Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Σουροβίκιν συνεπάγεται κλιμάκωση του πολέμου - Επιβεβαιώθηκε σε μόλις δύο ημέρες

Ρωσία: Σουροβίκιν συνεπάγεται κλιμάκωση του πολέμου – Επιβεβαιώθηκε σε μόλις δύο ημέρες

Ο νέος διοικητής των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαίωσε τη φήμη του, μόλις δύο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δύο μέρες χρειάστηκαν για να επιβεβαιώσει τη φήμη του ο Σεργκέι Σουροβίκιν στην Ουκρανία. Η Ρωσία προχώρησε σε μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων στο Κίεβο και άλλες περιοχές όπου η ουκρανική πλευρά δεν περίμενε να δεχθεί επιθέσεις. Τουλάχιστον σε αυτό τον βαθμό.

Θυμίζουμε ότι ο Σουροβίκιν ανέλαβε διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία το Σάββατο. Το in, αφού είχε παρουσιάσει το προφίλ του, έγραφε: «Η επιλογή του Σουροβίκιν να αναλάβει τις ρωσικές δυνάμεις δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σουροβίκιν είναι ο πρώτος στρατηγός που παρότι ερχόμενος από αυτό που στην Ελλάδα λέμε «Στρατό Ξηράς» έχει βρεθεί να είναι επικεφαλής των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων (σ.σ. η Ρωσία έχει ενοποιήσει την αεροπορία και τους πυραύλους).

Η κρίσιμη προϋπηρεσία του ήταν στη Συρία όταν έπαιξε ρόλο στη μεγάλη αλλαγή του συσχετισμού σε βάρος των τζιχαντιστών, κατά βάση με συστηματική χρήση βομβαρδισμών (αρκετά εκτεταμένων ομολογουμένως) για την εκκαθάριση περιοχών και την ανακατάληψή τους.

Η τακτική που είχε επιλεγεί εκεί, με απλά λόγια, ήταν ότι πρώτα βομβαρδίζουμε εκτενώς, μετά πλησιάζουμε και απαιτούμε να φύγουν, μετά ξαναβομβαρδίζουμε μέχρις ότου καταλάβουν και διαλέξουν την οδό διαφυγής. Η επιλογή του παραπέμπει, όπως όλα δείχνουν, σε μια προετοιμασία για κλιμάκωση του πολέμου από τη μεριά της Ρωσίας».

Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο, αν και χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι η έκρηξη στην Κριμαία, όπως σημειώναν αρκετοί αναλυτές, οδήγησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει τα νέα χτυπήματα που συγκλόνισαν την Ουκρανία σήμερα Δευτέρα.

Ο ρόλος του Σουροβίκιν

Ο Guardian, σε ανάλυσή του, ονομάζει τον Σουροβίκιν «Στρατηγό Αρμαγεδδώνα». Ανάμεσα σε άλλα, το βρετανικό Μέσο θυμίζει τι είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Ρώσος στρατηγός.

«Όταν εκτελούσαμε πολεμικές αποστολές στη Συρία, ούτε για ένα λεπτό δεν ξεχάσαμε ότι υπερασπιζόμασταν τη Ρωσία», δήλωσε ο Σεργκέι Σουρόβικιν σε μια τελετή στη Μόσχα το 2017.

Η «υπεράσπιση» των συμφερόντων της Μόσχας στη Συρία από τον Σουροβίκιν περιλάμβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους και υποδομές, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2020, η οποία αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του έπληξαν συριακά «σπίτια, σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και αγορές – τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν».

Τη Δευτέρα το πρωί, μόλις δύο ημέρες αφότου διορίστηκε ως ο πρώτος γενικός διοικητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σουρόβικιν έφερε το βίαιο εγχειρίδιο της Συρίας πιο κοντά στην πατρίδα του με ένα μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον πολιτικών στόχων σε όλη την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος οδικός κόμβος δίπλα σε ένα πανεπιστήμιο και μια παιδική χαρά σε ένα πάρκο, σημειώνει ο Guardian.

«Δεν με εκπλήσσει αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Σουρόβικιν είναι απολύτως αδίστακτος, χωρίς να υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε στον Guardian πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Ρώσο στρατηγό.

«Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα είναι εντελώς καλυμμένα με ουκρανικό αίμα», πρόσθεσε.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024