Το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες κατασκευής ελαστικών αδυνατούν προμηθευτούν αιθάλη, κάτι στο οποίο οφείλεται η ραγδαία άνοδος στις τιμές τους

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλειά μας, αλλά οι περισσότεροι αγνοούν πoύ οφείλεται το μαύρο χρώμα τους.

Δεκάδες είναι οι επιλογές εξατομίκευσης που έχει στη διάθεσή του ο κάθε οδηγός κατά την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Μπορεί να επιλέξει το εξωτερικό χρώμα του αυτοκινήτου του, τα ηλεκτρονικά του συστήματα, τις επενδύσεις στο εσωτερικό κ.ο.κ.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς διόδια οι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας

Από την άλλη, υπάρχει ένα στοιχείο του αυτοκινήτου το οποίο δεν γίνεται να αλλάξει. Και αυτό δεν είναι άλλο από το μαύρο χρώμα των ελαστικών.

H αιθάλη

Αρχικά, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα carandmotor.gr, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ελαστικά αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ, το οποίο ως υλικό έχει γαλακτώδες λευκό χρώμα.

Στο καουτσούκ, ωστόσο, των ελαστικών προστίθεται αιθάλη (γνωστή ως μαύρος άνθρακας), ένα σταθεροποιητικό χημικό συστατικό που ευθύνεται για το μαύρο χρώμα του ελαστικού.

Ο μαύρος άνθρακας συνδυάζεται με άλλα πολυμερή για να δημιουργήσει τη σύνθεση του πέλματος του ελαστικού.

Η αιθάλη αποτελεί ένα σημαντικό πρόσθετο στο ελαστικό, καθώς παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, απομακρύνοντας τη θερμότητα που δημιουργείται εξαιτίας της τριβής του πέλματος του ελαστικού με το δρόμο.

Επιπροσθέτως, η αιθάλη προστατεύει το ελαστικό από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και του όζοντος, δύο στοιχεία που ως γνωστόν συμβάλλουν δραματικά στη φθορά του ελαστικού.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η αιθάλη καθιστά πιο ανθεκτικά τα ελαστικά, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στην οδηγική διαδικασία, ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια των επιβατών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr