Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλιακό ξηραντήριο: Πώς μια συσκευή μπορεί να αποξηράνει τα φρούτα

Ηλιακό ξηραντήριο: Πώς μια συσκευή μπορεί να αποξηράνει τα φρούτα

Το ηλιακό Ξηραντήριο, είναι ενεργειακά αυτόνομο.

Ενα βήμα πιο κοντά στις απαιτήσεις της εποχής κάνει ο Συνεταιρισμός Βοκερίας «Ορεινά Φρούτα 551» στο Μανιάκι Φλώρινας με την εγκατάσταση ενός «έξυπνου ηλιακού ξηραντηρίου ροδάκινων» η εγκατάσταση του οποίου εγκρίθηκε.

Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή μίας μεταποιητικής μονάδας ροδάκινων με ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Μας κάνουν καλό τα αποξηραμένα φρούτα;

Το «έξυπνο ηλιακό ξηραντήριο ροδάκινων» προϋπολογισμού 155.000 ευρώ είναι επιδοτούμενο 100%. Το συγκεκριμένο ηλιακό ξηραντήριο είναι επινόηση ομάδας ερευνητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και προτάθηκε στους παραγωγούς στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του ΥΠΑΑΤ.

Ο Ηλιακός Ξηραντήρας, είναι κατάλληλος για αγροτικά προϊόντα και ειδικές εφαρμογές. Προσφέρει δωρεάν θερμό αέρα με μηδενική σχετική υγρασία και μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το καινοτόμο ηλιακό ξηραντήριο θα παρέχει υγιεινή ελεγχόμενη ξήρανση μέσω θερμού αέρα, μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας με συλλέκτες αέρος ή νερού, αυτόματο έλεγχο διεργασίας και ευφυή λειτουργία καθώς και συνεχή λειτουργία με bacκ up ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα. Οι σχεδιαστές επισημαίνουν, ότι δεν θα υπάρχει καμία υποβάθμιση χρώματος από την UV ακτινοβολία.

Ο ξηραντήρας, είναι εξοπλισμένος από οικονομικό δίκτυο αισθητήρων (θερμοκρασίας- υγρασίας) χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων για τη ρύθμιση της ροής του αέρα και με σκοπό την ποσοτικά και ποιοτικά βέλτιστη παραγωγή ξηρών ροδάκινων μέσω κατάλληλου αλγορίθμου εποπτείας. Όλα τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται μέσω του δικτύου σε ειδική cloud εφαρμογή που θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση.

Το ηλιακό Ξηραντήριο, είναι ενεργειακά αυτόνομο. Λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική παροχή χάρη στο ενσωματωμένο Φ/Β που τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα του συστήματος, ενώ αξιοποιεί την ηλιοθερμική ακτινοβολία για να ζεστάνει αέρα.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024