Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωση της ΠΟΣΔΕΠ - Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών

Δικαίωση της ΠΟΣΔΕΠ – Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών

Η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου και η ΠΟΣΔΕΠ θα πράξει οτιδήποτε δύναται για την εφαρμογή αυτής της απόφασης

Δικαιωμένη δηλώνει η ομοσπονδία των καθηγητών του πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των καθηγητών του πανεπιστημίου.

Η Πολιτεία να αποκαταστήσει τις αποδοχές των καθηγητών

«Η απόφαση αυτή, που δικαιώνει τη θέση της ΠΟΣΔΕΠ, συνεπάγεται ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου και η ΠΟΣΔΕΠ θα πράξει οτιδήποτε δύναται για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Για τους συναδέλφους που προσέφυγαν εγκαίρως, πριν την δημοσίευση της ως άνω απόφασης, αναμένεται η αίσια έκβαση της προσφυγή τους και η επιδίκαση των αναλογούντων αναδρομικών» αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ έχει ως εξής:

«Δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017.

»Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περίληψη της υπ΄ αριθμ. 1912/2022 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι «οι διατάξεις των άρθρων 128 έως 131 και 155 του ν.4472/2017, με τις οποίες θεσπίστηκε το νέο μισθολόγιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. (βασικός μισθός και επιδόματα) αντίκεινται στην απορρέουσα από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, καθώς και προς τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Συνέπειες

»Οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 128 έως 131 και 155 του ν.4472/2017, μετά στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της απόφασης.»

»Η απόφαση αυτή, που δικαιώνει τη θέση της ΠΟΣΔΕΠ, συνεπάγεται ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου και η ΠΟΣΔΕΠ θα πράξει οτιδήποτε δύναται για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Για τους συναδέλφους που προσέφυγαν εγκαίρως, πριν την δημοσίευση της ως άνω απόφασης, αναμένεται η αίσια έκβαση της προσφυγή τους και η επιδίκαση των αναλογούντων αναδρομικών.

»Καθοριστική ήταν η συμβολή των συναδέλφων νομικών Σπ. Βλαχόπουλου (Νομική Σχολή ΕΚΠΑ) και Ι. Μαθιουδάκη (Νομική Σχολή ΑΠΘ), οι οποίοι ανέλαβαν το νομικό σκέλος της υπόθεσης, μετά από απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ το 2017 (Ε.Ευσταθόπουλος, Ι.Νηματούδης, Χ. Φείδας, Ι. Χατζηπαυλίδης, Γ. Σιάσος, Ε.Ρογδάκης, Ν. Σταυρακάκης, Γ. Λιτσαρδάκης, Α. Βανακάρας, Γ. Ψαρράς).

»Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση μετά από προσεκτική μελέτη του πλήρους κειμένου της απόφασης όταν αυτή καθαρογραφεί και εκδοθεί. Η ΠΟΣΔΕΠ θα συνεχίσει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο να διεκδικεί και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καθηγητών και να επιδιώκει τη συνεχή αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024