Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Τσε ασκούσε έντονη κριτική αλλά πρότεινε και λύσεις» - Η Αλέιδα Γκεβάρα μιλά σε μαθητές για τον πατέρα της

«Ο Τσε ασκούσε έντονη κριτική αλλά πρότεινε και λύσεις» – Η Αλέιδα Γκεβάρα μιλά σε μαθητές για τον πατέρα της

Εικόνες, κουβανέζικους και αργεντίνικους ρυθμούς, δράση, πίστη σε ιδανικά και το όραμα για ένα δίκαιο κόσμο πλημμύρισαν την τάξη του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου. Η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, πήρε από το χέρι τους μαθητές στο ταξίδι της ξεχωριστής ζωής του πατέρα της

Μια ξεχωριστή επίσκεψη δέχθηκαν σήμερα, Τρίτη, το πρωί οι μαθητές και καθηγητές του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου και το in φρόντισε να βρίσκεται εκεί.

Για περισσότερο από μία ώρα βρέθηκε μαζί τους και τους μίλησε η κόρη του θρυλικού Αργεντινού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, που βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε από τον βολιβιανό στρατό και τη CIA στα βουνά των Άνδεων.

Διαβάστε επίσης – Τσε Γκεβάρα: Όταν είπε «αντίο»

Η Αλέιδα Γκεβάρα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ξεδίπλωσε τον χαρισματικό της χαρακτήρα και με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε όλη τη ζωή του πατέρα της παρασύροντας τους μαθητές σε ένα ταξίδι ιστορίας με πρωταγωνιστές τα ιδανικά και τις αξίες για ισότητα, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.

Η επιλογή της για επαφή και αλληλεπίδραση με τα παιδιά φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Πόσοι ξέρετε πού γεννήθηκε ο Τσε; Πόσοι είστε 17 ετών; Έχετε διαβάσει το Κεφάλαιο του Μαρξ, ο Τσε στην ηλικία των 17 ετών το είχε μελετήσει, ενώ παράλληλα είχε διαβάσει και πολλούς Έλληνες φιλοσόφους.

Αναφέρθηκε στον Τσε Γκεβάρα ξεκινώντας από τα εφηβικά του χρόνια, μίλησε για το ταξίδι του με τη μηχανή στα 23 του προκειμένου να εξερευνήσει τη Νότια Αμερική με τον φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο, για την παρουσία του στη Γουατεμάλα που ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του, για τη γνωριμία του στο Μεξικό με τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο και φυσικά για την επανάσταση στην Κούβα και τον θάνατό του.

Η καθηλωτική ομιλία της, η πληθωρική προσωπικότητά της και οι εξαιρετικές για τη ζωντάνια τους περιγραφές της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

Συγκινητική στιγμή όταν δάκρυσε μιλώντας για τον αδερφό της που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο, ενώ δεν δίστασε να τραγουδήσει μιλώντας για τον Χοσέ Μαρτί (1853- 1895), ποιητή και κορυφαίο μαχητή της ανεξαρτησίας της Κούβας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών αναφέρθηκε στο πώς βίωσε τον θάνατο του πατέρα της όταν ήταν μόλις 6 ετών και πώς καθόρισε την προσωπικότητά της η οικογένεια της.

Γεννήθηκα σε μια επαναστατική διαδικασία, και η μαμά μου ήταν αντάρτισσα και αγαπούσε πάρα πολύ τον πατέρα μου. Μάλιστα έχει γράψει και ένα βιβλίο. Για τον πατέρα μου ήξερα ότι έχει πάει να πολεμήσει για την ζωή άλλων παιδιών και ο θάνατος του ήταν ένα μεγάλο σοκ, είπε η Αλέιδα Γκεβάρα.

Θα ήταν σήμερα υπερήφανος ο Τσε αν ζούσε στην Κούβα; ήταν η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει η κόρη του.

«Ο Τσε Γκεβάρα πάντα ασκούσε έντονη κριτική αλλά πάντα πρότεινε και λύσεις, αυτό θα έκανε και σήμερα» απάντησε μεταξύ άλλων η Αλέιδα Γκεβάρα.

Η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Περιστερίου και το παρών έδωσε ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Αραμις Φουέντε Ερνάντες.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024