Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» ειδικών: Τα βιντεοπαιχνίδια πολέμου μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία στα παιδιά

«Καμπανάκι» ειδικών: Τα βιντεοπαιχνίδια πολέμου μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία στα παιδιά

Οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς των οποίων τα παιδιά λιποθυμούν ενώ παίζουν, να τα πάνε επειγόντως σε έναν ειδικό καρδιολόγο.

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα από νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας σχετικά με τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν τα βιντεοπαιχνίδια στα παιδιά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν μια σπάνια, αλλά χαρακτηριστική διαταραχή, σε παιδιά τα οποία έχασαν τις αισθήσεις τους ενώ έπαιζαν ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια.

Σύμφωνα με το iatropedia, ο πιο συχνός εκλυτικός παράγοντας γι’ αυτού του είδους τα επεισόδια ήταν τα online παιχνίδια πολέμου πολλαπλών παικτών.

Σε έκθεση που δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση Heart Rhythm, οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς των οποίων τα παιδιά λιποθυμούν ενώ παίζουν, να τα πάνε επειγόντως σε έναν ειδικό καρδιολόγο.

«Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για μερικά παιδιά με αρρυθμία. Μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τους μικρούς ασθενείς με αρρυθμική προδιάθεση, την ύπαρξη της οποίας συχνά αγνοούν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Claire M. Lawley, από το Καρδιολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Westmead, στην Αυστραλία.

«Τα παιδιά που χάνουν ξαφνικά τις αισθήσεις τους ενώ παίζουν, πρέπει να αξιολογούνται από έναν καρδιολόγο», πρόσθεσε. «Η απώλεια των αισθήσεων μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ενός σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος».

Νέα ανάλυση

Η Dr. Lawley και συνάδελφοί της από διάφορες χώρες πραγματοποίησαν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, αναζητώντας περιστατικά παιδιών που έχασαν τις αισθήσεις τους ενόσω έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια.

Εντόπισαν συνολικώς 22 δημοσιευμένα περιστατικά, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 7-16 ετών. Οι 19 από τους ασθενείς (ποσοστό 86%) ήταν αγόρια.

Στο σχεδόν ένα τρίτο των περιπτώσεων (ποσοστό 31%) υπήρχε διάγνωση προαρρυθμικής καρδιακής διαταραχής. Σε 12 από τους ανήλικους ασθενείς (ποσοστό 54%) διαγνώστηκε καρδιακή αρρυθμία μετά το λιποθυμικό επεισόδιο.

Τα συμπτώματα που ανέφεραν τα παιδιά ενώ έπαιζαν τα βιντεοπαιχνίδια ήταν ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • «Φτερουγίσματα» και/ή πόνος στο στήθος
  • Παροδική απώλεια των αισθήσεων
  • Καρδιακή ανακοπή
  • Αιφνίδιος θάνατος

Στην πραγματικότητα, έξι από τους ανήλικους ασθενείς (ποσοστό 27%) υπέστησαν ανακοπή καρδιάς. Τέσσερις (ποσοστό 18%) έχασαν αιφνιδίως τη ζωή τους.

Σε φάση διέγερσης

Οι εξετάσεις που έγιναν στα παιδιά μετά τα καρδιακά επεισόδια έδειξαν ότι έπασχαν από καρδιακές αρρυθμίες, όπως το συγγενές σύνδρομο του μακρού QT (LQTS). Μεταξύ των ασθενών, εξ άλλου, υπήρχε επίσης υψηλό ποσοστό (63%) γενετικών μεταλλαγών που σχετίζονται με τις αρρυθμίες. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στις οικογένειές τους.

Στην πραγματικότητα, η λιποθυμία του παιδιού ενόσω έπαιζε βιντεοπαιχνίδια αποτέλεσε σε αρκετές περιπτώσεις το έναυσμα για να ελεγχθούν ολόκληρες οικογένειες. Και αρκετοί άνθρωποι έμαθαν χάρη σε αυτό το περιστατικό ότι έπασχαν από καρδιακή αρρυθμία.

inSports

Αποθέωση για Τσικίνιο: «Οι Θρύλοι φτιάχνονται στην Ελλάδα» (pic)

Ο Τσικίνιο αποθεώθηκε στην ανάρτηση που έκανε για τον Ολυμπιακό και όσα έζησε τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024