Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ: Καταγγέλει επιβολή 6ήμερης εργασίας στον τουρισμό - Ερώτηση στην Κομισιόν

ΚΚΕ: Καταγγέλει επιβολή 6ήμερης εργασίας στον τουρισμό – Ερώτηση στην Κομισιόν

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι η οδηγία 2003/88 αποτελεί το βάθρο στο οποίο στηρίζεται η αντεργατική νομοθεσία στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως ο ν. Χατζηδάκη στην Ελλάδα, που επιβάλλει την 10ωρη απασχόληση χωρίς υπερωριακή αμοιβή, καταργεί το 8ωρο - 5ημερο;»

«Την επιδίωξη επιβολής 6ήμερης εργασίας στις επιχειρήσεις του τουρισμού-επισιτισμού με τη «βούλα» σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ που συνιστά έμπρακτη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη (4808/2021), καταδικασμένου από την εργατική τάξη σαν «αντεργατικό τερατούργημα«», καταγγέλλει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινoβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προστίθεται στα εξαντλητικά ωράρια

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, των ομίλων για τα ρεκόρ τουριστικής κίνησης αφορούν αποκλειστικά στην κερδοφορία των μονοπωλίων, αποτέλεσμα της σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η 6ημερη εργασία προστίθεται στα εξαντλητικά ωράρια, τις άθλιες ευέλικτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, που αποτελούν τον κανόνα στον κλάδο, τους μισθούς που έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του 2007. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν όχι μόνο στο αλλεπάλληλο κύμα παραιτήσεων εργαζομένων, αλλά και αναπόφευκτα σε συνεχή εργοδοτικά «ατυχήματα» – εγκλήματα.

Βάση των ρυθμίσεων αυτών αποτελεί η Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας» που επιτρέπει τα εξαντλητικά ωράρια, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνη ακόμη και 12μηνη βάση. Γι’ αυτό και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα η απάντηση της Επιτροπής (E-002221/2022) σε προηγούμενη ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ προστατεύονται από ευρύ φάσμα οδηγιών, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας σχετικά με το χρόνο εργασίας»», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

— στο γεγονός ότι η οδηγία 2003/88 αποτελεί το βάθρο στο οποίο στηρίζεται η αντεργατική νομοθεσία στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως ο ν. Χατζηδάκη στην Ελλάδα, που επιβάλλει την 10ωρη απασχόληση χωρίς υπερωριακή αμοιβή, καταργεί το 8ωρο – 5ημερο, το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς;

— στην αναγκαιότητα υπογραφής και εφαρμογής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να κατοχυρώνουν 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων;

— στην ανάγκη να καταργηθεί ο καθορισμός των κατώτατων μισθών στα κράτη-μέλη με νόμο των κυβερνήσεων, ώστε αυτοί να καθορίζονται υποχρεωτικά με Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθολικά εφαρμοστέες;».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024