία δεν είναι αβάσιμοι. Ο Λουκασένκο κυβερνά απολυταρχικά επί 28 χρόνια, ενώ βασίζεται στην πολιτική και οικονομική στήριξη της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τη σοβιετικού τύπου, κρατικά ελεγχόμενη οικονομία του Λουκασένκο με φθηνή ενέργεια και δάνεια. Επίσης, το 2020 το Κρεμλίνο βοήθησε τον Λουκασένκο να επιβιώσει απέναντι στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας, μετά από προεδρικές εκλογές τις οποίες η αντιπολίτευση και η Δύση αποκήρυξαν ως «στημένες».

Ο Λουκασένκο έχει υποστηρίξει δημόσια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας διεθνείς επικρίσεις και κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ. Ωστόσο ο Λουκασένκο έχει απορρίψει φημολογίες πως η Λευκορωσία θα στείλει στρατιώτες της να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας.

«Ούτε οι λευκορωσικές ελίτ, ούτε ο πληθυσμός είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε αυτόν τον ακατανόητο πόλεμο» είπε ο Βαλέρι Καρμπάλεβιτς, ανεξάρτητος Λευκορώσος αναλυτής, στο Associated Press. Ο Καρμπάλεβιτς είπε πως ο Λουκασένκο προσπαθεί να κάνει παζάρια, προτείνοντας να διατηρούνται ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας και τη δημιουργία της κοινής δύναμης, υπαινισσόμενος επίσης την αδυναμία του στρατού του.

Μέρος των συνόρων της Λευκορωσίας, μήκους 1.000 χλμ, με τη βορειοδυτική Ουκρανία, βρίσκεται μόλις 90 χλμ βόρεια του Κιέβου. Στρατεύματα από τη Λευκορωσία πιθανότατα θα κινούνταν δυτικά και θα στόχευαν τις πόλεις Λβιβ και Λουτσκ, βασικούς κόμβους μεταφοράς για τις προμήθειες δυτικού στρατιωτικού υλικού, είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ζντάνοφ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία να αποκόψει τον διάδρομο μεταφοράς επειδή μέσω του Λβιβ τα δυτικά όπλα φτάνουν στα ανατολικά και στα νότια, όπου ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί επιτυχή αντεπίθεση, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τη Λευκορωσία» είπε ο Ζντάνοφ.

Ωστόσο ο στρατός του Λουκασένκο είναι σχετικά μικρός- μόλις 45.000 στρατιώτες, περιλαμβανομένων κληρωτών- και σε μεγάλο βαθμό χωρίς εμπειρία. Οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν τακτικά ασκήσεις, μα έχουν να πολεμήσουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην καλύτερη περίπτωση το Μινσκ θα ήταν σε θέση να αναπτύξει 20.000 στρατιώτες- επαγγελματίες στρατιώτες, σύμφωνα με τον Ζντάνοφ.

Ο Λευκορώσος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντερ Αλέσιν είπε ότι ο Λουκασένκο μπορεί να αποφύγει να εμπλακεί λέγοντας πως οι περιορισμένες του δυνάμεις χρειάζονται για να υπερασπιστούν τα σύνορα της Λευκορωσίας από τους γείτονές της: Την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Λουκασένκο είπε νωρίτερα μέσα στο έτος πως η εκστρατεία του Κρεμλίνου στην Ουκρανία «τραβάει πολύ» και είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει να μεσολαβήσει για ειρηνευτικές συνομιλίες, επιμένοντας στην ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν. Ο Καρμπάλεβιτς είπε ότι ο Λουκασένκο κατανοεί πως η Ρωσία χάνει τον πόλεμο και ότι «προσπαθεί να απομακρυνθεί όσο πιο μακριά από τη Ρωσία μπορεί».

Ο Λουκασένκο επίσης αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια στο εσωτερικό, καθώς οι Λευκορώσοι βιώνουν τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και της ανόδου του πληθωρισμού, που ήδη είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. «Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απαίτησαν ο ηγέτης της Λευκορωσίας να εγκαταλείψει την εξουσία, ο Λουκασένκο φοβάται να δώσει όπλα στους Λευκορώσους. Μπορεί να προκαλέσει άλλη μια έκρηξη στο εσωτερικό» είπε ο Καρμπάλεβιτς.

Επίσης, όπως είπε ο Αλέσιν, οι Λευκορώσοι δεν ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένοι να πολεμήσουν τους Ουκρανούς. «Αντίθετα με τους Ρώσους, οι Λευκορώσοι δεν έχουν εχθρότητα προς τους Ουκρανούς και δεν καταλαβαίνουν τον λόγο αυτής της ειδικής επιχείρησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αρνήσεις συμμόρφωσης σε εντολές για πυρ κατά Ουκρανών» είπε.

Με πληροφορίες από Associated Press

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024