Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κάτω από την βάση» έλαβε η Σερβία στην έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση

«Κάτω από την βάση» έλαβε η Σερβία στην έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση

Στο προσχέδιο της έκθεσης υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η Σερβία δεν εναρμόνισε την πολιτική της με την πολιτική των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία

Μεγάλη απόκλιση της Σερβίας από την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική καταγράφεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την διεύρυνση. Όπως αποκαλύπτουν τα σερβικά ΜΜΕ, στην έκθεση, που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, αναφέρεται ότι ο βαθμός σύγκλισης της Σερβίας με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ υποχώρησε αισθητά και από το 64% που είχε φτάσει το 2020, φέτος έπεσε στο 45%.

Δεν εναρμονίστηκε με τις κυρώσεις στη Ρωσία

Στο προσχέδιο της έκθεσης υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η Σερβία δεν εναρμόνισε την πολιτική της με την πολιτική των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

«Μια σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την Σερβία ήταν σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Από την Σερβία αναμένεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και κατά προτεραιότητα και να εναρμονιστεί σταδιακά  με τα μέτρα της ΕΕ όπως προβλέπεται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο» αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Αρνητική βαθμολογία

Αρνητική βαθμολογία έλαβε η Σερβία και στην ελευθερία έκφρασης. Η Επιτροπή εκτιμά ότι δεν έγινε καμία πρόοδος στην διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου αντιθέτως αυξήθηκαν ανησυχητικά οι απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων. Έντονη κριτική ασκείται και στην παροχή των τεσσάρων εθνικών συχνοτήτων αποκλειστικά σε φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια παρά το γεγονός ότι παραβίαζαν συστηματικά την νομοθεσία.

Για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην έκθεση εκτιμάται ότι υπήρξε «οριακή πρόοδος».

Κριτική ασκείται στην Σερβία και για την επιδείνωση των σχέσεων με γειτονικά κράτη και ιδιαίτερα με την Κροατία.

Καμία πρόοδος με Κόσοβο

Στην έκθεση της Κομισιόν το Κόσοβο αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο όπου αναφέρεται ότι «στις διαπραγματεύσεις δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος για την επίτευξη μίας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας».

Η Επιτροπή εκτιμά ως «κρίσιμη και επείγουσα» την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το Κόσοβο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024