Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασκήσεις στο Αιγαίο και για υβριδικές απειλές

Ασκήσεις στο Αιγαίο και για υβριδικές απειλές

Στην «Αλέξανδρος-22» εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους renegade

H αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών μπαίνει πλέον όλο και πιο συχνά στο «μενού» των μεγάλων και υψηλού επιπέδου ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις αρχές του 2020 εξάλλου οι Ενοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία απέκρουσαν με αποτελεσματικότητα την υβριδική επίθεση που δέχτηκε η Ελλάδα όταν η Τουρκία έστειλε χιλιάδες μετανάστες στον Εβρο. Από τότε, και περισσότερα σενάρια εξετάζονται, ενώ πλέον εκπαιδεύονται και τα στελέχη και οι επιτελείς στην αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων απειλών.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων «Αλέξανδρος-22» (που συνήθως αντικαθιστά την άσκηση «Παρμενίων» τη χρονιά που δεν διεξάγεται), εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους renegade.

Σκοπός του σεναρίου, όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ, ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση και αναχαίτιση ιπτάμενου μέσου που δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ούτε με το σχέδιο πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σύμφωνα δηλαδή με το σενάριο, πολιτικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών είχε εκτραπεί του σχεδίου πτήσης και είχε απολέσει την επικοινωνία με τις Αρχές Εναέριας Κυκλοφορίας. Ακολούθησε άμεση ενημέρωση, όπως προβλέπεται, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο renegade και εκτελέστηκαν ενέργειες αναγνώρισης, αναχαίτισης και εξαναγκασμού προσγείωσής του από μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εφαρμογή του σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Παρόμοιο σενάριο ασύμμετρης απειλής από αέρος είχε εκτελεστεί και πέρυσι στην άσκηση «Παρμενίων ’21» με στόχο και πάλι την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπουργείο Αμυνας και ΓΕΕΘΑ δίνουν μεγάλο βάρος και στο νευραλγικής σημασίας ζήτημα της διαχείρισης υβριδικών απειλών από τους ανώτατους αξιωματικούς. Σ’ αυτή την κατεύθυνση προ ενός έτους είχε πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Εφαρμοσμένη και ολιστική διαχείριση υβριδικών απειλών και κρίσεων». Μάλιστα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά «στο εύρος των δυσμενών συνεπειών που προκαλούν οι υβριδικές απειλές και στο γεγονός ότι μία ραγδαία κλιμάκωσή τους δύναται να τις μετατρέψει σε συμβατική στρατιωτική σύγκρουση γενικευμένης μορφής».

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Με την τουρκική προκλητικότητα να είναι διαρκής, οι Ενοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση και επαυξάνουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, με τη συμμετοχή τους σε υψηλού επιπέδου ασκήσεις.

Για παράδειγμα από τη Δευτέρα έως χθες οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην τετραμερή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «Eunomia 3-22», στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος της άσκησης ήταν η εφαρμογή και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024